En Sıcak Konular

DSÖ, Gazze'ye yardım sorununa el attı!

23 Ocak 2009 10:37 tsi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'ye gıda ve sağlık yardımlarının kolaylaştırılmasında rol üstlenecek.

Alınan bilgiye göre, DSÖ Yönetim Kurulu'nun 19 Ocakta başlayan ve 10 gün sürecek toplantılarında Gazze'ye yardım konusu da gündeme geldi.

Toplantılar sırasında oybirliğiyle gündeme alınan ve ''İsrail'in acımasız saldırılarının kurbanı olan binlerce sivil, kadın ve çocuğun çaresizliği karşısında DSÖ'nün acilen harekete geçerek durum tespiti yapması ve ardından tıbbi yardımların organize edilmesi için bir heyet gönderilmesine'' ilişkin karar tasarısı, yoğun tartışmalara yol açtı.

ABD ve AB ülkelerinin karar tasarısı üzerindeki itirazları ve değişiklik talepleri üzerine, tartışmalar ertelenerek heyetin acilen gönderilmesine yönelik ara karar verildi.

Avrupa Bölgesini temsilen 3 yıldır DSÖ Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, daha sonra toplantılar sırasında söz alarak Filistinlilerin içinde bulunduğu zor durumu dile getirdi.

Aydın, bombalanan sağlık merkezleri, hastaneler ve tıbbı malzeme depoları ile öldürülen sağlık personelinden söz ederek, acilen önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Yardım için sınır kapılarında karşılaşılan zorlukları da aktaran Aydın, ateşkesin bu yardımlar esnasında karşılaşılan problemleri ortadan kaldırmasını umduğunu söyledi.

Gazze'nin uluslararası toplumun insani yardımına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Aydın, karar tasarısının kabulü için çağrıda bulundu.

Yoğun tartışmalar nedeniyle bir uzlaşmaya varılamaması üzerine, tasarıya karşı olan ABD'nin talebiyle oylama yapıldı.

Oylama sonucunda, karar tasarısı bire karşı 28 oyla kabul edildi.

Malavi, Yeni Zelanda, Samua ve Bahama adaları gibi ülkelerin çekimser kaldığı oylamada, ABD ret oyu verdi. Yönetim Kurulunda temsil edilen diğer tüm ülkeler ise karar tasarısının kabulü yönünde oy kullandı.

Böylece DSÖ'nün Gazze'de acil yardım bekleyen Filistinliler için gıda ve sağlık yardımlarının kolaylaştırılması ve sağlık alt yapısının iyileştirilmesi konusunda rol üstlenmesi sağlandı.

Karara göre, DSÖ Başkanı, Filistinlilerin sağlığına İsrail askeri saldırılarının doğrudan ve dolaylı etkilerini anlatan raporunu Mayıs ayında toplanacak DSÖ Genel Kurulu'na sunacak.

 
aa



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,053 µs