En Sıcak Konular

Gazeteci çıkarma maaşını ben vereyim

23 Ocak 2009 10:13 tsi
Gazeteci çıkarma maaşını ben vereyim Küresel kriz sebebiyle mali durumu bozulan işletmelere sağlanan kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletildi. Medya patronları da bu ödenek kapsamına alındı.

Türkiye İş Kurumu tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre, daha önce kısa çalışma ödeneği kullanamayan medya patronları da kapsama alındı.

Buna göre, krizden etkilendiği için faaliyetlerini üçte bir oranında azaltan ya da tamamen durduran gazete, televizyon, radyolarda Basın İş Kanunu'na tabi çalışan gazetecilerin maaşları devlet tarafından ödenecek. Basın mensupları üç ay süreyle 265 ile 533 Türk Lirası arasında İşkur'dan maaş alacak.

Krizdeki şirketlerin işçi çıkarmasını önlemek için kullandığı 'kısa çalışma ödeneği'nin miktar ve süresini artırmaya hazırlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bir yönetmelikle bürokrasiyi azalttı, kapsamı genişletti. Kısa çalışma ödeneği süresini 3 aydan 6 aya çıkarmak ve 265 TL'lik alt sınırı asgari ücret düzeyine yükseltmek için düzenleme yapan Bakanlık, yönetmelikle kapsama yeni sektörleri dahil etti. İşkur tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre daha önce sadece İş Kanunu kapsamında olan kısa çalışma ödeneği kapsamına 4447 sayılı kanun alındı. Böylece Basın iş ve Deniz İş Kanunu'na tabi çalışanlar da kısa çalışma ödeneğinden faydalanma imkanına kavuştu. Böylece, krizin etkilerini göstermeye başladığı medya sektöründe çalışan habercilere de kısa çalışma maaşı verilecek, işini kaybetmelerinin önüne geçilecek.

Daha önce kısa çalışma yaptırılacak işçilerin adı soyadı, sosyal güvenlik sicil numaraları, haftalık çalışma süreleri, her bir işçi için ne kadar kısa çalışma yaptırılacağı ayrı ayrı verilirken buna son verildi. Bunun yerine işverenin İşkur'a kısa çalışma ödeneği kullandırılmak istenen işçilerin listesiyle başvurmasının yeterli olacağı düzenlemesi getirildi. Bundan sonra 200 ayrı bildirge yerine bir bildirge yeterli olacak.

518 FİRMA BAŞVURDU, 60 BİN İŞÇİNİN MAAŞINI İŞKUR ÖDÜYOR

Kısa çalışma ödeneği, ekonomik kriz sebebiyle mali durumu bozulan işletmelerde işlerin bir süreliğine kısmen ya da tamamen durması halinde devreye giriyor. 2003 yılından bu yana kullandırılan kısa çalışma ödeneği ayda 5 gün üretim yapan bir firmada kalan 25 günün maaşını devlet ödüyor. 37 milyar TL biriken İşsizlik Sigortası Fonu'na kriz ortamında 518 firma başvurdu. Şimdiye kadar 30'una ödenek bağlandı. Diğerlerinin incelemesi ise sürüyor. Talebi reddedilen firma sayısı 10. Hükümet şu ana kadar 60 bine yakın işçiyi, işsiz kalmasını önlemek amacıyla kısa çalışma ödeneğiyle destekliyor.


(CİHAN)

 



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,615 µs