En Sıcak Konular

Milli piyade tüfeği için ilk adım atıldı

22 Ocak 2009 21:59 tsi
Milli modern piyade tüfeğinin ''tasarım ve geliştirme'' sözleşmesi, imzalandı.

Milli modern piyade tüfeğinin ''tasarım ve geliştirme'' sözleşmesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), alt yüklenici sözleşmesi ise MKEK ile Kalekalıp Makina Kalıp Sanayi A.Ş arasında imzalandı.


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, MKE Kurumu'nun Kırıkkale'deki sosyal tesislerinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, savunma sanayinde önemli bir aşamanın yaşandığı bugünün tarihi bir gün olduğunu belirtti.

Gönül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, bu konunun çok ciddi ve azimli bir şekilde ele alındığını ve gerekli paranın verildiğini belirterek, eğer böyle olmasa bugün bu imzaların atılamayacağını vurguladı. Törenin Kırıkkale'de yapılmasına da değinen Gönül, ''MKEK, Kırıkkale ile o kadar özdeşleşmiş ki kurum mensuplarımızın görevlerinden ayrılmadan böylesine önemli bir merasimde bulunmalarını arzu ettiğimiz için bu merasimi burada düzenledik'' dedi.

Savunma sanayinde özgün tasarım ve geliştirmeye dayalı, yurt içi çözümlerin ortaya çıkmasıyla büyük bir ilerleme kaydedildiğini ifade eden Gönül, şöyle konuştu:

''Bu anlamda kritik ürünlerin hem kendi silahlı kuvvetlerimizin hem de yabancı silahlı kuvvetlerin envanterine girmesi sağlanmıştır. Bunlara örnek olarak Yonca Onuk tarafından üretilerek Pakistan, Malezya ve Gürcistan'a ihraç edilen ani müdahale botu, ASELSAN tarafından üretilmiş olan ve Hollanda'ya ihraç edilen stinger hava savunma sistemi ve diğerleri bunların içerisinde birer örnek teşkil etmektedir. Geçtiğimiz yıl içerisinde taarruz-taktik keşif helikopteri ihtiyacının karşılanması amacıyla Türk şirketlerinin iş payının 1.2 milyar dolar olduğu ATAK projesi ve Türkiye'nin tüm fikri, sınai, mülkiyet ve ihracat haklarına sahip olacağı ilk milli tasarım tankın geliştirilmesi amacıyla Altay Projesi başlatılmış, Türkiye'nin ilk milli tasarım savaş gemisi denize indirilmiştir. Bu, 99 metre boyunda bir harp gemisidir.''

Savunma sanayinde diğer ana yüklenici şirketlerin yanında silah, mühimmat ve patlayıcı üretiminde söz sahibi olan MKEK'in, bu süreçte 155 milimetre kundağı motorlu Fırtına Obüsü ve 155 milimetre çekili Panter Obüsünü ürettiğini kaydeden Gönül, ''MKEK, M-60 tank modernizasyonu ve Altay Milli Tank Tasarımı projesinde bulunan tank topu ve aynı zamanda radar ve kızılötesi güdümlü füze tehdidine karşı mühimmat üreticisi konumuna gelmiştir'' dedi.

-''MKEK, HAFİF SİLAH SANAYİİNDE UZMAN BİR KURULUŞ''-

Gönül, kara muhaberelerinde piyadenin vazgeçilmezi ve muharebe gücünün ana unsuru olarak kullanılmak üzere silahlı kuvvetlerin bugüne kadar ortaya çıkan ana ihtiyacının daha ziyade piyade tüfeği ve mühimmatının olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Hafif silah sanayinde uzman bir kuruluş olması sebebiyle MKEK bu konudaki ihtiyaçların giderilmesinde silahlı kuvvetlerimize gerekli desteği her zaman vermiştir. MKEK'nin diğer bir vazifesi de tabanca üretiminde çalışan küçük ve orta ölçekli firmaların kalite normlarını esas alan bir anlayış ile yurt içinde rekabet ortamını oluşturması, bu firmaların tabanca tasarımı konusunda uluslararası standartlarda ürünler ortaya çıkarması ve yurt dışı pazarlara bu ürünlerini ihraç eder seviyede müteşebbis hale getirmiş olmasıdır.''

Kurumun bu firmalara verdiği desteğin alt yüklenici olarak tabanca parçalarının üretiminde yan sanayi olarak hizmet etmelerini sağladığını belirten Bakan Gönül, yurt içi katma değerin artmasını temin etme yönündeki gayretlerin devam ettiğini söyledi. Gönül, MKEK'nin kendini yenileme ve daha etkin ve verimli bir yapıya kavuşma çalışmalarının da bu faaliyetler paralelinde yürütüldüğünü anlattı.

Modern makineli tüfek ve otomatik bomba atar projelerinin kurum tarafından yine yurt içi tasarım geliştirme modeli ile yakın dönemde hayata geçeceğini belirten Gönül, MKEK'nin milli bir tüfeği tasarlayıp, imal etmesinin de gurur verici bir adım olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

-DİĞER KONUŞMALAR-

MKEK Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu da kurumun gelişmesi ve bugünkü konumundan daha ileri düzeylerde olması için önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Önsipahioğlu, kurum ile Milli Savunma Bakanlığı, SSM ve Kalekalıp A.Ş arasında yapılan sözleşme ile yapımı gerçekleştirilecek olan ''milli modern piyade tüfeğinin'' ilk aşamada 50 adet, daha sonraki 30 aylık aşamada ise 200 adet üretileceğini bildirdi.

Tüfeğin tamamen yerli imkanlarla imal edileceğini kaydeden Önsipahioğlu, 30 ayda yapılacak tüfekle Türk Silahlı Kuvvetlerin eğitim ve muharebe alanında çok etkili olacağını vurguladı.

Bakan Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, MKEK Genel Müdürü Önsipahioğlu ve Kalekalıp A.Ş Genel Müdürü Osman Okyay, daha sonra tasarım geliştirme ve alt yüklenici sözleşmelerini imzaladı.

İmza törenin ardından katılımcılara plaket takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

''Tasarım ve geliştirme döneminde'' 7.62 milimetrelik milli modern piyade tüfeğinin tasarım, prototip üretimi ve kalifikasyon testleri yapılacak. Kalifikasyon testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından üretime esas olmak üzere pilot kafile üretimi ve üretim hattı kalifikasyonu opsiyon olarak değerlendirilecek ve 30'ncu ayda tamamlanacak.

Samanyoluhaber



Bu haber 855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,257 µs