Tolon az kalsın Genelkurmay Başkanı ol | " /> Tolon az kalsın Genelkurmay Başkanı ol | "/>

En Sıcak Konular

Tolon az kalsın Genelkurmay Başkanı ol

22 Ocak 2009 13:17 tsi
Tolon az kalsın Genelkurmay Başkanı  ol ETÖ kapsamında tutuklu bulunan Org. Hurşit Tolon, az kalsın Genelkurmay Başkanı oluyormuş. Engelleyen ise Ahmet Necdet Sezer çıktı.

Ecevit'in başbakanlığı döneminde Org. Kıvrıkoğlu'nun görev süresinin bir yıl daha uzatılması gündeme geldi. Teklifi Sezer geri çevirdi. Öneri kabul görseydi, Org. Hurşit Tolon Genelkurmay Başkanı olacaktı.

Bülent Ecevit'in başbakanlığındaki 57'nci Hükümet'te gündeme gelen, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, görev süresinin bir yıl uzatılma önerisi ile Ergenekon soruşturmasından tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un arasında çok önemli bir kesişme noktası bulunuyor.

Ecevit, 15 Temmuz 2002'de Orgeneral Kıvrıkoğlu'nu makamına çağırararak, Kıbrıs sorunu ve yaklaşan Irak Savaşı nedeniyle görev süresinin bir yıl uzatılması niyetini açıklamıştı. Bu öneri hem Kıvrıkoğlu hem de 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, 'Ordu içindeki dengelerin bozulacağı' gerekçesiyle reddedildi. Çünkü teklif, Yüksek Askeri Şura kararlarıyla bir nakış gibi işlenen terfi ve atamalara ilişkin tüm hesapları bozuyordu.

Öneri kabul görseyde
Kıvrıkoğlu'nun görev süresinin bir yıl uzatılmasıyla beraber, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök, bu koltuktaki iki yıllık görev süresi dolduğu için otomatikman emekliye ayrılacaktı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman atanacaktı. Yalman, 2003 yılında, Kıvrıkoğlu'ndan boşalacak Genelkurmay Başkanlığı'na 4 yıllığına gelecekti.


2003'te emekliye ayrılan Çetin Doğan ise en kıdemli Orgeneral olarak 1'inci Ordu Komutanlığı'ndan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak ve bu koltukta 2005 yılına kadar oturacaktı. Doğan, Yalman'ın görev süresinin 2007 yılında dolacak olması nedeniyle 2005'te emekliye ayrılacak, yerine de şu anda Ergenekon soruşturmasından tutuklu bulunan 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon gelecekti. Tolon da iki sene Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapacaktı.

Halef - selef etkisi
2007'de ise Yalman, emekliye ayrılacak ve genel teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay Başkanı olacaktı. Yani Hurşit Tolon. Tolon yaş haddi nedeniyle 2009 yılı Ağustos ayına kadar bu görevini sürdürecekti.  

Kıvrıkoğlu'nun önerisi
Kıvrıkoğlu'nun hükümetin teklifine karşı yaptığı öneri de, Büyükanıt ve Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı'nın önünü kapatmıyordu. Kıvrıkoğlu, görev süresinin uzatılması yerine Orgeneral Yalman'ın önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, Eylül'ün ilk haftasında da Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasını önermişti. Bu gerçekleşseydi, Yalman 2002 - 2006 arasında Genelkurmay Başkanı olarak görev yapacaktı. Çetin Doğan, 2002 - 2004 arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptıktan sonra koltuğunu Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a bırakacak, Büyükanıt yine 2006'da Genelkurmay Başkanı, Başbuğ da Kara Kuvvetleri Komutanı olacaktı. Başbuğ, 2008'de de Genelkurmay Başkanlığı'na gelecekti.

Tahliye taleplerine ret
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi ayrıca temmuz ayında tutuklanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da serbest bırakılmasına ilişkin talebinin mahkemece reddedilmesine yapılan itirazı kabul etmedi.  Aynı şekilde  Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile Kurmay Albay Cengiz Köylü, Kurmay Albay Mustafa Koç, Üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı ve Üsteğmen Muhammet Sarıkaya'nın itiraz da reddedildi.

Akşam

 



Bu haber 1,324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,723 µs