En Sıcak Konular

22 Ocak 2009, haberleri veriyoruz

22 Ocak 2009 12:22 tsi
22 Ocak 2009, haberleri veriyoruz Dört önemli gelişme var...

iyibilgi Ankara

Bu sabah Türkiye, Ergenekon soruşturmasının kimine göre 11’inci kimine göre 10’uncu dalgasının devamı ile uyandı.

Doğal olarak tüm yazılı, görsel ve internet medyası da ilgi odağını bu gelişmeye çevirdi.

Fakat dikkat edilmesi gereken başka haberler de bugünün gündeminde bulunuyor.

İşte maddeler halinde o gündemin haberleri ve önemleri:

1) Ermenistan’dan Türkiye’ye sert çıkış:

Bugün Türkiye’de hayli tartışılacak konulardan biri Ermenistan Dışışleri Bakanı Edward Nalbandyan, Ankara ile ilişkileri normalleştirmek amacıyla “fedakarlıklar” yapmayacaklarını vurgularken, “Türkiye ilişkilerimizi normalleştirerek bize bir iyilik yapmıyor” dedi. Nalbaldyan, “Ermenistan, soykırımın tanınmasını amaçlayan politikadan hiç bir zaman vazgeçmeyecek" şeklinde konuştu.

Edward Nalbandyan, düzenlediği basın toplantısında Ermenistan’ın hükümetler arası bir komisyonun kurulmasını, ancak Türkiye’nin sınırı açması ve ön koşulsuz olarak Ermenistan ile diplomatik ilişkileri kurması halinde kabul edeceğini bildirdi.

Bu açıklamanın zamanlaması ve anlamı ne demek merak edilmesi gerekiyor. Çünkü bilindiği üzere, son dönem Türkiye-Ermenistan ilişkileri aslında daha sıcak geçiyordu.

Kimi iddiaları göre bu açıklamaların ardında, Rusya kimilerine göre ise İsrail bulunuyor. Türkiye Gazze’de yaşananlara reaksiyon göstermiş, Tel Aviv’e yönelik önemli eleştirilerde bulunmuştu.

İsrail yönetiminin bundan rahatsız olduğu biliniyordu. Yaklaşan 24 Nisan ve ABD’nin yeni Başkanı Obama’nın Ermeni meselesine yaklaşımı da bilindiğinden, ABD’de etkin olan Yahudi lobisinin nasıl bir pozisyon alacağı merak ediliyor.

Rusya ise Kafkaslar bölgesindeki gelişmeleri Batı kaynaklı görüyor ve Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasından da çok memnun değil.

2) Çankaya zirvesi:

Bugün tartışmaları ve değerlendirmeleri sürecek bir başka konuda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yemekli zirveydi. Bu zirve, Yasama, Yürütme ve Yargı organlarının başkanlarını bir araya getirmiş, Çankaya zirvesinden, “Hukunun üstünlüğüne ve temel ilkelerine bağlı kalınsın, uygulamalarda usul yasalarına azami özen gösterilsin” mesajı çıkmıştı.

3) Erdoğan-Başbuğ görüşmesi:

Bugün gündeminde yer alan önemli bir gelişme de Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında yapılacak görüşme. Bundan sonra her Perşembe yapılacak bu görüşmelerin ilki bu Perşembe yapılacak.

Bilindiği gibi, devletin zirvesinde bir ilk olan bu mutad görüşmelere ilişkin karar, son (10’uncu) Ergenekon operasyonunun ardından gerçekleşen sürpriz buluşmasında alınmıştı.

Perşembe günleri “Devlet Günü” olarak adlandırılıyor ve Cumhurbaşkanı-Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı-Başbakan görüşmeleri gerçekleşiyor. Bu listeye şimdi Başbakan-Genelkurmay Başkanı görüşmesi eklenmiş oluyor.

4) Cumhuriyet tarihinin en büyük idari affı:

22 Ocak Türkiye gündeminin önemli haber başlıklarından biri de, hükümetin Türk Ceza Kanunu’nda yaptığı genel bir düzenleme ile binlerce davanın düşecek, mahkumiyetlerin beraate dönecek olması.

Hükümetin 31 Aralık 2008’de yürürlüğe giren TCK’daki, ’Kanunsuz suç ve ceza olmaz. İdari tasarrufla suç ve ceza konulamaz’ genel düzenlemesiyle, en büyük idari af, yargılaması süren 9 bin marka taklitçiliği davası da yeni düzenleme yapılsa bile düşecek.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurullarının verdiği kararlar, patent, endüstriyel tasarımlar ve markalarla ilgili idari işlemler, Kaçakçılık Kanunu, Askerlik Yasası’ndan verilen idari nitelikli cezalar, valilik kararları, genelgeler, yönetmelikler ve tüzüklerle verilen idari cezalara ilişkin binlerce dava, "Kanunsuz suç yaratılamayacağı" ve "İdari kararla suç ve ceza konulamayacağı" genel ilkesi çerçevesinde affa girecek.

Bu konuda verilen mahkûmiyet kararlarını, mahkeme ve Yargıtay bozacak. Mahkûmiyetler, bu düzenleme nedeniyle beraate dönecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs