Hukukun üstünlüğü mü dediniz?! | " /> iyibilginin önerisi, Ergenekon avukatlarının kendilerine" /> Hukukun üstünlüğü mü dediniz?! | "/> iyibilginin önerisi, Ergenekon avukatlarının kendilerine"/>

En Sıcak Konular

Hukukun üstünlüğü mü dediniz?!

22 Ocak 2009 11:55 tsi
Hukukun üstünlüğü mü dediniz?! Ergenekon dalgaları sürdükçe, “Ergenekon avukatları”nın açıklamalarında öne çıkan şey “hukukun üstünlüğünü” savunmak oluyor. iyibilginin önerisi, Ergenekon avukatlarının kendilerine

Ergenekon soruşturmasının 11. dalgası başladı. Bu “dalga”, önceki kadar sarsıcı olmadı. Zira polisin arama yaptığı yerler ile gözaltına alınanlar, adeta “beklenen” dalganın özneleri olmak gibi ortak bir özelliğe sahip.

Mesela Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek’in Veli Küçük’le ilişkileri ve “Ergenekon’un finans kaynaklarından biri olduğu” yönünde yorum ve iddialar, ilk defa geçtiğimiz yılın yaz aylarında gündeme gelmişti.

Eski Özel Harekatçı ve Susurluk hükümlüsü, Ergenekon soruşturmasının “yeni” zanlısı İbrahim Şahin’in ilişkilerinin de “izlemede” olduğu biliniyordu. Bunlar hakkında “suikast timi” oldukları yönünde iddialar dikkat çekiyor.

Soruşturmanın “medya” boyutunda “ART”nin yer alması da kimseyi şaşırtmış görünmüyor.

Bunlar, detaylarını haberlerden bildiğiniz, izlediğiniz hususlar.

“Ergenekon’un avukatları”
Bu noktada gözler, kendini “Ergenekon’un avukatı” olarak lanse eden partiye, CHP’ye çevrildi.

CHP, 11. dalgaya “ilk” tepki veren parti oldu. Türk Metal Sendikası’nda aramalar devam ederken bina önüne gelen CHP yöneticileri Mustafa Özyürek, Yılmaz Ateş ve Nesrin Baytok, yanlarına Kamer Genç’i de alarak basın mensuplarına açıklama yaptılar.

Özyürek, “…Öyle anlaşılıyor ki, toplumu yıldırma ve korkutma anlayışı giderek yaygınlaşıyor. Medyaya sendikalara dönük bir girişim... Türkiye giderek bir korku imparatorluğuna dönüyor. Dileğimiz hukukun üstünlüğünün egemen olması, hukukun işlemesi ve insanların haklarının elinden alınmaması. Dayanışmamızı ifade etmeye geldik. Mustafa Özbek benim ortaokuldan beri yakın arkadaşım. Kendisi Atatürk ilkelerine bağlı bir kişidir. Bu muameleyi kınıyorum” dedi.

Bu açıklama elbette ki CHP’nin genel tutumuyla uyumlu. Dikkat çekmek istediğimiz husus ise, bir süredir CHP lideri Deniz Baykal başta olmak üzere, CHP yöneticilerinin “korku imparatorluğu” söylemini öne çıkarması, “hukukun üstünlüğü”nden söz etmeleri. Günün ilerleyen saatlerinde de aynı temayı işleyen, öne çıkaran açıklamaların gelmeye devam edeceğini şimdiden söyleyebiliriz.

“Hukukun üstünlüğü” mü dediniz?
İfade edilen “hukuk ve hukukun üstünlüğü” söylemi, o hale getirildi ki, adeta “her niyete yenen bir muz” gibi oldu. Hukuk ve hukukun üstünlüğü, kendilerini herhangi bir yasa ve hukuk normuyla bağlı görmeyen, yasa ve hukuku bir kenara koyup, kendilerince yaptıkları “memleket tehlikede” tespitlerine uygun “karanlık” faaliyetler yürütenler söz konusu olunca mı akla geliyor? Burada bir “acayiplik” olduğu çok açık olmalı.

Elbette ki hukuk ve hukukun üstünlüğünden yana olmak lazım.

Ama hukuk ve hukukun üstünlüğü kavramlarının bu kadar içinin boşaltılmasına da sessiz kalmamak gerekiyor.

Yasa ve hukuk, herkes için geçerli olduğu ölçüde bir değer ve anlam ifade eder. “Bazıları”nın yasa ve hukuk normlarından, yaptırımlarından “muaf” olması mı isteniyor? Eğer istenen bu ise, bunu isteyenlerin yasa ve hukuktan bahsetmeleri bir demagoji olmanın ötesinde hiçbir anlam ifade etmiyor.

Hukuktan yana olmak, karşı olmak…
Unutmayalım: Ülkemizde anayasalar ve diğer temel yasalar, hep olağanüstü dönemlerde, darbe yönetimlerinin görevlendirdiği kişiler tarafından yapıldı.

Ülkemizde “yasalara karşı çıktığı, muhalefet ettiği” vb gerekçeleriyle yargılanan, cezalandırılan, işkence ve eziyet gören, hapislerde süründürülen binlerce insan var. Ama o “korunduğu” söylenen yasa ve hukuku asıl “tağyir ve tezyif” edenler, “tadil ve ilga” edenler, bugüne kadar bu ülkenin yurttaşları değil, hep darbeciler oldular. Hiçbir zaman işledikleri fiillerden dolayı yargılanmayan darbeciler…

Bugün, yeniden bir “darbe” özlemi içerisinde olanlar, bu yöndeki ilişki ve faaliyetleri nedeniyle yargı önüne çıkarılıyorlar.

O halde sormak gerekiyor: Kim hangi hukuktan ve hukukun üstünlüğünden söz ediyor?

Kendilerini “Ergenekon’un avukatı” ilan edenlerin kendilerine başka “savunma” argümanları bulmaları gerek…

Çünkü Ergenekon davası ve soruşturması için şu veya bu yönde çok şey söylenebilir, ama öncelikle söylemek gereken, bu davanın Türkiye’de yasal ve meşru hukukun kendini savunma çabası olduğudur…

Hukuk ve hukukun üstünlüğünden bahsetmek, “bazılarının” ağzına hiç yakışmıyor…

Hasan Soylu www.iyibilgi.com

 

İlgili haberler;

11. dalgada gözaltıların ortak özelliği ne?

Hukukun üstünlüğü mü dediniz?! iyibilgi özel

O da dalgaya kapıldı: Peki neden? iyibilgi özel

Ergenekon'un arşivleri Ünal İnanç'da mı?

Ergenekon'da yeni dalga bu sabah vurdu

Şahin'e bağlı asker ve polislere operasyon!

Aköz 11. dalgayı önceden biliyor muydu?

Özbek'in dudak uçuklatan serveti

Özbek: Bu hukuksuzluk bitecek

İşte Mustafa Özbek'in son görüntüsü

Tolon az kalsın GKB olacaktı

Doğu Perinçek'in çok ilginç pişmanlığı

Gizli tanığa mermi yağdı!




Bu haber 1,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs