En Sıcak Konular

JİTEM'in 'as' kadrosu Ergenekon'da sanık!

22 Ocak 2009 09:23 tsi
JİTEM'in 'as' kadrosu Ergenekon'da sanık! İşte JİTEM'in kilit isimleri ve öyküleri:

Emekli generaller Veli Küçük ve Levent Ersöz'ün yanı sıra emekli subaylar Arif Doğan, Hasan Uğur, Mustafa Dönmez, Muhammed Sarıkaya tutuklandı. Ersever öldürüldü, Kırca intihar etti..


Varlığı bir dönem resmi makamlarca sürekli reddedilen, daha sonra yasal kimliğe kavuşturulan Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) biriminde çalışan efsane subaylar, Ergenekon operasyonları sonucunda darmadağın oldu. Güneydoğu'daki bazı operasyonları tartışma konusu yapılan JİTEM subayları son dönemde bir bir yargı karşısına çıkıyor. Terörle mücadele eden bu kadrolarla ilgili iddialar ise "terör örgütü üyeliği" ile "faili meçhul" dosyaları üzerinde yoğunlaşıyor. İşte JİTEM'in kilit isimleri ve öyküleri:

* Veli Küçük (Emekli jandarma tuğgeneral) Edirne, Van, Eskişehir, Ağrı ve Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanlıkları görevlerinde bulundu. Tuğgeneral rütbesiyle Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı ve Çanakkale Tugay Komutanlığı yaptı. Adı ilk kez Susurluk davasında gündeme geldi ve Abdullah Çatlı ile görüşen son kişi olduğu belirtildi. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın kullandığı telefonun Küçük'ün üzerine kayıtlı olduğu ortaya çıktı. Ergenekon zanlılarından Tuncay Güney'in sürekli olarak atıfta bulunduğu Küçük, TBMM Susurluk Komisyonu'na ifade vermemişti. Küçük, Hrant Dink'in 301. maddeden yargılanmasında önemli rol oynayan Ergenekon tutuklusu avukat Kemal Kerinçsiz'le sürekli aynı karelerde göründü. Küçük, 22 Ocak 2008 tarihinde tutuklandı.

* Levent Ersöz (Emekli tuğgeneral) Ergenekon operasyonu kapsamında aranan ve geçen hafta yakalanan emekli tuğgeneral Ersöz, 2003-2004 yıllarında Jandarma İstihbarat Başkanı olarak görev yaptı. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen darbe günlüklerinde de adı geçen Ersöz, uzun süre Güneydoğu'da bulundu. Veli Küçük'le de birlikte çalışan Ersöz, JİTEM Grup komutanlıkları emrinde sınır bölgelerinde görev yaptı.

* Arif Doğan (Emekli albay) Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan Doğan'ın evinde ve ofisinde yapılan aramalarda el bombası, içinde JİTEM kurucularından ve bir suikast sonucu öldürülen emekli binbaşı Cem Ersever'in tabancasının da bulunduğu pek çok silah ele geçirildi. PKK itirafçılarının sürekli olarak suçladığı Arif Doğan, Veli Küçük'ün emrinde de çalıştı. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'e yönelik Kelebek Operasyonu'nda ismi geçen Doğan, halen tutuklu bulunuyor.

* Hasan Atilla Uğur (Emekli albay) Ergenekon operasyonu ile tutuklanarak cezaevine gönderildi. JİTEM'de sınır bölge illerinde görev yapan Uğur, birçok faili meçhul cinayetin azmettiricisi olarak suçlandı. Uğur'un, Mardin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden'in öldürülmesinden de sorumlu olduğu iddia edildi. Uğur, Ersöz, Küçük ve Ersever'le Suriye sınır bölgesinde görev yaptı.

* Ahmet Cem Ersever (Emekli binbaşı) Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan ve tutuklanan birçok isimle yolu kesişen Jİ- TEM'in kurucularından Cem Ersever, terörle mücadelede Güneydoğu'da görev aldı. 1993'te dönemin Jandarma Genel Komutanı Org. Bitlis'in uçak kazası sonucu ölmesi üzerine tepkisini ortaya koyarak TSK'dan istifa etti. 4 Kasım 1993'te elleri arkadan bağlanmış ağzı bantlı, kafasına iki el ateş edilmiş haldeki cesedi, Ankara Elmadağ ilçesi çıkışında kireç ocaklarında bulundu.

* Muzaffer Tekin (Emekli yüzbaşı) JİTEM'in kurucularından Cem Ersever'in sınıf arkadaşı. Bir dönem JİTEM içinde de görev yaptığı ileri sürülen Tekin, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'na teğmen rütbesiyle katıldı. Üstün cesaret ve feragat madalyası aldı. Cumhuriyet gazetesi ve Danıştay saldırılarının azmettiricisi olduğu iddia ediliyor. Ergenekon davasında yargılanıyor. Hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet, 258 yıldan 524 yıla kadar hapis isteniyor.

* Abdülkerim Kırca (Emekli albay) Önceki gün intihar eden emekli albay Abdülkerim Kırca, JİTEM Diyarbakır Grup Komutanlığı yaptı. Kırca, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın yanı sıra, Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur ile birlikte çalıştı. Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanı olarak 8 kişinin kaçırılıp infaz edilmesi talimatını vermekle suçlanan Kırca ile ilgili dava hala devam ediyordu. Kırca'ya 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından 2004 yılında devlet övünç madalyası verildi.

sabah



Bu haber 2,395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,027 µs