İntihardaki sır, son görüşmesinde saklı | " /> İntihardaki sır, son görüşmesinde saklı | "/>

En Sıcak Konular

İntihardaki sır, son görüşmesinde saklı

22 Ocak 2009 09:14 tsi
İntihardaki sır, son görüşmesinde saklı Eski JİTEM Gruplar Komutanı Kırca, intihar etmeden önce avukatına hakkında açılan davalardan dolayı rahatsızlığını anlatmış. Kırca, yakınlarına da ‘Hapse düşmektense, ölürüm daha iyi’ diye yakınmış.

ESKİ JİTEM Diyarbakır Grup Komutanı emekli albay Abdülkerim Kırca intihar ederek sırlarıyla birlikte toprağa verildi ancak geride çok tartışmalı bir JİTEM davası ve şüpheli ölümler kaldı. Yakınları Kırca’nın Ergenekon soruşturmasında tutuklanmaktan korktuğunu bunun yerine ölümü tercih edeceğini söylediğini anlattı. Kırca’nın ölmeden önce son görüşmesini yaptığı Avukat Yurdakan Yıldız’sa, Kırca’nın JİTEM davasından dolayı son derece gergin olduğunu belirterek ‘Yargılamanın bundan sonraki sürecini anlattım. Üzüldüğünü söyledi. Henüz her şeyin bitmediğini söyleyince de rahatladı’ dedi.

KAOTİK RUH HALİ VARDI

AVUKAT Yıldız dün akşam katıldğı star TV ana haber bülteninde de Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki JİTEM davasının Ergenekon soruşturmasıyla birleştirileceği yönündeki heberlerin Kırca’yı derinden etkilediğini söyledi. Yıldız ‘Son zamanlarda özellikle bu gelişmelerden dolayı strese girmişti. ‘Beni bu tekerlekli sandalyeyle alıp götürürler mi’ gerginliğiyle bir kaosa girmişti. Biz de kendisine böyle birşeyin mümkün olamayacağını çünkü herhangi bir delillerinin olmadığını söylüyorduk’ diye konuştu.

BENİ DE ALACAKLAR

İNTİHARININ ardından yakınları da, Kırca’nın son dönemlerde ‘hapse girme korkusu’’ yaşadığını öne sürdü. Sabah gazetesine konuşan bir yakını, Kırca’nın son zamanlarda ‘Bir çok değerli generali gözaltına aldılar. Bu haberler üzerine beni de götürürler. Bu felçli halimle cezaevlerinde kalamam. Hapse düşmektense ölümü tercih ederim’ sözünü tekrar ettiğini öğrendik’ dedi.

12 YIL SÜREN DAVA

KIRCA’NIN nüfus kaydına ilişkin bilgilerin mahkemeye gönderilmesinin ardından JİTEM davasındaki ‘sanıklıktan’ düşürüleceği öğrenilirken, 16 yıllık JITEM davasının da ‘mahkeme’ bulumadığı için adliye adliye dolaştığı öğrenildi. 12 yıllık soruşturmanın ardından 2005’te Diyarbakır Cumhuriyet Savclığı’nca hazırlanan iddianameyle açılan dava, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde ‘görevsizlik’ kararlarıyla gidip gelince 2008’de Ankara Uyuşmazlık Mahkemesi, Diyarbakır 2. Ağır Ceza’yı görevlendirdi. Ancak 2. Ağır Ceza Mahkemesi tekrar görevsizlik kararı verince, dosya tekrar Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gitti ve halen burada bekliyor.

JİTEM davası çok yıprattı

ALBAY Kırca’nın son görüşmesini yaptığı, Şemdinli davasının tutuklu sanığı PKK itirafçısı Veysel Ateş ile birlikte Kırca’nın da avukatı olan Yurdakan Yıldız, hakkındaki davaya ilişkin son durumu konuştuktan yarım saat sonra Kırca’nın ölüm haberini aldığını, intihar edeceğini hiç düşünmediğini belirtti. Gazeteci Saygı Öztürk’e konuşan Yıldız şunları anlattı: ‘Sabah kendisini aradım, hakkındaki yayınlar nedeniyle üzülmemesini söyledim. Yayınların durdurulması için hukuki süreç başlatacağımı da söyledim. Kendisini yatıştırmaya çalıştım... Askeri Mahkemenin verdiği görevsizlik kararını, Askeri Yargıtay da savcılığın karşı çıkmasına rağmen onayladı. Yargılamanın bundan sonraki sürecini anlattım. Üzüldüğünü söyledi. Ama henüz her şeyin bitmediğini söyleyince de rahatladı.’

26 infazlı soruşturma

KIRCA hakkında 26 kişinin ölümünden de sorumlu tutulduğu ayrı bir soruşturma dosyası bulunduğu ortaya çıktı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 3 yıl önce aralarında emekli Albay Kırca ve Mahmut Yıldırım’ın da bulunduğu 18 kişi hakkında ‘Örgüt kurup adam sorgulayıp infaz etmek’ suçundan soruşturma başlattı. Ancak dosya sanıkların asker olması nedeniyle 24 Mart 2006’da 7’inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne Savcılığı’na gönderildiği bildirildi. Kırca bölümünün düşmesi beklenen dosyanın akıbeti ise bilinmiyor.

Dosyadaki isimler!


SORUŞTURMA dosyasında 18 JİTEM mensubunun isimleri ise şöyle sıralanıyor. Diyarbakır Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı emrinde görevli Binbaşılar Abdulkerim Kırca, Aytekin Özel, Ahmet Cem Ersever, Yüzbaşı Tuna Yanardağ, Uzman Çavuşlar Uğur Yüksel, Abdulkadir Uğur, Astsubay Nuri Ateş, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, PKK itirafçıları Abdulkadir Aygan, Fethi Çetin, Kemal Emlük, Selahattin Görgülü, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Hanım Beyaz, Mustafa Deniz, Cemil Işık, Hamit Yıldırım.

star



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,225 µs