En Sıcak Konular

Derin devlet olmalıdır ve olacaktır

22 Ocak 2009 08:07 tsi
Derin devlet olmalıdır ve olacaktır   
Encümen-i Daniş Başkanı Necmettin Karaduman olay yaratacak açıklamalarda bulundu!

 Ergenekon'la gündeme gelen 'Encümen-i Daniş', son günlerin en fazla merak edilen oluşumu. Grubun başkanlığını yürüten eski TBMM Başkanı Necmettin Karaduman, her ne kadar, "Bizim gizemli bir tarafımız yok. Arkadaşlar arası sohbet grubuyuz." dese de, dışa kapalı olduklarını ve toplantıda yapılan konuşmaların gizli olduğunu kabul ediyor.

Davaya kadar 'Ergenekon' diye bir örgütü duymadığını söyleyen Karaduman'ın 'derin devlet' konusuna yaklaşımı ise oldukça net: "Derin devlet gereklidir. Bütün devletlerde bu tür yapılar vardır. Türkiye'de de vardır. Hep olmuştur, olmalıdır, olacaktır. Dilerim ki son olaylarla devletimi- zin bu gücü zaafa uğramasın. Ona her zaman ihtiyacımız var."

Necmettin Karaduman, son iki yıldır başkanlığını yürüttüğü Encümen-i Daniş'le ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Geçen bir yıl içinde 24 toplantı yaptıklarını belirten Karaduman, bu toplantıların hiçbirinde Ergenekon'un gündeme gelmediğini savundu. Karaduman, Ankara'da bulunan cephanelik üzerine konuyu toplantı gündemine taşıdığını "Bu önemli bir gelişme. Sonuna kadar gidilmeli" vurgusunu yaptığını kaydetti. Eski TBMM başkanı, Ergenekon davasını gündemlerine almama gerekçelerini ise şu şekilde özetliyor: "Bu konuları kendi aramızda konuşmaya değer bulmadık. Bazıları '28 Şubat gibi Ergenekon da bin yıl sürecek' diyor. Bırak bin seneyi. Bir sene sonra bak da bitsin. Bir yere varsın bu iş. Biz önemsemiyoruz bunu. Çünkü yargı var, yargı da görevini yapar." Yargıya güvenip güvenmedikleri sorusuna Karaduman, "Biz yargıya güveniriz; ama yargı içinde politik mülahazalarla hareket edecek birtakım insanların da bulunduğu hatıra gelir tabii." karşılığını veriyor.

Karaduman'ın Ergenekon yaklaşımında, kazılarda çıkan cephanelik etkili olmuş. Çıkan bomba ve silahlar, daha önce Ergenekon davasını eleştiren Denktaş ve Baykal'da olduğu gibi Karaduman'ı da etkilemiş. O da, 'Sonuna kadar araştırılmalı' diyenlerden. "Bu silahlar ne amaçla saklanıyordu? Ne yapılacaktı? Darbe girişimi mi vardı?" sorularını kendi kendine yönelttikten sonra Karaduman, "Bu amaç mutlaka ortaya çıkarılmalı. Bu silahlarla bir suç işlenmesi hazırlığı düşünülmüş ise yargı bunun hesabını mutlaka sormalı." vurgusunu yapıyor. Ancak bazı isimlerin gözaltına alınmasını ve alınış biçimini içine sindirememiş. "Somut bir delil olmadan hiç kimseyi gözaltına alamazsınız ve sorgulayamazsınız. Bunlar bizi üzüyor." diyor. "Ergenekon diye bir örgüt var mı?" sorusunu Karaduman şöyle cevaplıyor: "Bilemem, onu yargı çözecek. Bu silahlar ortaya çıktığına göre demek ki bu silahlarla bir şeyler yapmak isteyenler varmış. Bunlar örgütlendiler mi bunu çözecek olan yargı. Ergenekon'u ben hiç duymadım. Bu silahlar bulunmuşsa mutlaka gizli amaçla bir şeyler yapmak isteyen insanlar var. Ama sırf Ergenekon davasıyla ilişkilendirip, bazı insanlara da 'muhalefet ediyor' diye gözdağı verilmesi fevkalade tehlikeli."

Karaduman, "Ergenekon davasından ne çıkar?" sorusunu cevaplarken de silahlar üzerinde duruyor. Önemli bir delil yakalandığını savunarak, "Bu delile dayalı olarak bir irtibat kurulabilirse, bir amaca yönelik bir irtibat kurulabilirse elbette ki o kişilere bir ceza verilecektir." diye konuşuyor. Encümen-i Daniş üyesi eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Ergenekon'un 1 numarası olduğu iddiaları için 'Yakıştırma' diyor. Encümen-i Daniş'in Kurtlar Vadisi dizisindeki 'İhtiyarlar Heyeti' olduğu yönündeki yaklaşımlara ise Karaduman, "Biraz güleyim müsaade eder misiniz?" diyerek kahkahayla karşılık veriyor.

Karaduman: Başkan benim

"İsmail Hakkı Karadayı Paşa, başkanın Sefa Reisoğlu olduğunu söylemiş. Reisoğlu da Zaman'a verdiği röportajda, 2 yılda bir başkan seçimi olduğunu, benim süremin dolduğunu ve yeni başkanın henüz seçilmediğini ifade etmiş. Böyle bir şey yok. Başkan benim. 2 yılda bir başkan seçimi olduğu doğru değil. Neden böyle söyledi anlamadım. Benden önceki başkan Fethi Çelikbaş'tı. Yaşlandığı için bıraktı. 2-3 yıldır başkan benim."

Zaman



Bu haber 1,459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs