skandal! | " /> skandal! | "/>

En Sıcak Konular

İncirlik'te skandal!

22 Ocak 2009 08:04 tsi
İncirlik'te skandal! 7 yılda İncirlik Üssü’nden 100 bin kez uçan ABD uçaklarının aranmadığı, ABD bildirimlerinin olduğu gibi kabul edildiği belirtildi. Emekli diplomat Bölükbaşı, “Bakan, denetlenmediğini açıklamış” dedi

ABD’nin esir aldığı insanları Türkiye dahil çeşitli ülkeler üzerinden Guantanamo Üssü’ne taşıdığı iddiaları sıcaklığını korurken, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 2001-2008 arasında ABD’ye İncirlik Üssü’nden 6 bini münferit olmak üzere, toplam 103500 kez uçuş izni verildiğini açıkladı.
ABD uçaklarının kontrolü konusunda, “Kontrol görevi, her inen uçağın aranmasını kapsamıyor” diyen Gönül, “centilmenlik esası” doğrultusunda yapılan bildirimlerin doğru kabul edildiğini kaydetti.
Emekli diplomat, MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, Gönül’ün açıklamalarını “itiraf” olarak nitelendirerek, “Bakan, denetlenmediğini açıklamış. Zaten hiçbir uçak kontrol edilmiyor” dedi.
MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, Gönül’e,  ABD’nin İncirlik Üssü’nden esir kaçırıp kaçırmadığını sordu. ABD’nin İncirlik Üssü’nü kullanımının 2008’de Bakanlar Kurulu kararı ile uzatıldığını, ABD’ye ait uçaklara, İncirlik’e iniş-kalkış ve Türk hava sahasından üst geçiş amacıyla “Daimi Diplomatik Uçuş İzni (DDUİ)” verildiğini anımsatan Gönül, şunları kaydetti:
“DDUİ kapsamında, Türk hava sahası ve İncirlik meydanı, 2001-2008 arasında, ABD tarafından, Afganistan bağlantılı çeşitli rotalarda 13500, Irak bağlantılı olarak 84 binden fazla uçuş için kullanılmıştır. Ayrıca, söz konusu izin kapsamına girmeyen münferit uçuş talepleri çerçevesinde de 2001-2008 arasında ABD’ye 6 bin münferit uçuş izni verilmiştir.”

‘Gerektiğinde arama’

Gönül, “Bugüne kadar ABD tarafından, Türk hava sahası ve meydanları kullanılarak insan kaçırıldığı ya da esir nakli yapıldığı yönünde herhangi bir bildirim olmamış ve bu yönde bir bilgiye rastlanmamıştır” dedi.
ABD tarafından yapılan uçuşların Genelkurmay Harekât Dairesi Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nca kontrol edildiğini kaydeden Gönül, şunları belirtti:
“Kontrol görevi, ‘her inen uçağın aranması’ hususunu kapsamamaktadır. Manifesto ile taşınan yük arasında farklılığın olduğu yönünde kuvvetli emareler bulunması durumunda, uçak içerisinde gerektiğinde arama yapılabilmektedir.”
Son görevinde Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı görevini yürüten emekli hava pilot tuğgeneral, MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, ABD’nin El-Kaide militanlarını İncirlik Üssü’nü kullanarak Guantanamo’ya götürdüğünü dile getirdi.

Milliyet



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,489 µs