En Sıcak Konular

Eminağaoğlu'nu şok eden ayrıntı!

21 Ocak 2009 22:01 tsi
Eminağaoğlu'nu şok eden ayrıntı!

Yargıçlar ve Savcılar Birliği(YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun Yargıtay binasında yaptığı açıklamadan dolayı başkanlıktan alınması gerekiyor.

Dernek Ve Vakıfların Kamu Kurum Ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun'un 3'ncü maddesi, yasaya aykırı şekilde kamu kurumunu kullananlar hakkında bir yıla kadar hapis cezası getirirken, yöneticisinin görevden alınacağını belirtiyor.

YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun Ergenekon soruşturmasını hedef alan açıklamasına tepkiler sürüyor. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada, Yargıtay Ek Binası'nda yapılan konuşmanın Dernek ve vakıfların kamu kurumlarıyla ilişkilerini düzenleyen 5072 sayılı kanuna aykırı olduğunu belirtmişti. Şahin, 5072 sayılı kanunun 2. maddesine göre ''dernek ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşlarından yararlanamazlar, onların içerisinde faaliyette bulunamazlar.'' hükmünün bulunduğuna dikkat çekti.

Şahin, ''Kanuna göre, böyle davrananlar 3 ayla 1 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılırlar. Bakın Sayın Arkadaşımızın bu gerçeği bilmesi gerekli. Ben ihbarda falan bulunmadım, ama 5072 sayılı yasayı eğer okurlarsa YARSAV isimli derneğin yasaya aykırı şekilde Yargıtay binasında faaliyette bulunduğunu göreceklerdir." İfadelerini kullandı.

5072 sayılı kanunun 2'nci maddesi dernek ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşlarından yararlanamayacağı, onların içerisinde faaliyette bulunamayacağını belirtirken, 3'ncü maddesi ise yasaya aykırı davranan dernek yöneticilerini ilgilendiriyor. Madde, kamu kurumunu yasaya aykırı şekilde dernek faaliyetinde kullanan dernek ve vakıf yöneticileri hakkında görevden alma işleminin uygulanacağını hükme bağlıyor.

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, YARSAV Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin Yargıtay binasında yaptığı açıklamanın kanuna aykırı olduğunu vurguluyor. YARSAV başkanının 'cumhurbaşkanı bile yargılanabilmeli' sözünü hatırlatan eski Başsavcı, "Kanuna aykırı davranan YARSAV yönetimi böyle bir kanunu ihlal ettiyse haklarında işlem yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Petek'in ifadeleri şöyle:

"YARSAV Derneği'nin, Hakimler ve Savcılar Kanunu, Dernekler Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu'na göre yasal temelinin olmadığını ifade etmiştim. Bu derneğin, yasal olduğu kabul edilse bile, 5072 sayılı kanuna göre, YARSAV başkanının kamuya tahsis edilmiş bina içerisinde basın toplantısı yapması kanuna aykırıdır. YARSAV'ın yönetimde yer alan hakim ve savcılar, 5072 sayılı kanunun 2 d maddesine göre kamu görevi ünvanlarını kullanamaz. Dolayısıyla dernek faaliyeti çerçevesinde haklarında soruşturma açılması görevleriyle ilgili suçlardan farklıdır. Kişisel suç niteliğindedir. Ankara'ya en yakın yetkili ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Sincan Başsavcılığı soruşturma açmakla görevlidir.

Hakim ve Savcılar Kanunu'nda kişisel suçlar hakkında hangi işlemler yapılıyorsa hukuki varlığı tartışmalı YARSAV derneğinin başkan ve yöneticileri hakkında aynı işlemin yapılması gerekir. Türkiye hukuk devletiyse, YARSAV başkanının 'kimse ünvanı sıfatı ne olursa olsun herkes eşittir, cumhurbaşkanı bile yargılanabilmeli' açıklamasını da yan yana koyduğumuzda, böyle bir kanunu ihlal edildiyse YARSAV Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri haklarında işlem yapılmalıdır."

zaman



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,368 µs