En Sıcak Konular

İsrail'in fosfor kullandığı kesinleşti!

21 Ocak 2009 20:08 tsi
İsrail'in fosfor kullandığı kesinleşti! Uluslararası Af Örgütü, Gazze'ye gönderdiği ekibin, beyaz fosfor kullanıldığına dair tartışılmaz deliller bulduğunu duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü'ne bağlı bir ekibin, cumartesi günü Gazze Şeridi'ne gelerek yaptığı incelemede İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde beyaz fosfor bombası kullandığı tespit edildi. Ekip, İsrail ordusunun beyaz fosfor bombası kullandığına dair "tartışılmaz deliller" bulunduğunu bildirdi.

Beyaz fosfor bombası, dumanlarla askerleri gizleyecek suni sis perdesi oluşturmak, geceleri etrafı aydınlatmak, hedef işaretlemek ve bazı hallerde de yangın bombası amacıyla kullanılıyor. Cenevre sözleşmesine göre bu bombanın sivillere karşı kullanılması yasak. Bomba, derin yanıklar ve korkunç acılara yol açıyor. İnsan hakları kuruluşları, düştüğü yeri yakan mermilerin "kimyasal silah" kabul edilip tamamen yasaklanması gerektiğini öne sürüyor.

Uluslararası Af Örgütü ekibinden, Birleşmiş Milletler silah denetçisi olarak da çalışan eski İngiltere ordusu subayı Christopher Cobb-Smith, boş kovanlarda beyaz fosfor kalıntıları bulduklarını, hatta bunların halen yandığını tespit ettiklerini söyledi. Cobb-Smith, 3 gündür Gazze Şeridi'nde bu bombalardan 30-40 tane gördüğünü ifade etti.

Son derece yanıcı olan beyaz fosfor, ya tamamen tükeninceye kadar yanmaya devam ediyor ya da ancak oksijenle temasının kesilmesi halinde sönüyor. Suyla da sönmeyen yangın, ancak kum ve toprakla sönüyor.

Ekipten Donatella Rovera da beyaz fosfor bombalarının sivil yerlerde kullanıldığını ifade etti. Rovera, "Bu silahları her yerde gördük. İnsanların yaşadığı, çocukların oyun oynadığı yerlerde de bu silahların kullanılmış olduğunu tespit ettik. Boş kovanlardan çoğu, üzerleri kumlarla kapatıldığı için artık yanmıyordu. Ama kımıldatılıp üzerindeki kumlar kalkınca yeniden yanmaya başlıyorlar" dedi. Rovera, bu bombaların en çok Gazze şehrinin dış kesimlerinde ve bilhassa Tel El Heva, Zeytun, Cebeliye ve Beyt Lahya'da kullanıldığının tespit edildiğini belirtti.

İsrail ordusunun beyaz fosfor kullandığı yerlerden biri de bir hastane. İsrail, Tel El Heva'daki Kudüs hastanesinde beyaz fosfor bombası kullanmış ve büyük bir yangına yol açmıştı. Keza BM'nin Gazze şehrindeki tesisleri de beyaz fosfor bombasıyla vurulmuş ve tesislerde büyük miktardaki yardım malzemesi yanmıştı. BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA'nın sözcüsü Chris Gunness da İsrail'in 15 Ocak'taki saldırısında UNRWA tesislerine beyaz fosfor bombası atıldığını ifade etmişti.

Beyt Lahya'da BM okulu da yine beyaz fosforla vurulan yerlerden. Okulda beyaz fosfor kalıntıları bulunan boş kovan bulundu.

İsrail ordusu da bugün beyaz fosfor iddialarıyla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını duyurmak zorunda kaldı.

İsrail'in sivillere karşı kullanılması yasak olan bu bombaları Gazze Şeridi gibi çok yoğun nüfuslu bir bölgede kullanmış olmasının ülkeyi zor duruma düşürebileceği ifade ediliyor.

BEYAZ FOSFOR DEHŞETİ

Filistinli doktor Nafiz Ebu Şaban da beyaz fosfor bombasının yol açtığı dehşete ilk elden şahit olanlardan. 24 senedir Gazze şehrindeki Şifa hastanesinde çalıştığını ve bunun 15 senesinde de plastik cerrahi ve yanık bölümlerine başkanlık ettiğini açıklayan Şaban, şimdiye kadar hiç görmediği yanık vakalarına şahit olduğunu ifade etti. İsrail'in 22 gün süren saldırılarında hastaneye çok sayıda hasta getirildiğine işaret eden doktor, patlamadan saatler geçmesine rağmen halen hastalarda yanmanın devam ettiğini gördüğünü anlattı. Yanıkların giderek yayıldığı ve ölümle neticelendiğini anlatan Şaban, "Bu hastalardan çoğu saatlerce yanıyor. Bir hastamın, 2 saat sonra yarasını açtım ve yaradan duman çıktığını gördüm" diye konuştu.

Hastaları önce normal yanık vakası gibi tedavi etmeye başladığını belirten Filistinli doktor, önce su kullandığını fakat bunun durumu daha da kötüleştirdiğini gördüğünü söyledi. Daha sonra yanıkların beyaz fosfordan kaynaklandığını tespit ettiklerini anlatan Şaban, yaralıları ancak yanan yerlerini keserek ölmekten kurtarabildiklerini söyledi ve "Sağlıklı dokuya kadar yaralı bölgeyi kestik" şeklinde konuştu. Silah uzmanı olmadığını, hastalara en iyi yöntemi kullanıp kullanmadığını bilemediğini de belirten Şaban, yaralılardan çoğunun sivil olduğunu açıkladı. Şaban, "Hastanemize hiç militan gelmedi. Getirilenlerin çoğu çocuktu. Bir yaşında hastalar getirildi. Anne, baba, büyükbaba tüm ailenin getirildiği vakalar oldu" şeklinde konuştu.

İngiltere'nin Times gazetesi de daha önce İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor bombası kullandığını fotoğrafla ispatlamıştı. Gazze'yi bombalayan İsrail topçusunun kullandığı mermileri gösteren bir fotoğraf yayımlayan gazete, bu bombaların üzerinde Amerikan yapısı fosfor bombasını tanımlayan M825A1 yazısını ortaya çıkarmıştı.

dunyabulteni



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,634 µs