En Sıcak Konular

İKT'den OBAMA'ya açık mektup...

21 Ocak 2009 19:25 tsi
İKT Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu dün yemin ederek görevine başlayan ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'ya açık mektup yazdı. İşte İhsanoğlu'nun mektubu...

Obama'nın seçilmesini kutlayarak başkanlık döneminde İslam dünyasının kendisinden beklentileri sıralayan İhsanoğlu, seçimi sürecinde ortaya koyduğu vizyonunu ve sözlerini yerine getirmesini de talep etti.

Yönetimi üstlendikten sonra ilk 100 gün içinde bir İslam ülkesinde önemli bir konuşma yapacağını seçim zamanında duyurmuş olmasının sevindirici olduğunu belirten İhsanoğlu, bu girişimin İslam Dünyası ile Batı arasındaki ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olmasını ve verimli bir diyalogun başlamasına vesile olmasını beklediklerini kaydetti.

İSLAM BARIŞ DİNİDİR
 
İhsanoğlu, son yıllarda önemli oranda artış gösteren İslam hakkındaki olumsuz söylemlere hatta dünya literatürüne "İslami terör" diye bir kelimenin girmiş olmasına rağmen İslam'ın barış dini olduğunu, hoşgörünün İslam'ın temel ölçütlerinden biri olduğunu vurguladı. İslam'ın 14 yüzyıl boyunca rahmet, merhamet, adalet ve eşitlik dini olduğunu belirten genel sekreter, İslam'ın aşırılık ve fanatizmden uzak olduğunu ve daima hoşgörüyü ve uzlaşıyı tavsiye ettiğini dile getirdi.
İKT'nin Birleşmiş Milletler'den sonra 57 üyesiyle ikinci büyük uluslararası diplomatik teşkilat olduğunu belirten İhsanoğlu, üye ülkelerin 1,5 milyarı aşan nüfusuyla dünya nüfusunun da dörtte birini oluşturduğunun altını çizdi.

İKT'nin temel prensiplerinden birinin ılımlılık ve modernizasyon olduğunu söyleyen İhsanoğlu, örneğin Birleşmiş Milletler genel kurulunun Medeniyetler İttifakı teması çerçevesinde tüm Dünya'da organize ettiği toplantı ve etkinliklerin teşkilatın girişimleri üzerine başlatıldığını hatırlattı.
 
TERÖR KÜRESEL BİR OLGU
Terörizmin küresel bir olgu olduğunu, herhangi bir kültüre ırka veya dine atfedilemeyeceğini, terörizmin kökenlerinin yeterince karmaşık olduğunu kaydeden İKT Genel Sekreteri, bunun mahrumiyet, yoksulluk, ümitsizlik ve her şeyden önemlisi siyasi adaletsizlikler olduğunu belirtti.

İhsanoğlu, Ortadoğu'daki şiddet ve Filistin halkının yıllardır süren acılarının dindirilmesinin öncelikli konular içinde olduğunu vurguladı. Obama'nın seçim kampanyasındaki en önemli kelimenin değişim olduğunu hatırlatan Prof. İhsanoğlu, değişimin yanlışları düzelterek dünyayı yaşanabilecek daha iyi bir yer haline getirmesi gerektiğini aktardı.

İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
 
İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu yazısının sonunda şunları belirtti: "Organizasyon olarak şahsınız ve yönetiminiz ile yapıcı bir diyalog geliştirmek ve Müslüman dünyasını etkileyen önemli sorunlara birlikte çözümler üretmek konusunda işbirliğine hazırız. Bugün Müslümanlar batı ile bir arada barış içinde yaşamak ve bu yolda işbirliğini geliştirmenin stratejik önemine inanmaktadırlar."
 
Prof. İhsanoğlu ayrıca Obama'nın Kasım ayında yapmış olduğu konuşmada söylediği "Bizim öykülerimiz bireyseldir ama geleceğimiz ortaktır" sözüne atfen geçmişte yaşanan kısa süreli yanlış anlamaların unutularak bir arada barış içinde yaşanan bir geleceğe doğru yürünmesinin ve paylaşılan medeniyet ve değerlerin hatırlanmasının insanlık için daha iyi bir gelecek sunması gerektiğini dile getirdi.
 
cihan



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,982 µs