En Sıcak Konular

Çakar ve Toroğlu'na RTÜK'ten kısıtlama!

21 Ocak 2009 19:19 tsi
Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Zahid Akman, Kulüpler Birliği ve Federasyonun isteği üzerine radikal kararlar aldı.

Televizyonda hakemleri ve futbolcuları sert şekilde eleştiren, Argo benzetmeler, hakemlere ettikleri hakaretlerle sık sık gündeme gelen spor yorumcularına RTÜK'ten kısıtlama geldi. Artık 2. devre spor programlarından hakemlere hakaret etmek, argo dil kullanmak ve komplo teorilerini gerçek gibi anlatmaya ağır ceza geliyor.

Geçtiğimiz pazar günü Çengelköy İskele Balık Restoranı ilginç bir öğle yemeğine evsahipliği yaptı.. RTÜK Başkanı Zahid Akman, Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım, Federasyon Başkanı Mahmut Özgener ile 2. başkanı Lütfi Arıboğan, Digitürk Genel Müdürü Ertan Özerdem ve Lig TV Genel Müdürü Şansal Büyüka’nın katıldığı kapalı devre toplantıda sezonun ikinci devresindeki TV programlarında ne tür düzenlemeler yapılması gerektiği masaya yatırıldı..

Aslında bu işin başlangıcı, ilk yarı sonunda MHK’nin federasyona yaptığı başvuru oldu.. Hakemler “TV yorumcuları bizi çok ağır eleştiriyor.. Bundan olumsuz etkiliyoruz” deyince federasyon ve Kulüpler Birliği, “Gerekirse hatalı pozisyonların görüntüleri TV’de yayınlanmasın” noktasına kadar geldiler.. Yayıncı kuruluş Lig TV bu fikre karşı çıkarak “Rekabet Kurulu buna izin vermez.. Naklen yayında yer alan her görüntüyü, diğer kanallara dağıtmamız gerekir” şeklinde çıkış yaptı.. 3 hafta önce RTÜK Başkanı dışında aynı ekip federasyon binasında konuyu enine boyuna tartışmıştı.. Pazar günü de yapılacak değişiklikler için ilk kararlar alındı..

Zahid Akman, “tartışmalı hakem görüntülerinin” yayınlanmasını engelleyecek herhangi bir kanun maddesinin bulunmadığını söyleyip, bunun yerine RTÜK’ün 3 konuda çok kararlı bir tutum sergileyeceğinin garantisini verdi:

1. Argo konuşmalar, 2. Komplo teorileri, 3. Ekranda kavga..

Yeni düzenlemeye göre, spor programlarında şov amaçlı tartışmalar yapılması, doğruluğu test edilmemiş olayların gerçekte varmış gibi yansıtılması ve argo dil kullanılması halinde önce TV’deki spor programlarına uyarı gelecek, tekrarı halinde iş ekran karartmaya kadar gidecek..
Cuma günü TV yöneticilerini toplantıya çağıracak olan Akman, kanallara şu tebligatı yapacak: “Hakem tartışılabilir.. Ama dakikalarca bunun uzatılması, ”Ben o hakemin lisansını yırtarım“, ”Hakemin gözüne gözlük“, ”O hakem adam değil“ şeklindeki ifade tarzları kesinlikle yasak olacak.. Eleştiri serbest ama futbolun marka değerini düşürecek kişisel hakaretler ağır şekilde cezalandırılacak..” Son yıllarda müthiş bir kirlenme yaşayan spor ekranının yeni düzenlemelerle nasıl bir forma gireceği ise merak konusu..

star



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,587 µs