En Sıcak Konular

Güney için kırmızı bülten çalışması mı yapılıyor?

21 Ocak 2009 17:19 tsi
Adalet Bakanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü nden bilgi istedi. Ajans Habertürk Muhabiri Serhat Alaattinoğlu'nun özel haberi.

Ergenekon soruşturmasının kilit ismi olduğu iddia edilen ve şu an Kanada’da yaşayan Tuncay Güney hakkında, Adalet Bakanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden bilgi istedi. Bu talep üzerine Güney hakkında 2003 yılından itibaren arama kararı bulunduğu bilgisi Adalet Bakanlığı’na iletildi. Adalet Bakanlığı’nın isteğiyle Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda çalışma başlatması, Tuncay Güney için Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılacağı şeklinde yorumlandı.

SERHAT ALAATTİNOĞLU / AJANS HABERTÜRK (ÖZEL)

İtiraflarıyla Ergenekon soruşturmasının başlamasına neden olduğu iddia edilen Tuncay Güney, 2002 yılında hakkında açılan davanın görüldüğü İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ifade vermeye gitmeyince, 2003 yılında yakalama müzekkeresi çıkarıldı ve yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 2001 yılında yurt dışına çıktığı ve aynı kimlikle bir daha dönmediği ileri sürülen Güney’in adı, Ergenekon soruşturması nedeniyle tekrar gündeme geldi.
Yurt dışında ifadesinin alınmasına…
''Ergenekon'' davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncay Güney’in yurt dışında ifadesinin alınması için hukuki işlem başlatılmasına karar verdi.

Bakanlık İstanbul Emniyeti’nden bilgi istedi

Son gelişme ise Adalet Bakanlığı’nın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden Tuncay Güney’in adli durumu ile ilgili bilgi istemesi oldu.

Mahkemeden arama kararı

Emniyet yetkilileri, Tuncay Güney’in kayıtlarını inceledi. Yapılan Genel Bilgi Tarama’da, 2003 yılında İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, “Çıkar Amaçlı Suç Örgütü üyesi olmak” ve “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” suçlarından Güney hakkında yakalama kararı verdiğini gösteren kayıtlar hazırlandı.

Kırmızı bülten çıkarma çalışması mı?

Emniyet, Güney’le ilgili yaptığı sorgulamanın sonucunu Adalet Bakanlığı’na bildirdi. İki ayrı suçtan aynı mahkemece hakkında yakalama kararı verilen Güney için Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarma ihtimali gündeme geldi.

Tuncay Güney'in yasal yollarla Türkiye’ye getirilmesinin önünün açılabileceğini savunan yetkililer, Dışişleri Bakanlığı’nın, Interpol aracılığıyla çıkarılacak kırmızı bülten ile Güney'in Türkiye'ye getirilmesini Kanada'dan talep edebileceğini belirtiyor.

”Kırmızı bültenden haberim yok, belki arkasından o gelebilir”
HABERTÜRK televizyonunda önceki akşam ''SoruYorum'' programına katılan Şahin, “Tuncay Güney” ile ilgili kırmızı bülten çıkarıldı mı?'' sorusunu, ''Ondan haberim yok, ama olsaydı mutlaka haberim olurdu. Belki arkasından o gelebilir, onu bilemiyorum. Çünkü bizim Adalet Bakanlığı olarak herhangi bir kişiyle ilgili yurt dışından adli yardımda bulunmamız re'sen mümkün değil. Kırmızı bülten çıkarmamız da mümkün değil'' diye yanıtlamıştı.

”Dışişleri Bakanlığı Kanada makamlarıyla temasa geçecek“

''Adli yardım talebinde geç kalındı mı'' sorusu üzerine Şahin, Cumhuriyet Savcılığı'ndan talebin bir kaç gün önce geldiğini ve bekletmeden gerekli adımları attıklarını belirtti. Şahin, ''Şu anda Dışişleri Bakanlığımızla koordineli şekilde bir çalışma yapıyoruz. Sanıyorum Dışişleri Bakanlığı da Kanada makamlarıyla temasa geçecek hemen'' demişti.

“Kanada’dan talepte bulunacağız, İnşallah sonuç alırız”

Şahin, dün de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) toplantısından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tuncay Güney’le ilgili Kanada hükümetinden istenen adli yardım talebiyle ilgili sorulara karşılık Şahin, bu konuda Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Genel Müdürlüğünün koordineli çalışmasının devam ettiğini söyledi. Şahin, ''Bizim Kanada ile doğrudan doğruya adli yardımlaşma açısından bir anlaşmamızın olmadığını arkadaşlar bildirdiler. Ancak Türkiye'nin de Kanada'nın da altına imza koyduğu, uluslararası bu anlama gelen anlaşmalar bağlamında ve karşılıklılık ilkesi çerçevesi içinde adli yardım için Kanada'dan talepte bulunacağız. İnşallah sonuç alırız'' diye konuştu.
 



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,228 µs