En Sıcak Konular

Karnınızı ve zihninizi doyurduğumuz gibi!

21 Ocak 2009 13:10 tsi
Karnınızı ve zihninizi doyurduğumuz gibi! Fakir ülkelerin karnını kim, zihinlerini nasıl doyuruyor?

iyibilgi Ankara

ABD’nin 44’üncü Başkanı Barack Obama’nın yemin töreninde yaptığı konuşma, şimdi satır satır tüm dünya tarafından inceleniyor.

Başkanların ilk “Başkanlık konuşmaları”, iktidar sürecinde yapacakların işareti sayılıyor. Nasıl bir Başkan olacağının, dünyaya nasıl bakacağının ipuçlarını taşıdığı varsayılıyor.

Dün Obama’nın ağzından tüm dünya tarafından işitilen yaklaşık 18 dakikalık bu ilk konuşmanın, hem herkese ilginç gelen hem de sadece bazılarına dikkat çekici gelen bölümleri var.

Örneğin Çin, canlı yayınlanan konuşma sırasında Obama’nın ağzından “Komünizm” kelimesi çıkınca, biraz da amatör biçimde yayını kesti.

Tabii bu örnek anlık reaksiyonlarla ilgili. Ama Obama’nın mesajlarında daha dikkatli gezinmeye gerektiren bölümlerde var.

Çünkü bu alelade ve alelacele hazırlanmış bir metin değil. 10’larca akıllı göz tarafından onlarca defa okunmuş bir metin.

İşte bu metinde en garipsenen bölümlerden biri şu sıralar Türkiye’de de tartışııyor. Orijinal hali şu; “The people of poor nations, we pledge to work alongside you to make your farms flourish and let clean waters flow; to nourish starved bodies and feed hungry minds.”

Türkçesi ise; “Fakir ülkelerin vatandaşları, sizlerle beraber çalışacağız ve sizlere temiz suyu ulaştıracağız, sizlerin tarlalarını ekeceğiz, zihinlerinizi ve karınlarınızı doyurduğumuz gibi” şeklinde.

Elbette “fakir ülkeler” kavramına hangi coğrafyaların tam olarak girdiğini kestirmek zorsa da, genel olarak “tarlalarını ekemeyecek ve su bulamayacak” denli fakir olanları anlayabiliriz.

Ancak cümlenin ikinci bölümü biraz daha garip. Bu ülkelerin vatandaşlarının karınlarını ve zihinlerinin doyurulması” ne anlama geliyor?

Karın doyurmaktan bu ülkelere yapılan yardımları anlamak olası. Ancak “doğu” terbiyesine göre “ aç karnınızı doyuruyoruz” demek çok asil sayılmasa gerek.

Kuşkusuz İngilizce’deki vurgu bu şekilde değil. Ama konuşmanın “küresel” etkiler hesap edilerek hazırlandığı düşünüldüğünde bunun da akla getirilmiş olması lazım değil miydi?

Ama bu da “yeni Başkan”ın ilk heyecanına verilebilir. Fakat “zihinlerinizi doyurduğumuz gibi”ye mazeret bulmak hayli zor!

Bunun anlamı ne? Kaldı ki fakir ülke insanları için bile, yani karnı aç insanların zihinlerini doyurmanın zorluğu anımsandığında, karnı yarı tok ve tamamen tok ülkülerin insanlarının zihinlerinin de doyurulmaya çalışıldığı farz edilmez mi?

Yorum belki fazla ikircikli bulunabilir. Ama kendi başına ve salt bir cümle olarak “zihin doyurmak” nasıl açıklanmalı?

Barack Obama'nın konuşmasının TAM METNİ

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,804 µs