En Sıcak Konular

2050'de Türkiye ne olur?

21 Ocak 2009 11:17 tsi
2050'de Türkiye ne olur? ABD'nin önemli strateji kuruluşu Stratfor'un sahibi analist Friedman, 2050 yılına yönelik öngörülerini açıkladı. Türkiye hakkındaki tespiti ilginç..

ABD'nin saygın stratejistlerinden Friedman, 2050'de Rusya ve Çin'in dağılacağını, Avrasya'nın kontrolünü ise Türkiye ve Japonya'nın ele geçireceğini ileri sürdü. ABD'yi de 2090 yılında Meksikalılar ele geçirecek..

Teksas merkezli bir strateji danışmanlık firması olan Stratfor'un sahibi polemikçi ve analist George Friedman, Obama'nın yemininden 1 gün önce ABD'nin başkenti Washington'da 21. yüzyıla ilişkin kehanetlerini açıkladı. "The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century" (Önümüzdeki 100 yıl: 21 yüzyıl için tahminler) isimli bir kitabı da bulunan Friedman soğuk kanlı tahminlerde 21. yüzyılda ABD'nin dominant rolüne devam edeceğini öngörüyor. Friedman uçurumun kenarında olduğu öngörülen ABD'nin aslında yükselişine yeni başladığını öne sürüyor. Frideman'ın yazdığı, kitapta ise birkaç ilginç bakış açısı bulunuyor. Buna göre ABD ilk önce düşmanlarını küçümseme daha sonra da abartma eğilimine giriyor. Rusya tekrar silahlanıyor. Çünkü bir millet için zengin ve güçsüz olmak tercih edilemez.

YÖRÜNGEDEKİ PEARL HARBOUR
Bu tahmine göre yüzyılı yönlendiren iki önemli gerçek bulunuyor: Amerika'nın dünyadaki okyanusları ve özellikle düşük nüfus yoğunluğuna sahip bölgeleri domine etmesi. Bu bakışa açısına göre Friedman "Büyük Adam" ekolünü görmezden geliyor. Dolayısıyla da politik liderlerin zaferlerine çok az ilgi gösteriyor. Friedman her ülkenin büyük stratejisinin DNA'larına derin bir biçimde işlediğine inanıyor. Friedman yüksek teknolojili savaşın yüzyılın ortalarında Japonya'nın ABD'ye uzayda bulunan kumanda merkezine Şükran Günü'nde sinsi bir saldırısı ile başlayacağını iddia ediyor. Buna da yörüngedeki Pearl Harbour ismi verilmiş. Sonuçta da ABD bu saldırıdan yara almasına karşın modern silahlarını ve endüstriyel gücünü kullanarak düşmanın hakkından gelmesini başarıyor. Friedman, ABD'nin her zaman gereğinden fazla tepki verdiği tespitine de kitabında yer veriyor.

Friedman'ın öngörülerine göre neler olacak;

* 2050'de Rusya ve Çin dağılmış olacak. Türkiye ve Japonya ise Avrasya'nın kontrolünü ele geçirerek Amerika'ya meydan okuyacaklar.

* Birinci Uzay Savaşı'nda ABD zafer kazanacak.

* Çin'de ekonomik yavaşlama ve bölgelerarası gelir dağılımı adaletsizliği problemleri artıracak.

* Rusya ise 2015'te Sovyet Bloku'nu tekrar inşa etmeye çalışacak. Ancak 2. Soğuk Savaşı da yine benzer nedenlerle kaybedecek. Fakat bu süreç daha hızlı olacak.

* Cihatçı Müslüman dünyası bölünmeler nedeniyle Avrupa ve Asya üzerinde hegemonya kurma amacına ulaşamayacak.

* Amerikan egemenliğinin ne zaman biteceği konusuna ise Friedman 2090 olarak cevap veriyor. 2030'da Meksikalılar nüfustaki çoğunluğu ele geçirecekler. 1848 yılında ayrıldıkları topraklara geri dönecekler. Etnik bakımdan karışık bir sınırda ABD ve Meksika, Almanya ile Fransa'nın yaşadığı Alsace and Lorraine krizine benzer bir kriz yaşayacaklar. Ayrılıkçı bir Meksika partisi, ordunun sadık olmayan birimleri ile terörizmin tüm yöntemlerini kullanarak Kuzey Amerika'nın hegomonyasını ele geçirecek.

 



Bu haber 1,364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,673 µs