çok konuşulacak iddia | " /> çok konuşulacak iddia | "/>

En Sıcak Konular

Ezeli rekabette çok konuşulacak iddia

21 Ocak 2009 09:41 tsi
Ezeli rekabette çok konuşulacak iddia 
Ezeli rekabetin 100. yılı sonunda ortaya çıkan skor: F.Bahçe:2- G.Saray:1 Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki rekabete ilginç bir polemik konusu daha eklendi.

Herkes Metin Oktay'ın Fenerbahçe ağlarını deldiğinden söz ederdi. Ama yapılan tarihi çalışma, Fenerbahçeli Halit ve Lefter'in de Galatasaray ağlarını 2 kez yırttığını ortaya koydu...

1907 Fenerbahçe Derneği, Sarı-Lacivertli kulübün tarihine ışık tutan dev bir esere imza attı. 2 yıl süren bu çalışma sonunda hazırlanan "Asr-ı Fener" isimli yapıt tam 30.45 kg ağırlığında ve 70x50 ebatında.

Toplam 2007 adet basılan 536 sayfalık kitap, bir koleksiyon eseri olarak tasarlandı. 22 ayar altın kaplamadan olan logo ve yazıları, özel eldivenleri ve rahlesiyle birlikte alıcılarını bekliyor. Kitap 2 bin 500 Euro’dan (5 bin 500 TL) satılacak.

1952, BAŞKANA HEDİYE

Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç tanıtım toplantısında, 2007 adet basılan kitapta 1952 numarayı, doğum tarihi olması nedeniyle Başkan Aziz Yıldırım'a hediye ettiklerini söyledi. 40 kişilik çalışma grubunun devlet arşivleri, özel arşivler, müzeler ve kütüphanelerden 100 bini aşkın resim ve belgeyi tarayarak yapıldığını bildiren Ali Koç, bunun kesinlikle kar amacıyla yapılmadığını, Manchester United'ın benzer bir kitabı 5 bin sterline sattığını vurguladı.

FİLE DELMEDE DURUM 2-1

Bu kitapta ezeli rekabete ilişkin çok önemli tarihi belgeler var. Bunlardan biri de şüphesiz Galatasaraylılar'ı şaşırtıp Fenerbahçeliler'i sevindirecek. "Metin Oktay, Fenerbahçe filelerini delmesi" Galatasaraylılar'ın en büyük övünç kaynaklarından biriydi.

Bu kitapta; 1940'lı yıllarda Fenerbahçeli Halit'in, 1956-57 sezonunda da Lefter'in tam 2 kez Galatasaray ağlarını deldikleri anlatılıyor. Lefter'in ağları yırtan golü de resim ve haberin yer aldığı gazete küpürüyle kitapta yer alan ilginç ayrıntılardan.

ATATÜRK TEK MAÇ İZLEMİŞ

Atatürk'ün 1926 yılında Bursa'da bir Fenerbahçe maçını izlediğinin bu kitapta belgelerle yer aldığını belirten Ali Koç, "Atatürk'ün hangi kulübün taraftarı olduğu konusundaki polemikleri doğru bulmuyorum. Bu tartışmalar Atatürk'ün hangi takımı tuttuğu şeklinde yapılırsa yanlış olur.

Bence hangi takımın en çok Atatürk'ün izinden gittiği konuşulmalı" dedi. Ali Koç, kulübün Atatürk'e çektiği telgrafların, Şükrü Saracoğlu Stadı'nın 10 yıllığına Fenerbahçe'ye kiralanması için yapılan kontratın altında Atatürk'ün imzasının bulunduğu belgenin de kitapta yer aldığını bildirdi.

NAZIM’A SÖYLE DÖNSÜN

Kitapta yer verilen bir başka ilginç olay da Nazım Hikmet'le ilgili. 1952'de maç için Moskova'ya giden Fenerbahçe takımının kaptanı Fikret Kırcan'la görüşen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, "Nazım'a söyleyin vatanına dönsün" diyor. Bu olay da Fenerbahçe'nin Asr-ı Fener kitabında yer alan bir başka bilinmeyen ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Bu kitapta, Kurtuluş Savaşı sırasında Fenerbahçe Kulübü üzerinden Anadolu'ya yapılan silah sevkiyatı da resmi belgelerle tescil ediliyor.

ŞEHİTLER DE BELGELİ

Fenerbahçeli hiçbir sporcunun Kurtuluş Savaşı'nda şehit olmadığı şeklindeki söylentileri yalanlayan belgeler de kitapta yer alıyor. Genelkurmay ve Devlet Arşivleri'nde yapılan tarama sonucu şehit olan Fenerbahçeli sporcuların kimlik bilgileri, resmi kaynaklardan bu kitaba aktarılmış durumda. Bu kitabın, bir resmi Fenerbahçe tarihi olup olmadığı sorularına da hazırlayanlar samimi bir şekilde "Fenerbahçeli duygularımız da kuşkusuz bu eserde yer aldı" karşılığını veriyor.

SİNEMADA 4-0 FENER

Kitapta yer alan bir başka ilginç ayrıntı da sinemada yayınlanan ilk Fenerbahçe-Galatasaray maçını Sarı-Lacivertliler'in 4-0 kazandığı. Asbaşkan Ali Koç bunu gülümseyen bir ifadeyle vurgulamayı da ihmal etmiyor. İlk sponsorluk anlaşmasını yapan Fenerbahçe'nin, ilk stat kiralamasını da 1931 yılında yaptığı belgeli bir şekilde anlatılıyor. Burada Bakanlar Kurulu'nun 10 yıllık kiralama kararının altında Atatürk'ün imzasının bulunması da bir başka ilginç ayrıntıyı teşkil ediyor.

GÖRKEMLİ 100. YIL

Fenerbahçe'nin bugüne kadar kullandığı logolar da orjinal boyutlarıyla kitapta yer alıyor. Asbaşkan Ali Koç'un en küçük ebatlı Fenerbahçe logosunu bulup bu kitaba eklediği de vurgulanıyor. Fenerbahçe'nin 2007 yılına kadar olan tarihinin yer aldığı kitapta yakın tarihe de geniş yer verilmiş. Sarı- Lacivertliler'in özellikle 100. yılındaki şampiyonluk kutlamaları ve bu dönemde şehitler için yaptığı 1 milyon dolarlık bağış da burada belgeli bir şekilde kamuoyuna sunuluyor.

bugün



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,656 µs