Encümen-i Daniş | " /> Encümen-i Daniş | "/>

En Sıcak Konular

Bir ilk: İşte Encümen-i Daniş

21 Ocak 2009 09:22 tsi
Bir ilk: İşte Encümen-i Daniş Tuncer Kılınç'ın Encümen-i Daniş konusunda sorgulanması, bu gizemli yapıyı yeniden gündemin ilk sıralarına taşıdı.

Ergenekon soruşturmasının son dalgasında gözaltına alınan eski MGK sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın Encümen-i Daniş konusunda sorgulanması, bu gizemli yapıyı yeniden gündemin ilk sıralarına taşıdı.

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, geçtiğimiz günlerde Milliyet'ten Fikret Bila'ya Encümen-i Daniş'i anlatırken, "15 günde bir araya gelip konuşuyoruz. Yapılan tespitleri, varılan sonuçları yazılı hale getirip Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a gönderiyoruz. Belki ülkeye bir hizmet olur diye." ifadelerini kullandı. Karadayı, Encümen-i Daniş'in başkanlığını Prof. Dr. Safa Reisoğlu'nun yaptığını ifade etti. Kamuoyunun merak ettiği toplantılara başkanlık yaptığı söylenen Prof. Dr. Safa Reisoğlu ilk kez Zaman'a konuştu. Encümen-i Daniş'te üye olarak görev yaptığını aktaran Reisoğlu, 2 yılda bir başkanın değiştiğini, görev süresi dolan eski Meclis Başkanı Necmettin Karaduman'ın yerine henüz birinin seçilmediğini bildirdi. Reisoğlu, Karadayı'nın bu sebeple kendisini başkan olarak takdim etmiş olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Safa Reisoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Encümen-i Daniş'te Tuncer Kılınç dışında başka Ergenekon sanıkları da var. Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur da emekliye ayrıldıktan sonra bir süre gruba üye olmuş. Eruygur'un emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen darbe günlüklerinin ortaya çıkmasından sonra ayrıldığını dile getiren Reisoğlu, "Şener Eruygur yaklaşık bir sene Encümen-i Daniş'te üye olarak görev yaptı. Toplantılara gelip gitti. Ancak Nokta dergisinde yayımlanan günlüklerden sonra ayrıldı." diyor. 'Eruygur, kendisi mi ayrıldı yoksa, siz mi ayrılmasını istediniz?' sorusuna Reisoğlu'nun cevabı, "Encümen-i Daniş siyasi polemiklerle gündeme gelmemeye azami dikkat eden bir oluşum. Zannederim Şener Eruygur da bu nedenle gelmedi artık." şeklinde. Reisoğlu, Encümen'i Daniş'te kararların oybirliğiyle alındığını belirtiyor. Üye olacak isimler için de aynı şey geçerli. Reisoğlu, üye olacaklarda bu görüş birliğine uyma kriterinin öncelikli olduğunu ifade ediyor.

Aktif üyemiz 24-25 kişi

Grubun çok fazla büyümesinin arzu edilmediğine vurgu yapan Reisoğlu, "Şu anda aktif üyelerimiz 24-25 kişi. Yaşlılık ve benzeri sebeplerden dolayı toplantılarımıza katılamayan üyelerimiz de bulunuyor." bilgilerini veriyor. Grubun yarısının emekli askerlerden oluştuğuna dikkat çeken Reisoğlu, eski genelkurmay başkanları Yaşar Büyükanıt ve Hilmi Özkök'ün üye olmadığını kaydediyor. 'Neden üyeniz değiller?' sorusunu Özkök'ün İstanbul dışında oturmasına bağlıyor: "2 haftada bir toplantı yapıyoruz. İstanbul dışında oturanların bu toplantılara katılmaları zor olabilir."

Reisoğlu, Encümen-i Daniş'in her yıl ekim ayından mayısa kadar çalıştığını söylüyor. Toplantıların Moda Deniz Kulübü'nde gerçekleştirildiğini kaydeden Reisoğlu, tartışma konusunun gündeme göre belirlendiğini dile getiriyor. Ergenekon operasyonu konusunda da tartışmalar yaptıklarına işaret eden Reisoğlu, toplantı içeriğinin dışarıya sızdırılmamasının grup kararı olduğunu hatırlatırken, "Ailelerimize, eşe dosta anlatmamız bile yasak." diyerek hassasiyetini belirtiyor. Ergenekon'un üst kurulunun Encümen-i Daniş olduğu iddialarını yalanlayan Reisoğlu, "Ergenekon'un ne olduğunu biz de bilmiyoruz ki." şeklinde konuşuyor.

Sürekli olmasa bile gerekli gördükleri dönemlerde Cumhurbaşkanlık'a ve Başbakanlık'a görüş ve tavsiyeler içeren mektuplar yazdıklarını belirten Reisoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup göndermediklerini aktarıyor. Reisoğlu, Gül'ün başbakanlığı döneminde Başbakanlık'a bir kez mektup gönderdiklerini ifade ediyor. Cumhurbaşkanlığı döneminde Ahmet Necdet Sezer'e mektup gönderdiklerini söyleyen Reisoğlu, 'Aynı dönemde Erdoğan'a neden göndermediniz?' sorusunu, "Belki bir sureti ona da gönderilmiştir." sözleriyle geçiştiriyor.




Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,691 µs