derin devlet cinayeti | " /> derin devlet cinayeti | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'da derin devlet cinayeti

20 Ocak 2009 20:46 tsi
Rusya'da derin devlet cinayeti Rus askerlerince tecavüz edilerek öldürülen 18 yaşında bir kızın avukatlığını yapan Rusya'nın ünlü avukatı öldürüldü.

Rus askerlerince tecavüz edilerek öldürülen 18 yaşında bir kızın avukatlığını yapan Rusya'nın ünlü avukatlarından Stanislav Markelov ile yanında bulunan bir gazeteci, Moskova'da uğradıkları silahlı saldırıda öldü.

Saldırı Markelov'un düzenlediği basın toplantısının hemen ardından düzenlendi. Markelov ve yanında bulunan gazeteci Anastasia Baburova toplantının ardından silahlı saldırıya uğradı.

Rus polisi saldırgan ya da saldırganların, avukatı yakın mesafeden, başından vurduğunu açıkladı.

Polis, katilin susturucu kullandığına dikkat çekerek, bunun, olayın çok önce planlandığını gösterdiğini belirtti. Saldırıda Markelov'un yanında bulunan Novaya Gaseta gazetesinde serbest muhabir olarak çalışan gazeteci Anastasia Baburova da ağır yaralandı. Baburova kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

KREMLİN YAKINLARINDA DÜZENLENDİ

Markelov saldırı öncesinde, Kremlin'in bir kilometre uzağında düzenlediği basın toplantısında, müvekkili 18 yaşındaki Elsa Kungayeva adlı Çeçen kıza tecavüz ederek öldüren ve bu nedenle hüküm giyen Albay Juri Budanov hakkındaki salıverme kararına itiraz edeceğini açıklamıştı.

Budanov 2003 yılında yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

Dava, Rus yetkililerin Çeçenistan'daki insan hakları ihlalleri konusundaki tavrı nedeniyle kamuoyunda geniş yankı bulmuştu.

18 yaşındaki Çeçen kızın ailesi, sarhoş Rus askerlerinin kızlarını 2000 yılında kaçırarak önce tecevüz ettiğini, ardındansa öldürdüğünü belirtmişti.

POLITOVSKAYA'YI DA SAVUNMUŞTU

Silahlı saldırıda ölen Markelov, Rusya'da herkesin yakından tanıdığı bir isim. 34 yaşındaki avukat daha önce de Kremlin'i sert bir şekilde eleştiren ve yine bir suikaste kurban giden gazeteci Anna Politovskaya'nın da avukatlığını yapmıştı.

Markelov Rus yetkilileri, Politovskaya'nın Çeçenistan'da işlediği suçlar yüzünden daha önce mahkum edilen bir polis tarafından öldürüldüğüne ikna etmeye çabalamıştı.

Markelov 2004 yılı Nisan ayında Moskova'da bindiği metroda, beş kişi tarafından bilincini kaybedene kadar dövülmüş, yanında bulunan Politovskaya davasıyla ilgili belgeler çalınmıştı.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN TEPKİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch, Markelov ve gazeteci Baburov'un öldürülmelerini sert bir dille kınadı.

Açıklamada Markelov'un, Çeçenistan'da insan hakları ihlallerine maruz kalan insanların gözünde bir "kahraman" olduğuna dikkat çekildi.

Kremlin'e yönelik eleştirileriyle tanınan Lev Ponomaryov da yaptığı açıklamada, "Rusya'da cesur bir gazeteciye ihtiyacı olanlar önce Politovskaya'yı, cesur bir avukata ihtiyacı olanlarsa önce Markelov'u arardı" diye konuştu.

Deutsche Welle



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,679 µs