Obama devri | " /> Obama devri | "/>

En Sıcak Konular

Beyaz Saray'da Obama devri

20 Ocak 2009 19:27 tsi
Beyaz Saray'da Obama devri ABD'yi 8 yıl boyunca yöneten George Bush, bugün Beyaz Saray'a veda edip görevi siyahi lider Barack Obama'ya devretti. Obama ise yemin ederek resmen ABD başkanı oldu.

Dünyanın gözü bugün ABD Washington'daki görkemli yemin töreninde. Barack Obama ve karısı Michelle, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşiyle birlikte, bu sabah St. John's Episcopal Kilisesi'ndeki törene katıldı.

Obama ve eşi, daha sonra, görevi bugün sona erecek Başkan George Bush ve eşi Laura ile yemin töreninden önce kahve içmek üzere Beyaz Saray'a geldi.

Bush ailesi, 8 yıl kaldıkları Beyaz Saray'ın önünde karşıladıkları Obama ve eşi Mitchell ile gazetecilere poz verdi. Mitchell Obama'nın Laura Bush'a hediye vermesinden sonra Bush ve Obama çiftleri Beyaz Saray'a girdi. Beyaz Saray'a yeni Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşi de geldi.

Barack Obama'nın eşi Michelle Obama, Beyaz Saray'a girişinde Küba doğumlu Amerikalı "avargard" desinatör Isabel Toledo'nun mantosunu ve altın gibi parıldayan elbisesini giydi.

Amerikan Associated Press ajansı, 43. Başkan George Bush ve eşi Laura'nın Beyaz Saray önünde eşi Michelle ile birlikte karşıladığı Barack Obama'nın da bu tarihi günde kırmızı kravatı tercih ettiğini belirtti.

Daha sonra Obama, Bush ile beraber Kongre binasına gitmek üzere yola çıktı. Obama, TSİ 19.00'da buradaki yemin törenine katıldı.

Önce yeni Başkan Yardımcısı Joe Biden yemin ederek göreve başladı.

Ardından Obama, Yüksek Mahkeme başyargıcı John Roberts'in gözetiminde, ABD'nin 19. yüzyılda iç savaş dönemindeki başkanı olan ve köleliği kaldıran Abraham Lincoln'a ait İncil'e el basarak yemin etti.

Bush'u Kongre'den uğurlayacak

Bundan sonra Obama, başkanlığı döneminde izleyeceği ilke ve politikalara ışık tutacak "göreve başlama" konuşmasını yapacak ve ardından Bush'u Kongre'den uğurlayacak.

Kongre'deki tören, şiir okuma, kutsama ve ulusal marşın çalınmasıyla sona erecek ve Obama, geniş ve görkemli bir kortej eşliğinde Kongre'den ayrılarak, aradaki 2.5 kilometrelik yolu yavaş şekilde katedip Beyaz Saray'a ulaşacak.

Ulusal Park'ta 1 milyondan fazla kişi toplandı

Beyaz Saray'da devir teslim

Obama'nın yemin ederek başkanlık görevine başlama törenlerini izlemek için, Kongre binası ile Washington Anıtı arasındaki Ulusal Park'ta (National Hall) 1  milyondan fazla kişi toplandı.

Washington kentinin bütün bölgelerinde hem metro hem de kaldırımlar her yönden gelen insanlarla doldu.

Ulaştırma yetkilileri, yerel saatle 07.00 itibariyle (TSİ 14.00) metro istasyonlarından 207 bin kadar kişinin giriş yaptığını, metro istasyonları önünde uzun kuyruklar oluştuğunu, birçok otoparkın dolduğu ve kapandığını kaydetti.

Bu arada tören alayının geçeceği Pennsylvania caddesinin kaldırımlarının da dolduğu ve birçok kişinin artık güvenli bölgeye girecekleri kontrol noktalarını bulamadığı bildirildi.

Televizyonlardan, tören alayının geçeceği bölgede yayalara ayrılan yerlerin yerel saatle 09.30'da (TSİ 16.30) tamamen dolduğu duyuruldu.

Washington metrosu kalabalığı kaldıramadı

Obama'nın bugün başkanlık görevini devralmasına bir saatten az bir zaman kala, Washington'u dolduran kalabalığı taşımakta zorlanan metro, bir kişiye vagonlardan birinin çarpması üzerine iki istasyonunu kapattı.

Washington'da, ABD'nin ilk siyah başkanı olarak görev alacak Obama'nın yemin töreni için bir milyonu aşkın ziyaretçi bulunuyor. Bu da, güvenlik için kente gelen birçok köprünün kapatıldığı bir ortamda, ulaşımı Washington metro sistemine yüklüyor.

Metro yetkilileri, kırmızı hat üzerindeki en işlek duraklardan biri olan Gallery Place istasyonunda platformdan düşen bir kişiye tren çarpması üzerine bu istasyonu kapattıklarını duyurdu.

Bu durum, bileti olmasa da Obama'nın yemin törenini izlemek üzere Washington'a gelen kalabalığı yürümeye zorluyor. Platformdan düşen kişinin, metro bekleyen kalabalıklar yüzünden düşüp düşmediği ise açıklığa kavuşmadı.

Kölelikten ve ikinci sınıf vatandaş ayrımından ötürü nesiller boyu acı çeken Afrika kökenli Amerikalıların rüyalarını gerçekleştiren ve umutlarını besleyen Obama'nın yemin törenini izlemek isteyenler geceden bu yana başkentte "Obama-mani" hali yaratırken, Gallup'un son kamuoyu yoklamasına göre, halkın yüzde 78'inin onayını alan Obama, göreve başlarken bu denli güven arz eden ilk ABD başkanı olma özelliğini de taşıyor.

Binlerce güvenlik görevlisi iş başında

Washington'da binlerce güvenlik görevlisi, düzeni sağlamak ve yemin töreninin seyrini bozacak herhangi bir girişimi önlemek için görev başında.

ABD tarihinin en pahalı göreve başlama töreni için harcanan paranın 100 milyon doları geçeceği belirtiliyor.

cnnturk



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs