En Sıcak Konular

Obama görevi devralıyor!

20 Ocak 2009 16:28 tsi
Obama görevi devralıyor! Barrack Obama önce kilisedeki törene katıldı. Şu sıralarda da Beyaz Saray'a doğru yola çıktı. Artık Bush'un son dakikaları...

ABD'yi 8 yıl boyunca yöneten George Bush, bugün Beyaz Saray'a veda ederken, siyahi lider Barack Obama'nın yeni ABD başkanı olmasıyla Amerikan tarihinde bir ilk yaşanacak.

Karısı Michelle, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşiyle birlikte sabah St. John's Episcopal Kilisesi'nde törene katılan Obama şu sıralarda Beyaz Saray'a doğru yola çıktı.

Görevi Obama'da devrettikten sonra Teksas'taki çiftliğine dönecek olan George Bush, bugün TSİ 16.55'te Beyaz Saray'da Obama'yı karşılayacak. Bush ile beraber Kongre binasına gidecek olan Obama, TSİ 18.30'da burada yemin törenine katılacak.

Kongre'de müzikli gösterilerin de yapılacağı törende önce yeni Başkan Yardımcısı Joe Biden yemin ederek göreve başlayacak. Ardından Obama, Yüksek Mahkeme başyargıcı John Roberts'in gözetiminde, ABD'nin 19. yüzyılda iç savaş dönemindeki başkanı olan ve köleliği kaldıran Abraham Lincoln'a ait İncil'e el basarak yemin edecek ve ABD'nin 44'üncü başkanı olarak 4 yıllığına görevi üstlenecek.

Bundan sonra Obama, başkanlığı döneminde izleyeceği ilke ve politikalara ışık tutacak "göreve başlama" konuşmasını yapacak ve ardından Bush'u Kongre'den uğurlayacak.

Kongre'deki tören, şiir okuma, kutsama ve ulusal marşın çalınmasıyla sona erecek ve Obama, geniş ve görkemli bir kortej eşliğinde Kongre'den ayrılarak, aradaki 2.5 kilometrelik yolu yavaş şekilde katedip Beyaz Saray'a ulaşacak.

ABD'nin 44. ve ilk siyah başkanı olarak resmen göreve başlayacağı bugün Barack Obama'nın yemin töreninin düzenleneceği Washington'un merkezinde dondurucu soğuğa rağmen şimdiden çok sayıda kişi toplanırken, yemin törenini olabildiğince yakından ve dev televizyon ekranlarından izlemek isteyenlerin sayısının 1 milyonu aşması bekleniyor.

Kölelikten ve ikinci sınıf vatandaş ayrımından ötürü nesiller boyu acı çeken Afrika kökenli Amerikalıların rüyalarını gerçekleştiren ve umutlarını besleyen Obama'nın yemin törenini izlemek isteyenler geceden bu yana başkentte "Obama-mani" hali yaratırken, Gallup'un son kamuoyu yoklamasına göre, halkın yüzde 78'inin onayını alan Obama, göreve başlarken bu denli güven arz eden ilk ABD başkanı olma özelliğini de taşıyor.

Washington'da binlerce güvenlik görevlisi, düzeni sağlamak ve yemin töreninin seyrini bozacak herhangi bir girişimi önlemek için görev başında beklerken, başkentin büyük bölümü özel araçların girişine kapatıldı.

Kentte metro treni seferleri her zamankinden bir saat önce başlarken, Washington'un dış mahallerindeki metro istasyonlarına ait park yerlerinin daha güneş doğarken dolduğu, kente giden otoyollarda trafiğin yoğunlaştığı kaydedildi. Washington'da yolların kapatılması ve şoförlerin yemin törenini izlemek istemesi nedeniyle taksiyle ulaşım da zor görünüyor.

Washington'da taksi şoförlüğü yapan Etiyopyalı Efrem Zevdie, bugün öğleden sonra çalışmayı planlamadığını belirterek, yemin törenini izlemek istediğini söyledi ve "Seçimi başından bu yana izliyorum. Amerikan vatandaşı olmasam da, çok heyecanlıyım" dedi. Virginia'dan dünya tarihi öğretmeni 23 yaşındaki Calvin Adams da, tarihe ilk elden tanıklık edip, derslerinde bunu öğrencilerine öğreteceğini belirtti.

Son haftalarda Amerikalıları ekonomide daha zor zamanların beklediğine ve ekonomiyi canlandırma planının zaman alacağına vurgu yapan Obama, günün ilk saatlerini kampanyası sırasında eleştirdiği ABD Başkanı George Bush ile geçirecek.

Obama ve Biden ailesi, daha sonra Bush ve ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in aileleriyle birlikte Beyaz Saray'da kahve içecekler.

 



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,415 µs