4 temel çıkmaz | " /> 4 temel çıkmaz | "/>

En Sıcak Konular

İsrail ateşkesinde 4 temel çıkmaz

20 Ocak 2009 13:39 tsi
İsrail ateşkesinde 4 temel çıkmaz NY Times'da analizine yer verilen Filistinli bir akademisyene göre ateşkes ciddiyetten uzak.

İsrail'in Gazze katliamına ilişkin olarak farklı görüşlere yer veren New York Times Gazetesi, bu defa Filistinli bir gazeteci ve akademisyen olan Davud Küttab'ın da ateşkese ilişkin analizini sayfalarına taşıdı.

"İsrail ateşkesinde 4 temel çıkmaz" başlıklı yazısında Küttab, Mısır hükümetince şapkasından tavşan çıkaran bir sihirbaz gibi kısa vadeli bir ateşkes sağlanmış olsada ortaya çıkan sonucun bilinen anlamda ciddi bir ateşkesten uzak olduğunu öne sürdü.

Küttab, bu iddiasına, ateşkes ilanlarının karşılıklı değil tek taraflı olması, bağımsız gözlemcilerin mevcut olmaması, her iki taraftan herhangi bir esir iadesi konusunun gündeme gelmemesi ve Gazze'de savaşanların isteklerini karşılayabilecek bir siyasi sürecin de işlememesini dayanak gösteriyor.

İsrail tarafının, savaşı başlatan taraf olarak, savaşı dilediği zaman bitirme lüksüne sahip olduğunu vurgulayan Küttab Ancak Beyaz Saray'ın dile getirdiği 'kalıcı ve güçlü' bir ateşkes için İsrail'in karşısında bir Arap muadili olması gerektiğini belirtiyor. Yazı şöyle sürüyor:

Ancak her iki taraf da ateşkeslerini 'tek taraflı' olarak ilan etti. Buna da İsrail'in Hamas'ı muhatap olarak kabul etmeme konusundaki ısrarı yol açtı. Her iki taraf da birbirinin varlığını kabul etmiyor. Ancak yakın tarihten en açık örnek, İsrail bir zamanlar terörist örgüt olarak nitelendirdiği Filistin Kurtuluş Örgütü'nün varlığını tanıyıp masaya oturmak zorunda kaldı. Tarihe bakıldığında, ardından yoğun diplomatik çabaların gelmediği ateşkesler fazla uzun ömürlü olmadı. Siyasi bir çözüm olmadığı ve şiddetin temelinde yer alan sorunlar var olduğu sürece 'şiddet döngüsü'de devam edecektir. Birleşmiş Milletler'in son kararı Gazze'nin işgal altında olduğunu teyid etmiştir. Dolayısıyla İsrail'in yapması gereken bu işgali bir an önce sona erdirmesi ve Gazze'ye yönelik ablukaya insani çerçevede son vermesidir.

timeturk

 



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,503 µs