‘gölge adam'a kin biliyor | " /> ‘gölge adam'a kin biliyor | "/>

En Sıcak Konular

İsrail ‘gölge adam'a kin biliyor

20 Ocak 2009 12:38 tsi
İsrail ‘gölge adam'a kin biliyor İyibilgi’nin merceği uluslararası basında gezinirken ilginç yazılarla karşılaşıyor. Ve şimdiden uyarıyor: Korkarız Türkiye’nin ‘gölge adam’ı Başdanışman ve Büyükelçi Ahmet Davutoğlu büyük bir operasyonla karşı karşıya...

Ahmet Davutoğlu... Başbakan Başdanışmanı ve Büyükelçi... Şu anda Türkiye’nin çok yönlü dış politikasının mimarı olarak biliniyor. 2002’den bu yana ortaya koyduğu “derin stratejik” yaklaşımla önce acımasızca eleştirildi ancak kendini Per dey Per kabullendirdi. Davutoğlu’nun politikaları içeride de dışarıda da büyük bir kabul görüyor.

Öyle ki Davutoğlu kanlı bıçaklı iki ülkeyi aynı masa etrafına oturtabilmiş adam... Suriye ve İsrail arasında tarihi arabulculuk görevinin başlatmakla kalmadı, bölgenin pek çok sorunlu aktörünü de kimi zaman buluşturdu, kimi zaman dünyayı hayretler içinde bırakarak barıştırdı. Davutoğlu’nun mimarlığında Türk dış politikası dünyanın yakından izlemeye başladığı bir hamleler buketine dönüştü.

Ancak Türkiye’nin, kanlı Gazze saldırılarına verdiği tepki özellikle İsrail’i oldukça kızdırmışa benziyor. Her ne kadar Ankara, barış görüşmelerinde yine etkili bir rol oynasa da İsrail başta Erdoğan olmak üzere Türkiye’nin sert tepkisine oldukça içerlemiş durumda.

Davutoğlu dün yaptığı açıklamada, "Çalışmaların sonucunda Hamas ateşkes için ikna edildi. Mısır'ın organizasyonu ile de Fransa, Almanya İngiltere, İspanya ve İtalya liderlerinin katıldığı Kahire Zirvesi'nden önce, Hamas'ın "özellikle" açıklama yapması sağlandı. Cumhurbaşkanı Gül, zirveye bunu bilerek gitti" diye konuştu. Davutoğlu durumu "Ateşkes sağlandıysa, bu Türkiye’nin sayesindedir" sözleriyle özetledi.

Aslında Davutoğlu boşa konuşmuyor. Zira AB’nin Güvenlik ve Dıilşkilerden sorumlu yetkilisi Javier Solana da Türkiye’nin çaba ve politikalarının göz kamaştırdığını, böylece AB’deki Türkiye yanlılarının elinin güçlendiğini belirtiyor. Aynı düşünceleri Fransız lider Sarkozy de düşünüyor olmalı ki Davutoğlu’nun Şam’daki toplantıya davet etti.

Ancak İsrail ise tam tersine, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere Türkiye’nin sert eleştirilerine bir hayli içerlemiş gibi görünüyor. Önce Ankara’nın kendisini hedef alan İsrail basını “Türkiye de Kuzey Irak’ta sivilleri öldürüyor” diye Erdoğan’ın açıklamalarına misilleme yapmıştı. Daha sonra bu misilleme Erdoğan’ın kendisine yöneldi ve İsrail ile kimi batı basınında Erdoğan’ın anti-Amerikancı olduğu, Türkiye’yi batıdan koparıp doğuya yönlendirmeye çalıştığı yazlıp çizildi. Şimdi ibre Davutoğlu’na dönmüş görünüyor. İsrail yaşananların tüm sorumlusunun Büyükelçi Davutoğlu olduğuna inanmış görünüyor. İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’de bugün çıkan bir yazı bunun en önemli göstergesi...

Haaretz’deki Barak Ravid imzalı yazıda Gazze saldırısı bitse de Türkiye ile İsrail’in ilşkilerinin olumsuz yöne doğru hızla kaydığı belirtiliyor. Gazete Davutoğlu’nun Mısır’daki görüşmelerde, Mısır tarafından Hamas’la yapılan görüşmelere katılmasının engellendiği, ayrıca İsrail’İn başmüzakerecisi Amos Gilad’ın Davutoğlu’nun görüşme talebini geri çevirdiği ileri sürülüyor. Yani Davutoğlu “persona non grata” (istenmeyen adam) ilan ediliyor. Davutoğlu’na karşı bu yayın ve yaklaşımın ağırlaşarak devam edeceği tahmin ediliyor.

Elbette aynı yazının bitiş cümlesi de bir hayli ilginç. Gazeteye göre TSK, Erdoğan’ın İsrail ile ilgili çıkışları nedeniyle oldukça rahatsız. Gazetenin bu sözlerle neyi amaçladığı anlaşılamıyor.

İyibilgi.com



Bu haber 1,910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs