Davutoğlu'na ret | " /> Davutoğlu'na ret | "/>

En Sıcak Konular

İsrail'den Davutoğlu'na ret

20 Ocak 2009 12:34 tsi
İsrail'den Davutoğlu'na ret
İsrail Türkiye'ye rest mi çekiyor?

Gazze nedeniyle Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde patlak veren “kriz”in giderek kötüleştiği, İsrail Savunma Bakanlığı Siyasi Güvenlik Bürosu Başkanı Amos Gilad’ın, kendisine Hamas’ın bir mesajını iletmek isteyen Başbakan Erdoğan’ın dış politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmeyi reddettiği öne sürüldü.

Haaretz gazetesi, İsrail’in Davutoğlu ile görüşmeyi kabul etmemesinde Başbakan Recep Tayyip Eredoğan’ın “ağır eleştirileri”nin etkili olduğunu savunduğu haberinde ayrıca Mısır’ın da, “Türkiye’nin ateşkes görüşmelerine katılmasına ilişkin çekincelerini dile getirdiğini, Kahire’de üst düzey Hamas yetkilileriyle görüşmelere Davutoğlu’nun da katılmasına izin vermeyi reddettiği” iddiasında da bulundu.

Haaretz, “Gazze çatışmalarının bitmesine karşın, İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik atışma kötüleşiyor” başlıklı haberinde “Gazze operasyonu üç hafta önce başladığında İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerde ortaya çıkan kriz giderek kötüleşiyor” diye yazdı.

Gazete şöyle devam etti: Kudüs’teki bir siyasi kaynak, Savunma Bakanlığı Siyasi Güvenlik Bürosu Başkanı Amos Gilad’ın, geçen hafta ikisi Kahire’de iken Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üst düzeydeki dış politika danışmanı Davutoğlu ile görüşmeyi reddettiğini söyledi.

ERDOĞAN’IN DAVUTOĞLU’NA 'TALİMATLARI'

Gilad’ın geçen Perşembe günü bir ateşkes anlaşmasını görüşmek üzere Kaire’yi ziyaret ettiğini anımsatan gazete, “O tarihte, İstanbul’da İsrail’in Suriye ile görüşmelerinde arabulucu olarak görev yapan Davutoğlu, Şam’da faaliyet gösteren Hamas Politburo Şefi Halit Meşal ile temas içerisinde idi” diye yazdı.

İsrailli gazete, Gazze operasyonunun başında Erdoğan’ın Davutoğlu’na “Hamas ile Batı arasında bir kanal olarak görev yapması ve Türkiye’yi ateşkes görüşmelerine dahil etmeye çalışması için talimat verdiği”ni savunduğu haberinde “Mısır, Türkiye’nin dahil olmasına çekincelerini dile getirdi ve Davutoğlu’nun Kaire’deki üst düzey Hamas yetkilileriyle görüşmelere oturmasını bile reddetti” iddiasında bulundu.

KAHİRE’DEKİ TÜRK BÜYÜKELÇİSİ'NİN 'GİRİŞİMLERİ'

Ancak Davutoğlu ile görüş alışverişinde bulunmayı reddedenin sadece Mısır olmadığının ortaya çıktığını kaydeden gazete, “Gilad Kaire’de iken Mısır nezdindeki Türk Büyükelçisi, İsrail’in mevkidaşını Şalom Cohen’i aradı. Türk Büyükelçisi, Hamas’ın bir mesajını iletmek üzere Gilad ile Davutoğlu arasında bir görüşme talep etti. Siyasi kaynak, Türkler, ‘beş dakikalık olsa da bir görüşme”yi istediğini, büyükelçinin birkaç defa aradığını söyledi” diye yazdı.

'REDDİN NEDENİ ERDOĞAN’IN AĞIR ELEŞTİRİLERİ'

Gazete şöyle devam etti: Türk talebi, İsrail Büyükelçisi tarafından Gilad’a iletildi; ancak Gilad, Davutoğlu ile görüşmeyi reddetti. İsrailli siyasi kaynak da, reddin nedeninin, Erdoğan’ın İsrail’e yönelik görülmemiş sözlü saldırılarından kaynaklanan, Kudüs-Ankara ilişkilerindeki bozulma olduğunu söyledi.

Haaretz’e göre, söz konusu kaynak, Davutoğlu’nun talebinin reddedilmesinde ayrıca, Türklerin ateşkes görüşmelerine katılmasının istenmemesi ve bu konuda sadece Mısır kanalına dayanma arzusunun da etkili olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın son haftalarda İsrail’e yönelik “saldırıların bilhassa sert olduğu”nu öne süren gazete, Erdoğan’ın özellikle İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i hedef aldığını yazdı.

Haaretz, “Türkiye’deki iktidardaki İslamcı parti AKP lideri’nin sözleri, çatlağın, İsrail ile stratejik bağlara zarar vermesi kaygılarının olduğu Türk ordusunda öfke kaynağı oldu” iddiasında bulundu.

Gazeteport



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,383 µs