En Sıcak Konular

Burucerdi'den Türkiye'ye Gazze için teşekkür

20 Ocak 2009 12:30 tsi
İran İslami Danışma Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaeddin Burucerdi, İsrail'in Gazze'deki insan hakları ihlalleri ve savuş suçları nedeniyle uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi ve Türkiye'ye bu saldırı

İran Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenleyerek temaslarını değerlendiren Burucerdi, ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından kabul edildiğini, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ve diğer yetkililerle bir araya geldiğini kaydetti.

Burucerdi, Cumhurbaşkanı Gül'e İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın "sıcak dostluk duygularını ve selamlarını" ilettiğini, imkan olursa bugün de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşeceğini belirtti.

"Türkiye-İran ilişkileri çok iyi bir mecrada ilerliyor" diyen Burucerdi, ekonomik alanda atılan adımlarla 10 milyar dolarlık ticaret hacmini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Mercan ile, iki ülkenin meclis dış ilişkiler komisyon başkanlarının 6 ayda bir toplanmasını kararlaştırdıklarını bildiren Burucerdi, iki ülke ilişkilerinin giderek geliştiğini ifade etti.

Burucerdi, görüşmelerinde İsrail'in Gazze saldırılarının da gündeme geldiğini belirterek, dünyadaki bütün toplumların İsrail'e karşı isyan içinde olduğunu, İsrail'in sadece kınanmakla kalmayıp, insan hakları ihlalleri ve savaş suçları nedeniyle Bosna örneğindeki gibi uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.

Gazze halkının kendi topraklarını savunmasının en meşru hakları olduğunu ve bu çerçevede silahların giriş çıkışlarının kontrol edilerek sınırlanmasının onların bu haklarına karşı mantık dışı bir hareket olacağını belirten Burucerdi, her milletin kendini savunma hakkı olduğunu vurguladı.

İranlı yetkili, İsrail'in bu son saldırılarında daha önce 2000 ve 2006 yıllarında yaşadığı gibi yine mağlup olduğunu, Gazze'de kullandığı fosfor bombaları ve insan hakları ihlalleri konusunda BM'de rapor hazırlanması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze topraklarından tamamen çekilmesini de isteyen Burucerdi, ayrıca ambargoya son verilmesi, giriş-çıkışların serbest bırakılması, yaralılara yardım edilmesi ve Gazze'nin yeniden imar edilmesi gerektiğini kaydetti.

-TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR-

Burucerdi, Türkiye'nin Gazze konusundaki tutumundan övgüyle bahsederek, "Türk halkı ve yetkililerinin, özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ve son olarak da Erdoğan'ın Brüksel'deki açıklamaları için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"TBMM İsrail Dostluk Grubunun dağıtılmasının, Meclis üyelerinin insan sevgisi ve İsrail'e tepkilerinin bir göstergesi olduğunu" kaydeden Burucerdi, bugün herkesin görevinin Gazze halkına yardım etmek olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, "görüşmelerinde Türkiye'ye İsrail ile ilişiklerini kesme tavsiyesinde bulunup bulunmadığını" sorması üzerine Burucerdi, "Bence Türkiye bağımsız bir ülke olarak kendi kararını yine kendisi verir. Arap ülkelerine kıyasla Türkiye'nin bakış açısı daha etkili idi" dedi.

Burucerdi, Başbakan Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ilgili sözleri hatırlatılarak, kendisinin Abbas hakkındaki görüşünün sorulması üzerine, "Mahmud Abbas kimdir ki? Bir hafta önce görev süresi bitmiş sıradan bir insan. Sıradan insanlarla ilgili konuşmamız gerekmiyor burada" diye konuştu.

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama yönetiminden beklentisinin sorulması üzerine de Burucerdi, bütün dünyanın Obama'dan değişim ile mantıklı ve akıllıca adımlar atması beklentisi içinde olduğunu belirterek, değişim sloganlarının lafta kalmaması temennisinde bulundu. Burucerdi, "En kötüsü Bush'un hatalarını tekrarlaması olur. Umarım bunu yapmaz" dedi ve Obama'nın "tarihi bir sınavla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

 
aa



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,468 µs