5. ölüm | " /> 5. ölüm | "/>

En Sıcak Konular

Gizemli teşkilatta 5. ölüm

20 Ocak 2009 12:39 tsi
Gizemli teşkilatta 5. ölüm Ankara’daki evinde intihar ettiği bildirilen Abdülkerim Kırca olayı, gizemli teşkilat JİTEM’de üst düzey komutanlar arasında yaşanan beşinci ölüm…


Tuğgeneral İsmet Yediyıldız bir trafik kazasında ölürken, Binbaşı Ersever ölü bulundu. Abdülkerim Kırca intihar etti. Jandarma Asayiş Kolordu Komutanları Korgeneral İsmail Selen ve Hulusi Sayın da cinayete kurban gitti.

Ankara’daki evinde intihar ettiği bildirilen Abdülkerim Kırca olayı, gizemli teşkilat JİTEM’de üst düzey komutanlar arasında yaşanan beşinci ölüm oldu. Doğu ve Güneydoğu’da Asayiş Kolordu Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Adı JİTEM ile anılan Tuğgeneral İsmet Yediyıldız bir trafik kazasında ölürken, Binbaşı Cem Ersever Ankara yakınlarında ölü bulundu. Abdülkerim Kırca ise intihar etti. Jandarma Asayiş Kolordu Komutanları Korgeneral İsmail Selen ve Hulusi Sayın da cinayete kurban gitti. Sayın’ın JİTEM faaliyetlerine göz yumduğu, Selen’in ise karşı çıktığı için öldürüldüğü öne sürülmüştü. Adı JİTEM ile birlikte anılan emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve emekli Albay Arif Doğan ise halen Ergenekon kapsamında tutuklu bulunuyor.

JİTEM, varlığı yetkililerce kabul edilmeyen, ancak yıllardır bilinen ve resmi evraklara yansıyan bir teşkilat olarak Türkiye’nin gündemine girdi. Jandarma yetkilileri ‘’İstihbarat ile terörle mücadeleyi aynı birim yapamaz’’ diyerek açılımı Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele birimi olan JİTEM’i kabul etmedi.

‘’VARLIĞI UNUTULAMAZ’’

Susurluk Raporunu hazırlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, JİTEM’in Doğu ve Güneydoğu Anadolu Asayiş Kolordusunun kontrolünde olduğunu belirtti. ‘’Jandarma Genel Komutanlığı reddetse de JİTEM'in varlığı unutulabilir bir gerçek değildir. JİTEM kaldırılmış, tasfiye edilmiş, personeli başka birimlerde görevlendirilmiş, evrakları arşive gönderilmiş olabilir. Ama JİTEM'de görev yapan pek çok görevli hayattadır.
Aslında JİTEM bir ihtiyaçtan doğmuştur’’ dedi ve raporuna şunları yazdı:

 ‘’ Özel timlerin sevk ve idaresini koordine etmek için Jandarma içinde JİTEM olarak adlandırılan gurubun faaliyete geçirildiği görülmüştür. JİTEM bölgede etkili çalışmalar yapmıştır. Bunların çoğundan da mahalli Jandarma birliklerinin dahi haberi olmamıştır. Zaman içinde, JİTEM bünyesinde görev alan sivil ve askeri şahısların faaliyetleri yörede dikkati çeker hale gelmiştir. Bünyesinde çok miktarda korucu ve itirafçı bulunması sebebiyle ferdi suç oranı yükselmiştir. Bölgeden zaman içinde ayrılan bu unsurlar, faaliyetlerine uygun ortamlarda devam etmişlerdir. Bu gruptan iki kişi kamu oyunda olağanüstü tanınmıştır. Birisi, Binbaşı A.Cem Ersever, diğeri Yeşil Mahmut Yıldırım’dır’’

‘’BEN KURDUM’’

Ergenekon operasyonunda tutuklanan emekli Albay Arif Doğan ‘’JİTEM’i ben kurdum’’ açıklaması yapmıştı. İddialara göre JİTEM adını ilk olarak Arif Doğan ve Cem Ersever kullandı. Doğan tayin olunca Grup Komutanlığına Cem Ersever, onun istifası sonrası da Abdülkerim Kırca geldi. Yüzbaşı-Alay düzeyinde birçok ismin adı da JİTEM içinde faaliyet gösterdiği gerekçesiyle ifadelere yansıdı. Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetlerden içinde itirafçılarında bulunduğu JİTEM sorumlu tutuldu.

Adı JİTEM ile birlikte anılan en bilinen isim Cem Ersever oldu. Ersever, JİTEM’in kurucuları arasında yer aldı. 1993 yılında Binbaşı rütbesindeyken istifa etti. Kutlu Savaş Ersever için, ‘’ Önemli yetkilerle donatıldığı için tüm kuruluşlar ve yöredeki gayri kanuni guruplarla ilişikler geliştirmiştir. IKPP lideri Barzani ve KYB lideri Talabani arasında sürekli olarak Barzani'ye yakın olmuş, ancak her ikisinin Ankara'yla ilişki kurmasında etkili rol oynamıştır’’ dedi. İstifasının ardından, PKK ile mücadelede aksaklık, eksiklik ve yetersizlik olarak belirlediği hususlarda kamuoyu oluşturma faaliyetlerine başlayan Tempo dergisi, Aydınlık, Tercüman ve Daily News gazetelerinde röportajları yayınlanan Ersever, Ahmet Aydın adıyla iki kitap yazdı. 1994 yılında sevgilisi Neval Boz ve yakın arkadaşı itirafçı Mustafa Deniz ile birlikte öldürüldü. Üç ceset de Ankara’nın üç ayrı girişinde bulundu.

gazeteport



Bu haber 3,800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,358 µs