En Sıcak Konular

Fakıbaba ve Şahin'e engel olan madde

20 Ocak 2009 12:01 tsi
AK Parti'den yeniden gösterilmeyince başka partilerden aday olan başkanlara kötü sürpriz. Saadet'e geçen Fakıbaba ve DP'ye geçen Şahin bu maddeye takılacak...

AKP kendi partisinden aday adayı olup, temayül yoklamasına katılan, ancak aday gösterilmediği için başka partilere giden belediye başkanlarını Siyasi Partiler Yasası’nın ilgili 40. Maddesine dayanarak adaylıktan men etmeye çalışıyor.

AK Parti YSK’ya Siyasi Partiler Yasasındaki bir maddeye dayanarak muhaliflerinin adaylığını engelleyecek. Fakat söylenildiği gibi Adaylığının engellenebileceği sadece birkaç isim var. Bunlardan birincisi Bursa belediye Başkanı Şahin ikincisi ise Şanlıurfa belediye Başkanı Fakıbaba Bu iki ismin ortak özelliği AK Partiden aday adaylığı müracaatı yapmış ve Ak Partinin temayül yoklamasına katılmış olmaları. Siyasi partiler yasasına göre bu durumdaki bir adayın bir başka siyasi partiden aday gösterilmesi yasak. Bağımsız olarak seçime girebilmesi ise partisinden istifasıyla mümkün. 

Tartışmalı bu durum Siyasi Partiler Yasası’nın  40. Maddesinde aynen şunu yazar:  Madde 40- (Değişik birinci fıkra: 28/3/1986 – 3270/11 md.) Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler. Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasal partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz. Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.

FAKIBABA VE ŞAHİN BAŞKA PARTİDEN ADAY OLAMAZ

Siyasi Partiler yasasının ilgili maddesine göre Şanlıurfa ve Bursa belediye Başkanlarının AK Parti dışından başka bir poartiden seçime girmeleri yasal olarak zor görünüyor. Bağımsız girebilmeleri ise şarta bağlanmış. O da daha önce bulundukları partiden istifa etmeleri. Bu durumda Fakıbaba ve Şahin için başka partilerin adaylığı şimdilik engelli gibi görünüyor.
 
DURAK YSK YASAĞINDAN DA YIRTTI
 
Adana’da ise  Durak’ın durumu farklı. Kurt politikacı bu ayrıntıları bildiğindenmidir kendisine başka partiden adaylığını engelleyebilecek bir başvuruyu yapmadı. Yani Aytaç Durak AKP'den aday adayı olmadı. Adaylık müracaatıda yapmadı.

Siyasi Partiler Yasası’nın seçim yasaklarına ilişkin yasanın ayrıntısı "Bir partiden aday adaylık müracaatı ve temayül yoklamasına katılma" şartıdır. Aytaç Durak AKP'nin belediye Başkanıydı. Ancak seçim süreci yeni başladığında Aday Adayı müracaatı yapmadı, AKP'nin temayül yoklamasına da girmedi. Dolayısıyla bu yasak Aytaç Durak'ın MHP veya başka bir partiden adaylığına engel teşkil etmeyecektir.

İŞTE SİYASİ PARTİLER YASASININ O MADDESİ

Siyasi Partilerde Aday Adaylığı ve Merkez Adaylığı
 
Madde 40- (Değişik birinci fıkra: 28/3/1986 – 3270/11 md.) Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler.

Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasal partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz.

Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.

haber7



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,070 µs