Türkiye, kavşaktaki güç! | " /> Türkiye, kavşaktaki güç! | "/>

En Sıcak Konular

The Guardian: Türkiye, kavşaktaki güç!

20 Ocak 2009 10:36 tsi
The Guardian: Türkiye, kavşaktaki güç! İngiltere'de yayımlanan The Guardian'dan Türk diplomasisine övgü geldi. Gazete, Türkiye'den ''Kavşaktaki Güç'' diye söz etti ve son Gazze krizinin, Türkiye'nin Avrupa ve ABD'ye bölgesel sorunlar konusunda yardımcı olan yakın ortak olarak değerini

Gazetenin yazarlarından Simon Tisdall tarafından kaleme alınan makalede, çatışmaların kontrolden çıkma tehdidinin yaşandığı bir noktada, Türk diplomatlarının üst düzey Hamas yöneticisi Halid Meşal ile Şam'da görüşmeyi başararak, diğer diplomatların ulaşamadıkları noktalara ulaşabildiklerini ortaya koydukları belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da geniş kapsamlı arabuluculuk faaliyetleri bağlamında aralarında Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Suriye'nin bulunduğu Arap ülkelerinin liderleriyle danışmalarda bulunduğunu da kaydeden Tisdall, ''ayrıca, Tahran'la ilişki konusunda dikkatli bir tutum izleyen ve Hamas'ın destekçilerinden İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile de iletişim kanallarını açık tutan da yine Erdoğan'dır'' ifadesini kullandı.

-"TÜRK DİPLOMASİSİNİN ALTIN DÖNEMİ"-

Makalede, Başbakan Erdoğan'ın "ılımlı İslamcı" hükümeti yönetiminde Türk etkisinin Orta Doğu ve ötesine başarılı biçimde yayılmasının '"yeni Osmanlıcılık" olarak adlandırıldığı belirtildi. Türkiye'nin bu yeni rolünün ''Türk diplomasisinin yeni bir altın döneme girdiği'' şeklinde yorumlandığını ifade eden Tisdall, "Bu yorum belki durumu biraz abartıyor" şeklinde görüş belirtti, ancak Türk analistlerin, Türkiye'nin Suriye ile İsrail görüşmelerine arabuluculuk, doğal gaz ve petrolde Rusya'nın kontrolü dışında bir konuma sahiplik ve Afganistan'daki NATO operasyonlarına destek gibi özellikleri bulunduğunu, bu özelliklerin batı tarafından yeterince takdir edilmediği görüşünde olduklarını yazdı.

Analistlerin, bu durumun aksine etkili Avrupalı liderler ve ABD tarafından Türkiye'ye düşmanca değilse bile, şüpheyle yaklaşıldığını belirttiklerine de dikkati çeken Tisdall, Türkiye'nin ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın İran'ın nükleer ve bölgesel talepleri konusunda daha yapıcı bir tutum takınacağından umutlu olduğunu ve ABD'nin Irak'tan çekilme kararını büyük memnuniyetle karşılayacağını ifade etti.

Ancak Ankara'nın aynı zamanda ABD'nin terör örgütü PKK konusundaki tutumunda bir değişiklik beklentisi içinde olduğunu da kaydeden Guardian yazarı, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da muhataplarından açık tutum beklediğine işaret etti.

Tisdall, 4 yıl aradan sonra Brüksel'i ziyaret eden Başbakan Erdoğan'ın da "Ayrıcalık değil, eşit ve adil muamele istiyoruz" dediğine dikkati çekti ve hem Avrupa'nın, hem de Türkiye'nin aralarındaki bariyerleri aşmak için iyi sebepleri bulunduğunu ve Türkiye'nin değerli bölgesel etkisinin de bunların başında geldiğini vurguladı.

-TÜRKİYE'NİN ENERJİ AVANTAJI-

Financial Times gazetesinde yer alan kısa bir başka haberde de Başbakan Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinin bir başka yönüne dikkat çekildi ve "Türkiye'den Boru Hattı Uyarısı" başlığıyla verilen haberde, Erdoğan'ın AB ile üyelik müzakerelerinde enerji başlığının açılmasının engellenmesi halinde, Türkiye'nin Nabucco projesine verdiği desteğin çekilebileceği mesajını verdiği kaydedildi.
 
zaman



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,015 µs