Şakaktaki sır kurşun! | " /> Şakaktaki sır kurşun! | "/>

En Sıcak Konular

Şakaktaki sır kurşun!

20 Ocak 2009 09:32 tsi
Şakaktaki sır kurşun! Türkiye'nin Ergenekon soruşturmasına kilitlendiği günlerde, Ankara'daki bir intihar adeta şok etkisi yarattı. Sağ şakağına kurşun sıkarak intihar eden Kırca'nın bir mektup bıraktığı da ileri sürüldü.

Eski JİTEM Diyarbakır Grup Komutanı Emekli Albay Abdülkerim Kırca, evinde silahıyla intihar etti. 13 cinayetten yargılanan Kırca hakkında bir PKK itirafçısı "Üç kişiyi diz çöktürüp infaz etti" iddiasında bulundu..

Türkiye'nin Ergenekon soruşturmasına kilitlendiği günlerde, Ankara'daki bir intihar adeta şok etkisi yarattı. Bir dönem JİTEM Diyarbakır Grup Komutanlığı yapan emekli albay Abdülkerim Kırca, Güvercinlik Jandarma Eğitim Sosyal Tesisleri'ndeki Şehit Yarbay Bekir Temel Apartmanı'nda kaldığı dairede sağ şakağına kurşun sıkarak intihar etti. Kırca'nın bir mektup bıraktığı da ileri sürüldü. Dünkü Star gazetesinde bir PKK itirafçısının Kırca'nın 3 kişiyi diz çöktürüp infaz ettiği iddialarının da intiharda etkili olup olmadığı inceleniyor. Kırca'ın cenazesi bugün Kocatepe Camisi'ndeki cenaze namazı ve askeri törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilecek.

* YOĞUN GÜVENLİK: Kırca'nın intiharının duyulmasından sonra Ankara Güvercinlik'teki Jandarma Subay ve Astsubay Lojmanları'nda saat 12.00'den itibaren hareketlilik başladı.

* POLİS GEÇ ALINDI: Saat 12.30'da olay yerine gitmek isteyen polis ekibi Nizamiye'de bekletildi. Polis, içeriye ancak saat 15:30'da girebildi. Bu arada komutanlara ait makam araçlarının lojmanlara girdiği görüldü.

* EŞİ YAN ODADAYDI: Belden aşağısı felç olduğu için tekerlekli sandalye ile dolaşabilen emekli albay Kırca'nın evinde duş aldıktan sonra odasına çekildiği ve saat 11.00'de intihar ettiği belirlendi. O sırada eşi Meriç Kırca'nın da salonda olduğu belirlendi.

* İNTİHAR NEDENİ: Sincan Adliyesi'nde görevli savcı Adem Derin'in yürüttüğü soruşturmada Kırca'nın intihar nedeni de araştırılıyor. İntiharda dün Star gazetesinde Kırca ile ilgili yer alan "Madalyanın arkasındaki korkunç sır" başlıklı haberin de etkisinin olup olmadığı da araştırma kapsamına alındı. Haberde Kırca kastedilerek, itirafçı Abdülkadir Aygan'ın "Yanımda kafalarına sıktı" cümlesi dikkat çekmişti. Kırca'nın devre arkadaşı bir albay infaz iddiasının değil yasak aşk iddiasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Albay, "Kırca son derece gururlu ve eşine sadık biriydi" dedi.

* BAŞBUĞ'A BİLGİ: İntihar olayının duyulmasından sonra gelişmeler konusunda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a bilgi verdiği öğrenildi.

Üç kişiyi önümde infaz etti

İtiraflarıyla JİTEM davasının açılmasını sağlayan Aygan, emekli albay Kırca'yı suçladı..

Evinde ölü bulunan JİTEM'in karakutusu emekli albay Abdülkerim Kırca'nın adı ilk kez eski PKK ve JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan tarafından gündeme getirildi. Geçtiğimiz ağustos ayında SABAH'ın İsveç'te görüştüğü Aygan, Kırca'nın Sağlık-Sen Diyarbakır Şubesi'nden Necati Aydın, Mehmet Ay ve Ramazan Keskin'i gündüz gözüyle infaz ettiğini söylemişti. Aygan, Türkiye'de yayınlanmayan "Çapraz Ateş" adlı kitabında da emekli albay Abdülkerim Kırca hakkında ilginç bilgiler veriyor. Aygan, Kırca'nın 1995 seçimlerinden önce JİTEM elemanlarına, "Çiller bizi destekliyor. Oyunuzu Çiller'e verin" diye telkinlerde bulunduğunu söylüyor. Abdülkadir Aygan kitabında şu iddialarda bulunuyor: "Cahit Aydın binbaşıdan sonra, JİTEM Grup Komutanlığı'na Abdülkerim Kırca atandı. Seçim döneminde komutanımız olan Abdülkerim Kırca bize, yani emrinde çalışan istihbarat personeline, 'Oyunuzu Çiller'e verin, çünkü o bizi her yönden destekliyor' diye telkinlerde bulundu. Şahsen onun inadına belediye için oyumuzu Fazilet Partisi'ne, genel seçimler için de DEHAP'a verdik."

ÇATIŞMADA FELÇ OLDU
Aygan'ın verdiği bilgilere göre Sivas-Suşehrili olan Kırca, aslen Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinden. Kırca, Ergenekon sanıkları Veli Küçük ve Arif Doğan ile 1993'te öldürülen Cem Ersever gibi subaylarla birlikte JİTEM'in çekirdek kadrosunda yer aldı. Gençliğinde ülkücü hareket içinde bulundu. JİTEM Batman Tim Komutanlığı ve Diyarbakır Grup Komutanlığı yaptı. Binbaşı Ali Yıldız'ın Diyarbakır JİTEM Grup Komutanlığı'na getirilmesinden sonra Ankara'daki JİTEM Gruplar Komutanlığı'na atandı. Kırca, Diyarbakır Grup Komutanlığı görevini Ahmet Cem Ersever'in halefi Cahit Aydın'dan devralmıştı. Kırca Ankara'ya atandıktan sonra Antalya Jandarma Komutan Yardımcılığı görevine verildi. Antalya-Serik'te PKK'lılarla çıkan çatışmada Aygan'a göre şaibeli bir şekilde sırtından kurşun yarası aldı ve sandalyeye mahkûm oldu.

'İLİŞKİSİ VARDI' İDDİASI


Abdülkerim Kırca'nın, JİTEM'de sivil memur olarak çalışan Serpil Toprak'la da ilişkisi olduğunu öne süren Aygan, Kırca'nın, Toprak'ın ihbarıyla Mehmet Salih Dönen'i öldürttüğünü ve Dönen'in üzerinden çıkan 7 bin markı aldığını öne sürdü. Aygan'ın "Çapraz Ateş" adlı kitabında yer alan iddialara göre Kırca'nın komutanlığı sırasında Diyarbakır'da Abdülkadir Çelikbilek, Melle İzzettin ve şoförü, Şahabettin Latifeci, Murat Aslan, İhsan Haran, nakliyatçılık yapan bir şahıs, Zoğurluların iki oğlu, Servet Aslan ve Mersinli Fatma adındaki bir kız öğrenci, İdris Yıldırım, Körtik köyünden Hasan, Silvanlı Ramazan Yazıcı, Mehmet Saim Dönen ve amcası, Edip Aksoy, Orhan Cingöz, Ahmet Ceylan ve Sıddık Etyemez öldürüldü.

2004'te övünç madalyası verildi

Antalya'nın Serik ilçesinde PKK operasyonunda omuriliğinden yaralanarak belden aşağısı felç olan emekli albay Kırca, 2004'te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından övünç madalyası ile ödüllendirilmişti. Törene dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de katılmıştı.

Kırca, Yeşil'le MİT raporunda

Evinde intihar eden Jandarma Albay Abdülkerim Kırca, MİT kayıtlarında "Yeşil ve bazı itirafçılarla birlikte pek çok faili meçhul cinayetin planlayıcısı ve yürürlüğe koyucusu" olarak suçlanıyor. Susurluk Raporu'na göre bir itirafçının anlatımı ile Kırca birçok faili meçhul olayda görev yaptı. Kırca'nın ölümüyle birlikte yeniden gündeme gelen Kutlu Savaş'ın Susurluk Raporu, MİT raporuna atıfta bulunuyor.

13 ölümden dava açıldı

Abdülkerim Kırca, Güneydoğu'da görev yaptığı dönemde 13 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutuluyordu. Suç duyurusu üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı, Kırca ve aralarında PKK itirafçılarının da bulunduğu 13 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açtı. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada Kırca gibi diğer sanıklarda hakim karşısına hiç çıkmadı. Ancak JİTEM ismi ilk kez bu dava ile resmiyet kazandı.

Ersöz'le Şırnak'ta aynı anda görev yaptı

İntihar eden Abdülkerim Kırca'nın Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli tuğgeneral Levent Ersöz'le Şırnak'ta aynı dönemde görev yaptığı öğrenildi. Firari olduğu 7 aydan sonra geçen hafta ameliyat olmak üzere gittiği özel hastanede yakalanan Ersöz, Şırnak Tugay Komutanlığı'nda binbaşı rütbesinde kurmay başkanıyken emekli albay Abdülkerim Kırca'nın da yine binbaşı rütbesiyle Şırnak İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı belirlendi. Ergenekon'un kara kutusu Tuncay Güney, Levent Ersöz'ün Şırnak ve Silopi'de görev yaptığı dönemde 35 kişinin kaybolduğunu iddia etmişti. Güney "JİTEM elemanları tarafından PKK'ya yataklık gerekçesiyle yargısız infazlarla öldürülen binlerce Kürt kökenli vatandaşın cesetleri asit çukurlarında eritildiği için bulunamıyor" demişti.

sabah



Bu haber 4,329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs