İran'a kuşatma çıktı | " /> İran'a kuşatma çıktı | "/>

En Sıcak Konular

Anlaşmadan İran'a kuşatma çıktı

20 Ocak 2009 09:22 tsi
Anlaşmadan İran'a kuşatma çıktı  
ABD ile İsrail'in imzaladığı anlaşmanın altından İran'a kuşatma çıktı..

İsrail ve ABD’nin, Cuma günü imzaladıkları mutabakat zaptında, Gazze Şeridi’ne silah transferini engelleme gerekçesi ile İran’ı çevreleyen çok geniş bir bölgenin denetim altına alınması öngörülüyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin Amerikalı meslektaşı Condoleezza Rice ile geçen hafta imzaladığı mutabakat zaptının, kamuoyuna yansıyanların aksine, Mısır’dan Gazze’ye tünellerle silah sokulmasını önlemeye yönelik olmadığı ortaya çıktı. star’ın ulaştığı üç sayfalık metinde, İsrail’in Gazze’ye saldırılar için en önemli gerekçelerinden biri olan tünellerden bahsedilmemesi dikkat çekti. Belgede, çok daha geniş bir bölgede silah ve mühimmat geçişinin engellenmesi gerekliliği vurgulandı.

İRAN’I KISTIRAN ANLAŞMA

İsrail Dışişleri Bakanı Livni’nin ‘tarihi’ diye nitelendirdiği anlaşmada en dikkat çeken madde ise şöyle: ‘ABD, bölge ve NATO ülkeleriyle, Akdeniz, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Doğu Afrika’da var olan anlaşmaların iyileştirilmesi ya da yeni girişimler ile Gazze’ye silah kaçakçılığını önlemek için çalışacaktır. Silah ve patlayıcıların transit geçtiği ya da gönderildiği bölge hükümetleriyle, kaçakçılığın önlenmesi için ABD Merkez Komutanlığı, ABD Avrupa Komutanlığı, ABD Afrika Komutanlığı ve ABD Özel Kuvvetleri’nin katılımıyla güvenlik ve istihbarat işbirliğine gidilecektir.’ Anlaşmada koalisyon güçlerinin, silah geçişinin önlenmesi için denizden destek verebileceği kaydedilirken, Almanya, Fransa ve İngiltere bu talebe olumlu yanıt veren ülkeler oldu.

KAÇAKÇILARA YENİ İŞ İMKANI

Yedi maddelik anlaşma metininde İran’ın Gazze’ye silah kaynağı olmakta kararlı olduğu savunulurken, bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların arttırılması istendi. ABD ve İsrail’in Gazze’ye giren silahların nerede üretildiği ve hangi güzergahtan geldiği konusunda işbirliği yapacağı kaydedilirken, ABD’nin kaçakçılığı önlemek için bölgedeki güvenlik güçlerine, eğitim ve ekipman desteği sağlayacağı kaydedildi. ABD’nin geçimini kaçakçılıkla sağlayan bölgedeki halka yeni iş imkanı yaratmak için uluslararası yardım programlarını genişletmeye çalışacağı ifade edildi.

YALNIZCA MISIR’A ÖVGÜ

Türkiye de dahil birçok ülke Gazze’de ateşkes için yoğun bir diplomasi trafiği sürdürürken, mutabakat zaptında sadece Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in çabalarına yer verildi. Gazze’de insani kriz yaşanırken Refah Sınır Kapısı’nı açmadığı için yoğun eleştirilerin odağındaki Mübarek’in sınır güvenliği tutumu ise ABD ve İsrail tarafından memnuniyetle karşılandı.

Denizden abluka

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Washington’da, imzaladıkları anlaşmanın, Hamas’ın deniz, kara veya hava yoluyla yeniden silahlanmasını engellemeyi hedeflediği belirtildi. Ancak anlaşma metni ile ABD ve İsrail’in ‘büyük tehdit’ olarak değerlendirdikleri İran’ın denizden abluka altına alınması dikkat çekti.



Bu haber 1,142 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,497 µs