Türkiye ikna etti' | " /> Türkiye ikna etti' | "/>

En Sıcak Konular

'Hamas'ı ateşkese Türkiye ikna etti'

20 Ocak 2009 08:33 tsi
'Hamas'ı ateşkese Türkiye ikna etti'  
 
Taraflar ateşkes ilan etti; İsrail, Gazze'den çekiliyor. Başbakan Erdoğan'ın dış politika danışmanı Prof. Dr. Ahmet Davudoğlu, bölgede silahların susmasında en büyük rolü Ankara'nın oynadığını söyledi.

Davudoğlu, "Gazze'de çift taraflı ateşkes sağlandıysa bu, Türkiye'nin sayesindedir." dedi. Davudoğlu, yaşanan yoğun temas trafiğini ise ilginç sözlerle anlattı: "Heyet olarak Mısır ile Suriye arasında mekik dokuduk. 7 gün boyunca 1 takım elbise ve iki gömlekle dolaştık." İsrail'in Gazze'yi harabeye çeviren saldırılarının ardından yaşanan ateşkesle ilgili Türkiye'nin gerçekleştirdiği yoğun diplomasi trafiğinin ayrıntıları netleşmeye başladı.

Türkiye'nin son yıllarda dış politikada yaptığı açılımının arkasındaki isim olarak bilinen Başbakanlık Başdanışmanı Büyükelçi Ahmet Davudoğlu, bölgede sağlanan ateşkesin arka planına yönelik bilgi verdi. Hamas'ın ateşkesi kabul etmesini Türkiye'nin sağladığını belirten Davudoğlu, Mısır'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısıyla ilgili gerçekleştirilen zirveye katılan ülkelerin de Ankara'nın oynadığı rolün farkında olduğunu dile getirdi. "Şarm el Şeyh'teki platformda oturan herkes biliyordu ki Hamas'ın ateşkesi sağlamasının arkasında Türkiye var." diyen Davudoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün zirve için Mısır'a giderken Hamas'ın ateşkes ilan edeceğini bildiğini de açıkladı. Krizin aşılması çabaları çerçevesinde Şam-Kahire hattında mekik dokuyan Büyükelçi, Ankara'nın ateşkes sonrası süreç için taraflara aşamalı bir yol haritası sunduğunu kaydetti. Buna göre öncelikle İsrail askerinin Gazze'den çekilmesi gerekiyor. Ardından Filistinli gruplar arasında uzlaşma çalışması başlatılacak. Gazze'de ablukanın kaldırılması için de bir mekanizma oluşturulacak ve bu mekanizma, taraflar mutabakata ulaşana dek yürürlükte kalacak.

Ahmet Davudoğlu, ateşkesin tek taraflı kalmış olması halinde krizin derinleşme tehlikesine dikkat çekerken, Hamas ile Mısır'ın, saldırılar sırasında sürdürdüğü diyalogda da Ankara'nın etkin olduğunu vurguladı. Suriye'de Hamaslı yetkililerle görüştüklerini anlatan Davudoğlu, bu hareketi dışlamanın Filistin halkını dışlamak anlamına geldiğini kaydederek, "Çünkü onu Filistin halkı seçti." dedi.

90'lı yıllarda Türkiye hiçbir Ortadoğu toplantısında yoktu

2006'da Filistin seçimlerini kazandığından beri Hamas'ın siyasal bir aktör olması için çaba sarf ettiklerini ve bu yüzden dışarıdan ve içeriden çok eleştiri aldıklarını kaydeden Başbakanlık Başdanışmanı, bugün ise Hamas'a mesaj iletmek isteyenlerin bunu Türkiye üzerinden yapmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

Türkiye'nin 90'lı yıllarda Ortadoğu ile ilgili hiçbir toplantıya katılım göstermediğini, bugün ise Türkiye'siz bir toplantı düşünülemediğini kaydetti. Ahmet Davudoğlu, Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e gösterdiği sert tepkiyle ilgili sorulara ise,"Arabulucu olmak, tavır koyamamak demek değildir. Türkiye gibi ülkeler bulundukları bölgenin kaderini ve vicdanını hissetmek durumundadır." karşılığını verdi. Bölgede olanlara kayıtsız kalamayacaklarını belirterek, "Bu topraklar bizden sorulur." ifadelerini kullandı. Kendilerini önceleri dinlemeyen ülkelerin bile daha sonra "Türkler uyarmıştı." dediğini sözlerine ekledi. Davudoğlu, ne Türkiye'nin Mısır'dan rol çalmaya çalıştığını ne de Mısır'ın Türkiye'nin müdahalesinden rahatsız olduğunu söyleyerek, 'Mısır olmadan Gazze'de çözüm olmayacağını' belirtti.

1 takım elbiseyle 7 gün diplomasi yaptık

Heyet olarak Kahire ve Şam'da yaptıkları temaslar nedeniyle Mısır ile Suriye arasında mekik dokuduklarını anlatan Davudoğlu, "7 gün boyunca bir takım elbise ve iki gömlekle dolaştık." dedi. Pilot ve hosteslerin de kendileriyle sürekli uçtuğunu ve yedek kıyafetleri olmadığı için onların kendilerinden daha da zor durumda kaldığını dile getirdi.

zaman



Bu haber 334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,808 µs