yeni bir dönem! | " /> yeni bir dönem! | "/>

En Sıcak Konular

ABD'de Obama ile yeni bir dönem!

20 Ocak 2009 08:15 tsi
ABD'de Obama ile  yeni bir dönem! 
Kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama bugün koltuğuna oturuyor. Binlerce Amerikalı, yemin törenini izlemek için ABD'nin farklı yerlerinden başkente akın etti.

44. Başkan Obama'nın dört yıllık görevine resmen başlamasıyla ABD'yle birlikte dünya da yeni bir döneme giriyor. İncil'e el bastıktan sonra Beyaz Saray'ın yolunu tutacak olan siyahî lider, sürpriz yükselişiyle sadece ülkesinde değil tüm dünyada umut rüzgârları estirdi. Küresel ekonomik kriz ile Irak'ın işgali başta olmak üzere derin dış ve iç sorunlar çözüm için onu bekliyor. Kongre'deki törende yeni Başkan Yardımcısı Joe Biden da yemin edecek.

Kasım ayında başkanlık seçimlerini kazanan Obama'nın bugün yapılacak yemin töreni sonrası göreve başlamasıyla ABD ve dünya yeni bir döneme giriyor. Geride kalan tek şey 43. Başkan George W.Bush'un içte ve dışta son derece tartışmalı sekiz yıllık başkanlığı değil. Tarihinde ilk kez bir siyahın halkın oyuyla yönetimde en tepeye yükselmesi ABD'nin ırkçılıkla imtihanında ve dünya insan hakları mücadelesinde alınan büyük mesafenin göstergesi.

Siyahî lider Martin Luther King'in sivil haklar mücadelesinde en büyük köşe taşlarından olan 'Bir rüyam var' konuşmasını 1963'te yaptığı mekân olan Lincoln Anıtı, pazar günü o rüyanın büyük ölçüde tecessüm etmesini kutluyordu. Siyahıyla, beyazıyla yüz binlerce Amerikalı ünlü sanatçıların sunumları eşliğinde dondurucu soğuğa aldırmaksızın bu tarihî anların keyfini çıkarıyordu. Süper star ise halkın önemli bir kısmının gönlünde basit bir siyasetçiden çok daha derin izler bırakan Obama idi.

King'in de, Obama'nın da kendilerine ABD'nin 16. başkanı Abraham Lincoln'ün dev heykelinin gölgesini mekân edinmeleri tesadüf değil. Lincoln, göreve seçildiği 1861-1865 döneminde köleliği kaldıran, iç savaşta ayrılıkçı ve ırkçı güneye karşı kuzeye zaferi kazandıran, ardından uzlaştırıcı çizgisiyle Amerika'yı yeniden birleştiren büyük bir Amerikan lideri. Obama, kendisi gibi Illinois eyaletinden siyasete atılan Lincoln'ün ayak izlerini takip etmeye çalışıyor. Birleştirici olma vaatleriyle iktidara gelen, ancak geride son dönemlerin en bölünmüş ABD'sini bırakan Bush hükümetince açılan yaraları sarmayı hedefliyor. Lincoln'ün yemin töreni için Washington'a yaptığı tren seyahatinin bir benzerini tekrarlayan Obama, ailesiyle birlikte Amerikalıların İngiltere'den bağımsızlıklarını ilan ettikleri ilk başkentleri Philadelphia'dan trenle başkente geldi ve halkın içine karıştı. Tabii Obama'nın rol modelleri Lincoln ve King'in akıbetine uğrayıp suikasta kurban gitmemesi için alınan olağanüstü tedbirler eşliğinde. Etkileyici hitabetiyle bayraktarlığını yaptığı barış ve değişim sloganları sayesinde şimdilerde halk kahramanı muamelesi gören Obama'nın balayısı yemin töreniyle bitecek. Önümüzdeki dört yılda sözlerini iç ve dış politikada icraata dönüştürebilme kabiliyetiyle test edilecek. Son asrın en büyük ekonomik krizi, başta Irak ve Afganistan olmak üzere derin dış sorunlar çözüm için onu bekliyor. Çalışma ekibini ABD'nin çeşitliliğini yansıtır şekilde her kesimden insanlarla oluşturdu. Her göreve en ehil insanları seçmeye çalıştı. Bu büyük egoları ve altlarındaki dev bürokrasileri idare etme başarısı gösterebilecek mi? Amerika'yı kendisiyle ve dünyayla yeniden barıştırabilecek mi? Bugünkü yemin töreninin tarihi bir dönüm noktası teşkil edip etmediği, ancak bu soruların da zaman içinde cevabını bulmasıyla netleşecek.

Bono'dan Filistin'e destek

ABD'nin 44. başkanı seçilen Barack Obama'nın önceki günkü kutlama törenlerine ünlü şarkıcı Bono'nun sözleri damgasını vurdu. İrlandalı U2 grubunun solisti Bono, siyahi lider Martin Luther King'in siyah-beyaz eşitliğini dile getirdiği "Bir rüyam var" sözüne gönderme yaparak, "Bu sadece bir Amerikan rüyası değil, bu aynı zamanda bir İrlanda rüyası, Avrupa rüyası, Afrika rüyası, İsrail rüyası ve aynı zamanda bir Filistin rüyası." dedi. Bono'nun Filistin'e verdiği destek, Obama'ya da mesaj olarak yorumlandı.

zaman



Bu haber 219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,019 µs