En Sıcak Konular

İlaç krizinin içyüzü...

19 Ocak 2009 20:49 tsi
SGK ile TEB arasındaki görüşmeler tıkandı. İşte tıkanmanın arkasındaki sebepler...

SGK, gece yarısı resmi internet sitesine koyduğu açıklama ile TEB’in anlaşmayı imzalamaması durumunda eczanelerle tek tek anlaşmaya başlayacağını duyurdu. Sabah da basın toplantısı yapan SGK Başkanı Fatih Acar, TEB’le uzlaştıklarını ancak her defasında TEB’in süreyi uzatmak için çaba harcadığını ileri sürdü.

TEB, oda başkanlarıyla yaptığı toplantı sonrasında SGK’ya cevap verdi: Nasıl 14.01.2009 tarihinde SGK Başkanı’nın “sözleşme imzalandı” şeklindeki açıklamasına rağmen herhangi bir sözleşme imzalanmadıysa, SGK’nın bugünkü basın açıklamasında iddia ettiği gibi, 17.01.2009 tarihinde bir sözleşme imzalanacağı yönünde görüş birliğine varılmış değildir.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile, Protokol açısından bağlayıcı olan Sağlık Uygulama Tebliği’nin değiştirilmesinde uzlaşılmasına rağmen SGK’nın an bu değişikliği halen yayınlamadığı açılanan bildiride; “Protokol’ün, Sağlık Uygulama Tebliği’ne uygun olarak yapılması gerekir, ama ortada Tebliğ yoktur. Birinci problem budur, bu da bizim değil, SGK’nın verdiği sözü tutmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, protokol görüşmeleri sürecinde SGK’nın tavrı, üzerinde konuşmadığımız maddeleri gece yarısı ekleyip bize bildirmek şeklindedir. Sorunlar buralarda aranacağına SGK, Birliğimizi “siyaset yapmak” ve “sözleşme parası ile zengin olmak” şeklinde yakışıksız ve mesnetsiz iddialarla kamuoyu önünde küçük düşürmeye çalışmaktadır. Bilindiği gibi Birliğimiz, temsil ettiği 22.500 sözleşmeli eczane adına görüşmeleri yürütmektedir. Sözleşme yapma yetkisi, 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu ile Birliğimizin Merkez Heyeti’ne aittir. Devletin bir kurumunun değil bu kanunu çiğnemesi, çiğneyeceğini ifade etmesi bile düşünülmemelidir.” denildi.

SGK ALTI AYDIR YATIYOR

Anlaşmazlığın temeli 2008 haziran ayında yapılan protokole dayanıyor. Kamu Kurum İskontolarındaki sıkıntı giderilerek ilaç firmalarının yüzdelik orandaki indirimleri parasal miktara çevrilmişti. Bu çözüme üç bakan imza attı. Başbakan da uzlaşmaya varıldığını halka açıkladı. Ancak, ne olduysa oldu bu protokol uygulamaya girmedi. SGK, TEB’in vatandaşın ilaç alamayacağını duyurmasının ardından 6 aydır çözüm bekleyen sorunlara karşı yeni harekete geçti. TEB’i seçim öncesi siyaset yapmakla suçlayan SGK, icraatları ile vatandaşı bezdirdi

SGK’NIN HESAP HATASI MI VAR?

SGK, kamu kurum iskontolarından eczacının zarar etmediğini ileri sürüyor. Kurumun ilaç firmalarının olurunu almadan ortaya koyduğu indirime firmaların yaklaşımı şimdiye kadar kamuoyuna açıklanmadı. İşine geldiği gibi davranan firmalara ne SGK ne de Sağlık Bakanlığı’nın bir yaptırımı yok.

Peki, kamu iskontolarında eczacılar gerçekten zarar ediyor mu? Eczacı Metin Seval bu konuyu yaptığı heasplama ile ortaya koyuyor . SGK, kamu indirimini aşağıdaki gibi hesaplayarak eczacının Kamu fiyatı ile ilacını verdiğinde yasal olan %25 karlılığını yaptığını, zarar etmediğini iddia ediyor.

ALFASİD 375 MG 10 TB PSF:14,90TL KAMU FİYATI:13,26 TL
10,13 TL İlacın İSKONTOSUZ DEPOCUYA SATIŞ FİYATI
1,11 TL %11 KAMU KURUM İSKONTOSU
9,02 TL İSKONTOLU DEPOCUYA SATIŞ FİYATI
0,81 TL %9 DEPOCU KARI
9,83 TL DEPOCU SATIŞ FİYATI
2,46 TL (%25) ECZACI KARI
12,29 TL KDV’SİZ PSF
0,98 TL %8 KDV
13,26 TL KDV DAHİL KAMUYA VERİŞ FİYATI

Eczacı Seval, hesaplamanın Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkındaki Tebliğ’e göre yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Buna göre; iskontosuz depocuya satış fiyatı olan 10,13 TL üzerinden eczacı karlılığı olan %25 in hesaplanması gerekiyor.
Tebliğe uygun bu hesaba göre,

10,13 TL İSKONTOSUZ DEPOCUYA SATIŞ FİYATI
0,91 TL %9 DEPOCU KARI
11,04 TL DEPOCU SATIŞ FİYATI
2,76 TL (%25) ECZACI KARI
13,80 KDV’SİZ PSF
14,90 KDV DAHİL PSF

Seval, Tebliğe göre eczacının yüzde 25 kar oranıyla 2,76 TL kazanması gerekirken SGK’nın hesaplaması ile bunun 2,46 TL’ye düştüğünü ve eczacının zarar ettiğini söylüyor.



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,483 µs