En Sıcak Konular

SGK eczacılara akşama kadar süre verdi

19 Ocak 2009 12:41 tsi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, SGK ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında serbest eczanelerden “ilaç alım protokolü” konusunda yaşanan sorunla ilgili, “Eczacılarımız herhangi bir tedirginlik duymasın. Bu sor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, SGK'da düzenlediği basın toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK olarak, tüm iyi niyetli ve olumlu yaklaşımlarına rağmen, TEB yetkilileri ile geçen hafta çarşamba günü yapılan son toplantıda önemli ölçüde uzlaşma sağlanmasına karşın protokolün bugüne kadar imzalanmamış olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Tüm eczacıları ve toplum sağlığını ilgilendiren böylesi önemli bir konuda herkesin sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmesi ve tedirginliğe yol açacak davranışlardan kaçınması gerektiğini kaydeden Acar, “'Eczacılarımız herhangi bir tedirginlik duymasın. Bu sorun aşılacaktır” dedi.

Yaşanan sorunlar ile ilgili olarak son 4 yıl içinde yaptıkları iyileştirmelerin tüm eczacılar tarafından yakından bilindiğini ifade eden Acar, tüm vatandaşların serbest eczanelerden ilaçlarını temin etmelerini sağladıklarını, 7-8 aydan önce yapılamayan eczane ödemelerinin, 45-50 güne çekildiğini dile getirdi.

Acar, bu iyileştirmeler yanında eczane iskontosu, provizyon sistemi, avans ödemesi ve muayene katılım paylarının eczaneden tahsili gibi konularda sorunlar yaşandığını bildiklerini ifade ederek, kurum olarak, bu konularla ilgili TEB ile defalarca bir araya geldiklerini ve sorunların çözülebilmesi için önemli adımlar attıklarını anlattı.

TEB'in bu konuda herhangi bir talebi olmamasına rağmen, yaklaşık 8 bin eczaneyi rahatlatmak amacıyla cirosu 350.000 TL'nin altında kalan düşük cirolu eczaneler tarafından Kuruma yapılan iskonto oranlarını sıfıra indirdiklerini belirten Acar, bunun kuram maliyetinin 88,4 milyon TL olduğunu söyledi.

Acar, provizyon sistemi ile ilgili yaşanan sorunlar bildiklerini ve bu sorunların en kısa sürede çözülmesi konusunda önemli çalışmalar içerisinde olduklarını kaydetti.

Fatih Acar, avans sistemi konusunda da 5510 sayılı Yasanın faturaların teslim tarihinden itibaren 90 gün içerisinde incelenerek ödenmesine esneklik tanımasına rağmen, tüm kurum personelini seferber ederek gerekli önlemlerin alınması sonucunda avans sistemi kaldırılacağını, reçete teslim tarihinden itibaren 60 gün içerisinde ödemelerin tamamının yapılacağı yeni bir sisteme şubat dönemi faturalarından itibaren geçileceğini bildirdi.

Özel hastanelerde yapılan muayenelerden doğan katılım paylarının eczanelerce hastalardan alınan bir ücretmiş gibi algılanması sonucu, eczacıların sorun yaşaması nedeniyle, bu uygulamayı bu yılın şubat ayından itibaren kaldırarak eczacıların bu konudaki mağduriyetlerinin giderileceğini belirten Acar, kamu hastaneleri ile üniversite hastanelerindeki alt yapı sorunları nedeniyle bu katılım paylarının eczaneler tarafından tahsil edilmesi uygulamasına devam edileceğini söyledi.

İlaç Fiyat Kararnamesi'ndeki eczane kar oranları ile ilgili eczacıların talepleri dikkate alınarak ilgili bakanlıkların çalışmaları sonucu söz konusu kar oranlarının kademeli olarak artırıldığını ve böylece eczacılara 50 milyon TL kaynak aktarılmış olduğunu ifade eden Acar, TEB'in Sağlık Uygulama Tebliği'ne yönelik bazı taleplerine yönelik düzenlemenin 1 Şubat 2009'dan itibaren hayata geçirilmesini taahhüt ettiklerini kaydetti.

Rekabet Kurumunun, bazı ilaçlara ait reçetelerin sıralı dağıtım sistemi uygulamasının Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu'na aykırı olduğu yönündeki kararını kurumu bildirdiğini anlatan Acar, hukuki sürecin Danıştay'da devam ettiğini, bunun sonucuna göre hareket edeceklerini söyledi.

Fatih Acar, TEB ile çarşamba günü yapılan toplantıda birçok konuda uzlaşma sağlanmasına ve cumartesi günü protokolün imzalanması konusunda görüş birliğini varılmasına rağmen, TEB'in her defasında süreci uzatmaya çalıştığını ileri sürdü.

Acar, protokolün bugün imzalanmaması halinde, yarından itibaren eczacılarla elektronik ortamda ya da SGK İl Müdürlüklerinde matbu sözleşme şekli de dahil olmak üzere üç yıllık sözleşme yapılmaya başlanılacağını bildirdi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Acar, TEB Yasası'nın eczacılarla tek tek sözleşme imzalanmasına bir engel teşkil edip etmediğini sorulması üzerine, yasanın böyle bir engel teşkil etmediğini kaydetti.

“Eczacılarla tek tek sözleşme imzalanması uygulamasına yeterli katılım olmazsa yeni bir önlem alacak mısınız?” sorusu üzerine de Acar, “Bu konuda hiçbir endişemiz yok. Binlerce eczacımız bizi arayarak konu hakkında gösterdiğimiz duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorlar. Bu nedenle aldığımız bir önlem yok” dedi. 

aa



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs