En Sıcak Konular

Başbakan AB'yi neden kendi eline aldı?

19 Ocak 2009 12:30 tsi
Başbakan AB'yi neden kendi eline aldı? Başbakan'ın 4 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ‘AB ziyareti’, ilişkilerin tazelenmesi, anlamına geliyor mu? İlk söylemlere bakılırsa ‘evet’. Peki AKP içinde ilişkilere şüphe ile bakan kesim buna ne diyecek? Erdoğan’ın buna

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hayli önce, “2008 yılı AB yılı olacak” söylemi, kabul etmek lazım ki karşılığını bulmadı. AKP hükümetinin AB konusunda harcadığı enerji, ne AB ülkeleri ve kurumlarından ne de Türkiye’de AB’ye duyarlı kesimler tarafından yeterli görülmedi.

Bugün ise, Başbakan Erdoğan’ın 4 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Brüksel, yani AB ziyareti yeni bir başlangıcın işareti sayılıyor. Peki bu bakış doğru mu?

Erdoğan’ın ziyaretin ilk gününde söyledikleri, bu tazelenmeyi doğrular nitelikte. Bugün gerçekleşecek resmi görüşmelerde de aynı vurgulamaların pekiştirilmesi bekleniyor.

Kaldı ki, Avrupa ülkelerinin ilgili yöneticileri ile AB sorumlularının değerlendirmeleri de bu yönde. Erdoğan’ın ziyaretinden ve ilk açıklamalarından memnunlar.

Bununla beraber, özellikle reformlar konusunda daha çok açıklama bekliyorlar. Kuşkusuz, Erdoğan liderliğindeki AKP hükümetinin son zamanlardaki AB ataleti, bu kesimler tarafından “politika değişikliği mi var” sorusu ile karşılandı.

Sadece Avrupa’da değil, Türkiye’de AB sürecini destekleyen özellikle liberal kanat sözcüleri de bu sorunun arkasını, eleştirel gözlerle merak ettiler.

Şimdi ise Başbakan’ın ziyareti, kısmen de olsa bu kesimlerin yüreğine soğuk sullar serpiyor. İyi ama Başbakan ve ekibi AB yolunda duraksatan neydi? Şimdi o sebepler ortadan kalktı mı?

Muhtemelen bu sebeplerden ilki, AB üyesi bazı ülkelerin Türkiye’ye bakışlarındaki haksız tutumlar. Yeni sonlanan Fransa’nın dönem başkanlığında bu izlere hayli sık rastlandı.

Bugün ise Çek Cumhuriyeti liderliği almış durumda ve Ankara için bu daha kabul edilebilir yaklaşımların kapısını açabilir. İkinci konu ise Başbakan Erdoğan’ın AB’ye yönelim sürecini kendi elinde tutma düşüncesi olabilir.

AB Başmüzakereciliği’nin el değiştirmesi ve Egemen Bağış’a Devlet Bakanlığı ile birlikte bağlanması, çoğu analizci ve yorumcu tarafından, Başbakan’ın sürecin dizginlerini kendi eline alma hamlesi olarak okundu.

Projeksiyonu olumlayan bir başka konu daha var. AKP seçmen kitlesi içinde AB ile ilişkilere huzursuz bakan bir kesimin bulunması, sürecin bizzat Başbakan tarafından yönetilmesi ihtiyacını doğurmuş olabilir mi?

Soruyu doğrulayacak parelliklerden birisi, AKP’nin IMF ile ilişkisi. IMF konusu, AKP tabanında destek bulan bir konu değil.

Ortodoks AKP seçmeni veçhesinden IMF, ülkeleri bağımlı kılan ve hatta sömürgeleştiren bir kurum. Başbakan da bu bakışın izdüşümünü, “ümüğümüzü sıktırmayız” diyerek göstermiş, tabana selam göndermişti.

Ancak küresel dengeler daha fazlasına imkan verir mi? Bugün IMF’le yaşanan süreç yeni bir anlaşmanın yolda olduğu izlenimini veriyor.

Hemen aynı durum AB için de geçerli. AKP tabanı içinde AB’nin tutumuna eleştirel bakışlar mevcut ve bunların itinayla idare edilmesi gerekiyor.

Başbakan’ın konuyu eline alması bu açıdan da irdelenmeli. Peki AB’nin Türkiye’den beklentileri karşılık bulabilecek mi? Muhtemelen evet. Ama hemen değil.

AB’nin ısrar ettiği reformların hızla yapılması bugün için erken sayılabilir. Ama Nisan’dan itibaren, yani seçimlerden sonra daha olası.

www.iyibilgi.com



Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,256 µs