En Sıcak Konular

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi

19 Ocak 2009 10:58 tsi
Nükleer santral ihalesinde yeni bir dönem başladı. Bakan Güler, teklifin Bakanlar Kurulu'na sunulacağını açıkladı

Türkiye Atom Enerji Kurumu’nun (TAEK), 24 Eylül’de yapılan yarışmada tek teklif veren Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortaklığının nükleer santral yapımı için verdiği teknoloji teklifini olumlu karşılamasının ardından teklif zarfı açıldı.  Nükleer santral ihalesinde Rus-Türk konsorsiyumunun fiyat teklifi ağırlıklı ortalaması kilowatt/saat (kwh) başına 20.79 sent olarak belirlendi. İhalede değerlendirmeye esas indirgenmiş fiyat kilowatt/saat başına 21.16 sent oldu.

REVİZE TEKLİF GELDİ


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral ihalesiyle ilgili şunları söyledi: “Nükleer santral ihalesinde Türk-Rus firma dünyadaki ekonomik gelişmeleri dikkate alan yeni bir fiyat teklifini TETAŞ’a verdi. TETAŞ bu yeni teklifi de kapsayan bir rapor hazırlayacak, rapor Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilecek. Sinop’taki santralle ilgili yasa taslak hazırlığı devam ediyor.”

TETAŞ tarafından fiyat zarfının açılmasının ardından yapılan değerlendirme Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulucak.

Nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek ve Bakanlar kurulunun uygun görmesi durumunda firma ile sözleşme imzalanarak, santral yapımına başlanacak.

4 ÜNİTE KURULACAK

Söz konusu ortaklığın TAEK’e teklif sunduğu reaktör, Rus tipi basınçlı su reaktörleri geleneksel olarak VVER olarak adlandırılıyor. Akkuyu sahasında VVER-1200 (AES-2006) tasarımı reaktörlerden 4 ünite kurulması teklif edilirken, söz konusu tasarım Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen VVER tipi reaktörlerin en son modeli. Buna göre, tasarım, halen dünyada 18 adet işletmede bulunan VVER-1000’den özellikle de Finlandiya için geliştirilen ve daha sonra Çin (Tianwan 1 ve Tianwan 2) ve Hindistan’da (Kudankulam) inşa edilen VVER 1000 (AES-91) tasarımından evrimleştirildi. VVER tipi reaktörlerin diğer basınçlı su reaktörlerinden en önemli farklarını yatay buhar üreteçleri ve hekzagonal örgü biçiminde yerleştirilmiş yakıt tasarımları oluşturuyor. Çift katmanlı koruma kabı binasının bulunduğu tasarımda uçak çarpmaları, dış patlamalar, rüzgar yükleri dikkate alınırken, batı tipi benzerlerinde bulunan tüm güvenlik sistemlerine sahip ve tasarıma esas kazaların ötesindeki kazalar da (ciddi kazalar) göz önünde bulunduruldu.

4 BİN 800 MEGAVATT GÜCÜNDE 4 REAKTÖR


Akkuyu için ortaklığın teklif ettiği her bir ünitenin nominal elektrik gücü yaklaşık 1200 megavat. 4 üniteden oluşan nükleer güç santralının toplam elektrik gücü ise yaklaşık 4800 megavat.

Nükleer santral, enerji kaynaklarına alternatif oluşturması, yakıt maliyetlerinin düşüklüğü, dışa bağımlılığın azaltılması ve çevre kirliliği açısından en temiz enerji elde etme yöntemi olması nedeniyle tercih ediliyor. Türkiye’de elektrik enerjisi üretimi içinde nükleer santrallerinin payının 2020 yılına kadar asgari yüzde 8, 2030 yılına kadar ise yüzde 20 olması hedefleniyor.
 



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,273 µs