Hrant'sız 2 yıl işte böyle geçti | " /> Hrant'sız 2 yıl işte böyle geçti | "/>

En Sıcak Konular

Hrant'sız 2 yıl işte böyle geçti

19 Ocak 2009 10:09 tsi
Hrant'sız 2 yıl işte böyle geçti "Bu ülkede kimse güvercinlere dokunmaz" dedi ama bir 19 Ocak günü kurşunlar gelip güvercinleri buldu. Cinayetin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, biz hala karartılan delilleri, birbirine eklenen skandalları konuşuyoruz.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, "Biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz” diye yazdığı günlerde, gazetesinin Şişli'deki binasının önünde öldürüldü. Jandarma ve polisin bilgisi dahilinde, göz göre göre sıkılan kurşunlar, Dink'in ömrünü adadığı barış ve kardeşliği hedef alıyordu. Ne var ki skandallar Dink'in ölümünden sonra da birbirini izlemeye devam etti. Emniyette tetikçiyle çekilen hatıra fotoğrafları, karartılan deliller, sanıkların ve avukatlarının duruşmalardaki saldırgan tutumu kamuoyu vicdanını her defasında yeniden kanatmaya devam etti.

8'İ TUTUKLU 20 SANIK

Cinayetin üzerinden tam 2 yıl geçti. Tetikçi Ogün Samast, azmettirici Yasin Hayal ve polis muhbiri Erhan Tuncel'in de aralarında yer aldığı 8'i tutuklu 20 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Ancak hem jandarma hem de polis istihbaratının gözü önünde işlenen bu cinayetin aydınlatılması yönünde arpa boyu yol alınmış değil... İşte 19 Ocak günü işlenen cinayetin ardından her biri birer skandal niteliğindeki gelişmelerin kronolojisi şöyle:


CERRAH: SİYASİ BOYUTU YOK

20 Ocak 2007: Katil zanlısı Ogün Samast gece Samsun Otogarı'nda yakalandı.

21 Ocak 2007: İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, cinayetin bir siyasi boyutu ve örgüt bağlantısının bulunmadığını öne sürdü.

22 Ocak 2007: Cerrah'ın bu açıklamasını İstanbul Valisi Muammer Güler düzeltti. CMUK'a göre suçun örgütlü olup olmadığını belirleme görevinin savcılara ait olduğunu hatırlatan Güler, "Bültenlere düşen beyanla ilgili düzeltme yapılmıştır" dedi.

23 Ocak 2007: Erhan Tuncel'in, BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun Trabzon gezilerinin organizasyonunda görev aldığı anlaşıldı.

24 Ocak 2007: Beşiktaş adliyesine çıkarılan Yasin Hayal, gazetecilere "Orhan Pamuk akıllı olsun akıllı" diye seslendi. Aynı gün adliyede azmettirici Yasin Hayal ile katil zanlısı O.S. ilk kez yüz yüze geldi. O.S.'nin bu yüzleşmede Hayal'e, "Onu niye bana öldürttün" dediği öğrenildi.

VALİ: AMATÖRCE İŞLENMİŞ BİR CİNAYET

24 Ocak 2007: Trabzon Valisi Hüseyin Yavuz, "Amatörce işlenmiş bir cinayet. İdeolojik örgüt yok. İsmini bildiğimiz kişi tarafından örgütlendirilmiştir." dedi.

24 Ocak 2007: İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, "İsnat edilen suçların vasıf ve mahiyetinden de anlaşılacağı üzere, sanıkların cürüm işlemek için silahlı bir teşekkül oluşturdukları sonucu çıkmaktadır" dedi.

30 Ocak 2007: Trabzon Emniyet'inin, Dink'in öldürüleceği ihbarında bulunan Erhan Tuncel'den aldığı bilgiyi cinayetten tam 11 ay önce İstanbul Emniyet'ine ilettiği anlaşıldı.

SAMAST'LA HATIRA FOTOĞRAFI

2 Şubat 2007: Ogün Samast'ın Samsun'da yakalandıktan sonra Türk bayraklı poster önünde poz verdiği fotoğrafları ile jandarma ve polislerle çekilmiş video görüntüleri ortaya çıktı.

08 Şubat 2007: Ogün Samast ve Yasin Hayal'in oynadığı Pelitlispor takımının sahası kapatıldı.

9 Şubat 2007: Hayal'in Trabzon'da gerçekleştirdiği bombalama olayından sonra İstanbul'da yakalandığı evle, Dink cinayetini işlemek için kullanmayı tasarladığı evin aynı olduğu tespit edildi. Müfettişler İstanbul Emniyeti'nin ciddi bir ihmalinin bulunduğunu saptadı.

22 Mart 2007: Erhan Tuncel'in, cinayetin ardından Trabzon istihbarat şubesinde Muhittin Zenit adlı bir polis memuru ile telefonla konuştuğu tespit edildi. Zenit'in Tuncel'e, "Cinayeti sizinkiler mi işledi? Yasin mi vurdu?" şeklinde sorular sorduğu ortaya çıktı.

1 Nisan 2007: Ogün Samast'ın montunun gizli bölmesinden çıkan SIM kartı 66 gün geçmesine rağmen jandarmadan savcılığa ulaşmadı.

2 Nisan 2007: Trabzon Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili Yahya Öztürk görevinden alındı.

VELİ KÜÇÜK HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI

30 Nisan 2007: Davada, iddianamede yer alan sanıkların terör örgütü üyesi olarak yargılanması talebi "terör örgütü delili yetersiz" iddiasıyla geri çevrildi.

10 Mayıs 2007: Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nın İstanbul'a gönderdiği Tuncel'le ilgili 48 sayfalık raporun imha edildiği ortaya çıktı.

31 Mayıs 2007: Haklarında takipsizlik kararı verilen 48 kişi için, Dink ailesi kamu davası istedi.

6 Kasım 2007: Suikastta adları geçen Veli Küçük ile Kemal Kerinçsiz hakkında, delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi

15 Ocak 2007: Jandarmaya yapılan bir ihbarda O.S.'nin suikast için arkadaşlarıyla İstanbul'a gittiği anlatılıyor. İhbarın değerlendirilmediği ve ihbarı yapan şahsın bulunmadığı ortaya çıktı

VE YIL 2008

3 Ocak 2008- Adli Tıp raporu, Ogün Samast'ın radyolojik incelemede kemik yaşının 19 olduğunu söyleyerek, kararın mahkeme tarafından verilmesini istedi.

18 Ocak 2008- Yasin Hayal'in abisi Osman Hayal'in telefon sinyalleri cinayet günü İstanbul'da olduğunu gösterdi. Avukatlar, Celalettin Cerrah ve diğer emniyet görevlileri hakkında Dink'in kasten öldürülmesinde ihmal ve Trabzon Jandarma Genel Komutanı Ali Öz hakkında da suç delillerini gizleme ve değiştirme, görevi suistimal ve ihmal"den İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

22 Ocak 2008- Astsubay Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysel Şahin'in "görevi kötüye kullanmak" suçuyla Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkekemesi'ndeki davasının ilk duruşması yapıldı.

14 Şubat 2008- Trabzon emniyet görevlileri hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı yönündeki karara Dink ailesince Rize Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itiraz reddedildi.

CİNAYETİ SORUŞTURMAK İÇİN MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

18 Şubat 2008- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dink'in neden öldürüldüğünü incelemeleri için yeniden müfettiş görevlendirdi.

20 Şubat 2008- Mülkiye Başmüfettişi Celalettin Cerrah'la ilgili ön incelemeyi başlattı.

26 Şubat 2008- Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun cinayetten 3 saat sonra Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alındığı ortaya çıktı.

28 Şubat 2008- İlk duruşma çıkışında gazetecilere el hareketi yapan er hapis cezası aldı ve görev ili değiştirildi. Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan 3 müfettiş Trabzon'a giderek çalışmaya başladı.

7 Mart 2008- Ön incelemeyi yürüten müfettişler, İstanbul Emniyetinde görevli 6 polis memuru hakkında (Bülent Köksal, İbrahim Pala, Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin, Özcan Özkan) soruşturma izni verilmesi gerektiğini, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Bülent Köksal hakkında ise soruşturma izni verilmesine yer olmadığı şeklinde görüş bildirildi.

8 Mart 2008- Rize Ağır Ceza Mahkemesi avukatların Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın polis memurları hakkında görevi ihmal nedeniyle soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararına itirazını reddetti.

ALT KOMİSYON ÇALIŞMALARINA SON VERDİ

14 Mart 2008- TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu görevine son verdi.

20 Mart 2008- Sanık jandarmalar "üstlerimize istihbarat vermiştik" dedi.  Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı'na, İl İdare Kurulu, Celalettin Cerrah ve Bülent Köksal hariç diğer İstanbul Emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi.

21 Mart 2008- Ali Öz, Bilecik İl Alay Komutanlığı görevinden alınarak Bursa Bölge Komutanlığı'na çekildi.

4 Nisan 2008- Avukatlar, jandarma görevlileri hakkında 'kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' soruşturma başlatılması için Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verdi.

5 Nisan 2008- Nöbetçi hakim olarak McDonald's davasında yetkisi olmadığı halde Yasin Hayal'i tahliye eden hakim Şevki Uluçam, jandarmaların yargılandığı mahkemenin hakimi olarak atandı.

6 Nisan 2008- 3. kez yürütülen mülkiye başmüfettişleri incelemesinde Celalettin Cerrah kusurlu bulunmadı, Trabzon'dan gelen ihbar evrakı altında imzası bulunan 6 amir ve memur kusurlu bulundu. Oysa bilirkişi "denetim görevini yerine getirmediği" tespitinde bulunmuştu.

İSTANBUL EMNİYETİNDEN SAHTE RAPOR

17 Nisan 2008- İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden sahte rapor. Olaydan önce, 'Trabzon'dan gelen ihbar üzerine Yasin Hayal'i araştırdık' demelerine rağmen, bu araştırmanın cinayetten sonra (22 ocak 2007) yapıldığı müfettişlerce ortaya çıkarıldı. Rapor cinayetten sonra hazırlanmış.

28 Nisan 2008 - Cinayet davası duruşması sırasında Mustafa Öztürk'ün dinlenme kayıtlarının imha edildiği ortaya çıktı.

29 Nisan 2008- İrfan Özkan duruşmada, Ümit Öksüz'ün kendisine Ogün Samast'ın arkadaşlarına "Hrant'ı öldüreceğim" dediğini, onların da Samast'ı alkışladığını söyledi.

ALİ ÖZ'ÜN İĞCİ'Yİ SUSTURDUĞU ORTAYA ÇIKTI

14 Mayıs 2008- Metin Yıldız ve Ali Öz'ün cinayetten sonra Coşkun İğci'nin konuşmasını istemediği ortaya çıktı.

15 Mayıs 2008-Jandarmaların itirafları ana dava dosyasına delil olarak girdi.

27 Mayıs 2008- Bitlis’ten ifade veren Gökhan Aslan isimli görevli, Okan Şimşek ve Veysel Şahin’in cinayetten birkaç gün sonra kendi aralarındaki bir sohbette, kendi birim toplantılarında cinayetten önce Dink’in öldürüleceğine ilişkin duyumlar aldıklarını ve bunu birim toplantısında ilgili komutanlarına ilettiklerini söyediklerini ifade etti.

28 Mayıs 2008- Iğdır’da ifadesi alınan Uzman Kıdemli Başçavuş Uğur Erdoğan, Okan Şimşek ve Veysel Şahin'in cinayetten önce istihbarat topladığını bildirdi.

27 Haziran 2008- İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İl İdare Kurulu'nun 20.3.2008 tarihli Celalettin Cerrah ve Bülent Köksal dışındaki 6 emniyet görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesi yönündeki kararına, Dink ailesinin yaptığı itirazı reddetti. Üstelik, Ahmet İlhan Güler dahil hiçbir görevli hakkında soruşturulma izni verilmemesine hükmetti. Bu kararla birlikte iç hukuk yolları tükendi.

7 Temmuz 2008- Sekizi tutuklu 19 kişinin yargılandığı cinayet davasının ilk aleni duruşması yapıldı. Duruşmaya, mahkemede sanıkların ve sanık avukatlarının laubaliliği damgasını vurdu.

YASİN HAYAL'İN AĞABEYİ DE GÖZALTINA ALINDI

19 Ağustos 2008 - Cinayet günü telefonu İstanbul'dan sinyal verdiği gerekçesiyle Yasin Hayal'in abisi Osman Hayal gözaltına alındı.

23 Ağustos 2008- Osman Hayal, sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Savcıya verdiği ifadenin arkasindan Osman Hayal serbest bırakıldı.

25 Eylül 2008- Dink ailesi avukatları aracılığıyla İstanbul Bölge İdare Mahkemesi hakimleri Atilla Sarp, İlhan Hanağası ve Sadettin Yaman hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması talebiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayette bulundu.

26 Eylül 2008 - Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görevi ihmalle yargılanan iki jandarma subayının duruşmasında ilk kez tanık olarak dinlenen Hüsamettin Polat, Albay Ali Öz'ün Cengiz İğci'den gelen istihbaratı değerlendirmediğini söyledi. Ayrıca Coşun İğci ile ilgili, Hrant Dink cinayetinin ardından "sağda solda konuşmasın" diye uyarılmasını istediğini söyledi. Mahkeme, davanın ağır ceza mahkemesine sevkini istedi.

20 Ekim 2008 - Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin, Hrant Dink'in öldürülmesinde istihbarat yönünden ihmalleri olduğu iddiasıyla iki jandarma görevlisinin yargılandığı davanın, ağır ceza mahkemesinde görülmesi için verdiği görevsizlik kararı, bir üst mahkeme tarafından bozuldu. Dava aynı mahkeme tarafından görülmeye devam edecek.

22 Ekim 2008 - Samsun 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmakta olan Samsun Emniyet Müdürlüğü görevlilerinden dönemin Samsun Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili Metin Balta ile Komiser İbrahim Fırat beraat etti.

ALİ ÖZ DE DAVAYA DAHİL EDİLDİ

24 Ekim 2008 - Yasin Hayal'in abisi Osman Hayal hakkında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Osman Hayal'ın "insan öldürmeye iştirak" ve "yasa dışı örgüte üye olmak" suçlarından 22.5 ile 35 yıl arasında hapsi talep ediliyor. Osman Hayal, Hrant Dink cinayet davasının 20. sanığı olarak yargılanacak.

28 Ekim 2008 - Dink cinayetinde ihmali olduğu gerekçesiyle Trabzon Valiliği tarafından yargılanmasına izin verilen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün, Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz reddedildi. Böylece Ali Öz ve diğer rütbelilerle ilgili soruşturma süreci resmen başladı.

12 Kasım 2008 - Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun 1.5 yıldır sürdürdüğü incelemenin ardından hazırladığı rapor tamamlandı. Raporda Hrant Dink cinayetinde görevi ihmal ettikleri gerekçesiyle Trabzon Emniyet, Trabzon Jandarma ve İstanbul Emniyeti'ndeki sorumlular hakkında soruşturma başlaması tavsiye edildi. Raporda ayrıca Yasin Hayal'in McDonald'sı bombalamasından önce kullandığı yeni bir telefon numarası bulunduğu ve çok sayıda yurtdışı görüşme yaptığı tespit edilerek, kimliklerin tespiti için Adalet Bakanlığı'nın izin vermediği ifade edildi.

29 Aralık 2008 - Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayetini önlemede ihmal gösterdikleri iddiasıyla Trabzon'dan altı jandarma görevlisi hakkında hazırladığı iddianameyi Trabzon 2.Sulh Ceza Mahkemesine gönderdi. İddianamenin kabul edilmesi halinde dönemin Trabzon İl Alay Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve diğer jandarma görevlileri Yüzbaşı Metin Yıldız, Önder Aras, Hüseyin Yılmaz, Hacı Ömer Ünaldı ve Gazi Günay "görevi ihmal" suçuyla iki yıl kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Albay Ali Öz ve diğer beş jandarma görevlisiyle ilgili "görevi ihmal" iddianamesiyle ilgili, Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülmesi gerektiğine hükmederek görevsizlik kararı verdi. Başsavcılık karara itiraz etti.

Gazeteport



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    34,119 µs