En Sıcak Konular

Savaş yıktı, geçti....

19 Ocak 2009 09:44 tsi
Savaş yıktı, geçti.... Aylardır ambargo altında bulunan Gazze'de şimdi de savaşın yıkımı var. Ateşkesin ardından evleri sağlam kalanlar dönüş yolunda... Evleri enkaza dönenlerse, Birleşmiş Milletler binalarına sığınıyor.

Saldırılardan arda kalan enkaz haline gelen evler, yanan araçlar...

Gazze halkı 22 gündür ölüm korkusu içinde İsrail bombardımanı altında yaşadı, yakınlarını kaybetti. Gazzelilerin acısı tarifsiz.:

"Hala hayatta olan insanlar için şükrediyor, ölenlere ise rahmet diliyoruz. Umarım bir başka savaş ve yıkım olmaz. Tüm bu olanlar yalnızca iktidar sahiplerinin iktidarda kalma çabasıydı."

Evlerinden ayrılıp güvenli bölgelere sığınan halk şimdi döşeklerini sırtlayıp evlerinin yolunu tutuyor.

Gazzeli bir adam, "Durumun daha iyiyiye gittiğini duyduktan ve İsrail tankları bölgeden çekildikten sonra, evlerimize dönmeye karar verdik. Evlerimiz hasarlı ama iki odada hasar yokmuş. Biz de orada kalırız, hiç yoktan iyidir" diyor.

Bombardımanda evleri  yıkılan Gazzeliler'se Birleşmiş Milletler binalarına sığınıyor.

Gazze'de yaşayan bir kadın ise, "Oğullarımdan ve gelinlerimden gidip eve bakmalarını istedim. Ev güvenli ise dönecektim ancak evimiz  hasar almış, duvarlar hasarlı, mobilyalar yanmış, orada uyuyamayız" diye konuşuyor.

Bir başka kadın da, "İsrail ordusu bir ağaç bile bırakmadı. Her şeyi yok ettiler. Uyuyabilecek bir yerimiz bile yok. Kalacak yerimiz yok artık" sözleriyle yaşanan  dramı ifade ediyor.

İsrailliler ise ateşkes kararına yönelik olarak, "İstediğimize eriştik, umarım doğrudur ve bunun gerçekleştiğini görürürüz" görüşünü taşıyor.

Ancak ateşkes kararıyla tatmin olmayan İsrailliler de var:

"Hamas'ın hala bize ateş açabilme gücü var. Her gün farklı bir yere saldırıyorlar. Şimdiye kadar hiçbir hedefe ulaşmadık. Bu topraklar önümüzdeki 40 yıl içinde ititdale kavuşmayacak. Yazık."

İsrail, Gazzeli yaralılar için Sahra hastanesi kurdu

Bu arada, İsrail, Gazze Şeridi sınırındaki Erez geçişine Gazzeli yaralılar ve hastaların tedavisi için küçük bir sahra hastanesi kurdu.

İnsan hakları grupları tarafından, Gazze'ye düzenlediği üç hafta süren saldırıları sırasında sivilleri korumadığı ve tıbbi yardım için yaralılara ulaşılmasına olanak tanımadığı için eleştirilen İsrail'in bu adımı, İsrailli bir insan hakları gurubu tarafından da "çok değersiz ve çok geç" bir girişim olarak nitelendi.

İsrail hükümet yetkilileri, sahra hastanesinin ihtiyacı olan Gazzelilere tedavi ve İsrail hastanelerine tahliye olanağı sağlayacağını bildirdi.

Sosyal İşler Bakanı Isaac Hertzog, kurulan küçük kliniğin mümkün olduğu kadar çok kişiye tedavi sağlayacağını söyledi.

Sahra hastanesinde bir laboratuvar, bir röntgen cihazı, her birinde birer yatak olan beş bölüm bulunduğu, ortadaki alanda da 3 yatak ve bir eczane olduğu
belirtildi.

Öte yandan, İsrailli İnsan Hakları için Doktorlar örgütünden Miri Weingarten, İsrail ordusunun Gazze saldırıları sırasındaki yaralı Gazzelileri tahliye taleplerinin sürekli olarak reddedildiğini belirterek, dün sabaha karşı saldırıların durdurulmasından sonra kurulan sahra hastanesi için "çok değersiz ve çok geç" yorumunu yaptı.

İsrail'in Gazze saldırılarında aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 1250'den fazla Filistinli öldü, binlercesi yaralandı. İsrail, bu süre içinde 13 İsraillinin öldürüldüğünü bildiriyor. 

cnnturk



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,944 µs