En Sıcak Konular

Gül: Arap ülkeleri artık birlik olmalı

18 Ocak 2009 22:53 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, İsrail ile Hamas'ın ateşkes ilanında Türkiye'nin büyük katkıları olduğunu belirtti, "Kriz bitmedi, devam ediyor. Arap ülkelerinin bu bölünmüşlüğü ortadan kaldırmalı' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'a yaptığı ziyareti tamamlayarak saat 20.20'de GAP uçağı ile saat Ankara'ya geldi. Gül'ü, Esenboğa Havalimanı'nda TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer yetkililer karşıladı.

Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Gül, İsrail ile Hamas'ın ateşkes ilan etmesinde Türkiye'nin büyük katkıları olduğunu ve tüm ülkelerin bunu takdirle karşıladığını söyledi.

Her iki tarafın ateşkes kararından sonra şimdi sıranın bölgede bu ateşkesi kalıcı hale getirmek için gerekli tedbirlerin alınmasına geldiğini kaydeden çizen Gül, İsrail'in Gazze'den bir an önce çekilmesi, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması ve Gazze'nin yeniden imarı için kaynakların aktarılması gerektiğini vurguladı. Filistinliler ve Arap ülkeleri arasında birliğin sağlanması ve bu bölünmüşlüğün sona erdirilmesinin büyük önem taşıdığını anlatan Gül, "Filistin meselesi dünyadaki birçok problemin kaynağıdır. Yeni ABD yönetiminin bu konuya öncelik vermesi gerektiğini Mısır'da yapılan görüşmelerde de ifade ettim. Biz barışın kalıcı olması için çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

Gül, bir soru üzerine, Türkiye'nin ateşkesi temin etmek için bu süreçte Kahire, Şam ve Tel-Aviv arasında yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü hatırlatarak, bundan sonra ateşkesin kalıcı hale gelmesi için Türkiye'nin girişimlerine devam edeceğini söyledi. Gül, Türkiye'nin bu çabalarının tüm ülkeler tarafından takdirle karşılandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, "Kriz bitmedi, devam ediyor. Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğün sona ermesi, ulusal hükümetin kurulması ve bununla birlikte Arap ülkelerinin bir araya gelmesi gerekiyor" dedi.

Gül, İsrail'in AB ülkeleri liderlerine verdiği yemeğe kendisini davet etmemesinin farklı yorumlara yol açtığının hatırlatılması üzerine, "AB ülkelerinin liderleri Tel-Aviv'e neden gittiler? Herhalde bu olaylar bilinmiyor, onlar İsrail'e destek için gittiler" şeklinde konuştu.

Bu süreçte Türkiye'nin sert çıkışlarının Türkiye-İsrail ilişkilerine zarar verdiği şeklindeki yorumları değerlendiren Gül, şunları söyledi:

"ABD ile İsrail mutabakata vardı ve ABD kontrol noktalarının güvenliğini üstlendi. Çünkü İsrail bunu güvenlik meselesi olarak görüyor. Türkiye İsrail'le ilişkilerine devam ediyor. Türkiye yeri geldiğinde doğruları kim olursa olsun söylemeye devam ediyor. Bu süreçte Türk halkı yediden yetmişe ayağı kalkmıştır. Bu ülkenin yöneticileri de buna kayıtsız kalmamıştır. Bu bir din savaşı değildir, bu yapılan siyasettir. İsrail'de Müslüman var, Araplar var. Bu çok kötü bir siyasettir. Bugün yaşananlar İsrail'in güvenliği için de çok açık tehlikelidir. Biz bunu söylüyoruz. İlişkileriniz yoksa bunları söyleme şansınız olmaz. Orada acının bitmesi lazım. Her iki yılda bir aynı şeyler görmeye yürekler dayanmaz. Türkiye'nin yaptığı budur, bu acıları sona erdirmektir."

İHA



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs