En Sıcak Konular

'Hamas savaştan başı dik çıktı'

18 Ocak 2009 21:47 tsi
'Hamas savaştan başı dik çıktı' İngiliz gazeteleri, Hamas'ın savaştan başı dik olarak çıktığını yazdı. İsrailli milletvekili Yisrael Katz, İsrail'in Gazze saldırısının başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti.

İsrail parlamentosu Knesset’in tanınmış üyelerinden ve Likud Partisi mensuplarından Yisrael Katz, Siyonist başbakan Olmert’in tek taraflı ateşkes ilanından sonra yaptığı açıklamada Gazze saldırısının başarısızlıkla sonuçlandığını dile getirdi. Katz, saldırının hedeflerinden hiçbirini gerçekleştiremediğini üstelik İsrail askerlerinden yüzlerce ölü ve yaralı olduğunu söyledi.

İsrail milletvekili Katz açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Filistin direniş grupları dağıtılmış değil. Gazze’ye silah kaçırılmasının önlenmesi için herhangi bir anlaşma gerçekleştirilmiş değil. Esir asker Gilad Şalit’in kademeli de olsa serbest bırakılmasını sağlayacak bir ateşkes anlaşması da kabul edilmiş değil.”

Yisrael Katz, İsrail Dışişleri Bakanı Livni ile ABD Dışişleri Bakanı Rice arasında, Mısır’dan Gazze’ye silah kaçırılmasını önleme anlaşmasının içi boş bir anlaşma ve sadece bir avunmadan ibaret olduğunu vurguladı.

Observer: "Hamas savaştan başı dik çıktı"

İngiltere'nin önde gelen gazeteleri, İsrail işgal güçlerinin Gazze saldırılarının Hamas’ın gücünü yıpratamadığını ve arkasındaki halk desteğinin de azaltmadığını kaydetti.

The Observer gazetesi Fetih örgütünün liderlerinden Kadura Fâris’e dayandırdığı bir tespitte, Hamas’ın işgale karşı verdiği kararlı mücadelesinin arkasındaki halk desteğinin daha da arttığına böylece hareketin kitlesel gücünü artırdığına dikkat çekiyor.

Gazete, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik şiddetli saldırısının Hamas'a bir ders vermek amacıyla yapıldığını ancak üç haftalık bombardıman ardından Hamas'ın boyun eğmiş görünmediğini yazıyor. Gazete, Gazzeli bir Filistinlinin şu sözlerini aktarıyor: "bu Hamas'ı değil sivilleri hedef alan bir saldırıydı; Hamas yerli yerinde duruyor"...

The Observer saldırının Hamas’ın çöküşüne sebep olacağını bekleyenlerin bu beklentilerinde tamamen hüsrana uğradıklarını ve hareketin işgale karşı direnişinden başı dik çıktığını vurguluyor.

Independent bu savaşın kaybedeni İsrail

Independent on Sunday gazetesi de alevler içinde Gazze sokakları, yaralı çocuklar ve yıkılmış binaların fotoğrafları yanına, İsrail'in ilk devlet başkanı Chail Weizmann'ın 1947'de söylediği bir sözü başlık olarak kullanıyor: "dünya Yahudi devleti hakkındaki kararını Araplara nasıl muamele ettiğine bakarak verecek"...

Gazete, İsrail çatışmalardan galip ancak lanetlenerek çıktığını, kendi imajını ve ruhunu yerle bir ettiğini yazıyor.

Yüzlerce İsrail askeri savaşmayı reddetti

İngiliz The Guardian gazetesi, yüzlerce İsrail askerinin Gazze'de savaşmayı reddettiğini yazdı. Geçtiğimiz haftalarda yüzlerce askerin Gazze'de savaşmayı reddettiğini vurgulayan gazete, bir İsrailli askerin şu sözlerine yer verdi: "İsrail ordusu, retçi askerler olduğu gerçeğini kabul etmek istemiyor. Çünkü, bu durumun ordu içinde endişeye neden olacak ve ordunun imajını bozacak."

Gazze'deki saldırıları "vahşet" ve sivil ölümlerinin temizlenmesi güç bir leke olduğunu söyleyen retçi askerler, bu savaşın ahlaki olmadığını belirttiler. Guardian konuşan İsrailli askerlerden biri, Gazze'de yaşanan vahşetin benzerinin olmadığı ve bundan dolayı askerleri Gazze'de savaşı redde çağırdı.

Bu arada, İsrail askerleri arasında artan bu retçi tavırların ve Gazze'deki güçlü direnişin İsrail'i tek taraflı anlaşma kararı almaya ittiği bildirildi. Gazze'ye Hamas’ı devirmek ve roket saldırılarını durdurmak için girdiğini iddia eden İsrail hedeflerine ulaşmadan tek tarafla anlaşma imzalaması batılı yorumcular tarafından hezimet olarak açıklandı.

İslami Cihad: 18 işgalci öldürdük

Filistin İslâmî Cihad Hareketi’nin askerî kanadı durumundaki Kudüs Müfrezeleri, işgalci Siyonist devletin Gazze’ye yönelik vahşi saldırısının başlamasından bu yana geçen 22 günlük savaş süresince gerçekleştirdiği cihad etkinlikleri hakkında bir rapor yayınladı.

Kudüs Müfrezeleri’nin yayınladığı rapora göre yirmi iki günlük savaş süresince İslâmî Cihad mücahitlerinden şehit edilenlerin sayısı 34’ü buldu. Bunların önemli bir kısmını işgal devletinin hava saldırılarında hedef alınarak şehit olanlar oluşturuyor. Bazıları da cephede Siyonist saldırganlara karşı çarpışmalarda şehit edildi. Şehit edilenlerin arasında cephe komutanları da yer alıyor. Kudüs Müfrezeleri mücahitlerinin gerçekleştirdiği cephe çatışmalarında veya saldırganların pusuya düşürülmesi suretiyle işgalcilerden 18 asker öldürüldü, 56 asker ise yaralandı.

Kudüs Müfrezeleri tarafından işgalci saldırganlara ait hedeflere atılan füze ve havan topu sayısı ise 235’i buldu. Bunların 158’ini füzeler oluşturuyor ve Askalan, Sderot, Kefar İzze, Nahil Uz, Biri, Nir Uz, Nirim, Meftahim ve Aşkol gibi bölgelere fırlatıldı. Füze saldırılarında işgalci göçmenlerden 16 kişi yaralandı. Ayrıca önemli miktarlarda maddi hasar meydana geldiği bildirildi. Kudüs Müfrezeleri tarafından işgal yönetimi hedeflerine 77 adet de havan topu mermisi atıldı. Ayrıca 27 adet RPG tanksavar füzesi ve 35 adet el bombası atıldı.

timeturk-filistinhaber



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,638 µs