En Sıcak Konular

Türk mucitlerden korsan ilaca çözüm

18 Ocak 2009 18:31 tsi
Türk mucitlerden korsan ilaca çözüm Türk mühendislerin Sağlık Bakanlığı ile ortak hazırladığı proje ile artık korsan ilaç satılamayacak, sahte küpür dolandırıcıları anında yakalanacak. Nasıl mı?

Merkezi İzmir'de bulunan CMM Group tarafından geliştirilen ileri teknoloji ürünü İlaç Takip Sistemi (İTS) ile tüm ilaçların sevkiyat ve satışı Sağlık Bakanlığı Bilgi Merkezi'nden takip edilecek.

İlaçları üretim aşamasından satışa kadar kontrol altında tutacak olan sistem dünyada bir ilk olarak gösteriliyor. Uzmanlar tarafından bir güvenlik devrimi olarak nitelendirilen proje dünya devi ilaç firmalarının yakın takibinde bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre, Sosyal Güvenlik Kurumlarına ödenen ilaç bedeli yıllık 12 milyar TL. Bunun 1,2 milyar TL'ye denk gelen yaklaşık yüzde 10'u sahte kupürler basan dolandırıcıların cebine giriyor. Bu da her gün devletin kasasından çalınan 3.7 milyon TL'ye denk geliyor.

Öte yandan, korsan olarak imal edilerek piyasaya sürülen ilaçların halk sağlığı açısından oluşturduğu tehdit de çok önemli bir noktayı teşkil ediyor. Bunun yanı sıra miadı dolmuş ilaçları toplayarak kutulayıp tekrar piyasaya süren kanun dışı oluşumlar da bu işin ayrı bir ayağını oluşturuyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenlemeler sonucunda ilaç üreticilerine kanuni olarak bu sistemin uygulanması yükümlülük olarak getirildi. 1 Temmuz 2008 tarihli ve 26923 sayılı resmi gazetede yayınlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (1) hükmünce, Türkiye'deki tüm ilaç üreticilerinin ve ithalatçılarının 1 Haziran 2009 tarihine kadar kendi sistemlerini kurarak uygulamaya geçmeleri gerekiyor.

CMM Grup, ilaç kutuları üzerine ürüne özel değişken (unic) "karekod basımı" yapacak sistemlerin imalatını yasal yükümlülükler ve zorunluluklar çerçevesinde tamamlayıp, ilaç fabrikalarındaki ambalaj ünitelerinin son aşaması olarak ünite kurulumlarına gönderiyor. Halen çalışır vaziyette 10 sistem kuruldu. Montajları süren 20 sistemin kurulumuna devam ediliyor.

Bu sistem sayesinde tespit edilebilen yaklaşık 1,2 milyar TL'lik haksız kazanç devletin kasasında kalmış olacak. Sahte ilaç üreterek vatandaşın sağlığını tehlikeye sokup haksız kazanç elde eden oluşumların önüne geçilecek. Ayrıca, miadı dolmuş ilaçlar tekrardan kutulanarak piyasaya sürülemeyecek.

LST tarafından geliştirilen ve tüm dünya ilaç üreticilerinin yakından takip ettiği bu projenin yurt dışına satılmasıyla ülkeye gelir sağlanırken, aynı zamanda yurt dışından teknoloji alan ülkemiz bu kez yurt dışına teknoloji satarak bir ilke daha imza atacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

CMM Grup, teknoloji şirketi LTS'yi projelendirerek imal ettiği karekod basım makineleri ilaç üreticilerinin ambalaj bantlarına entegre ediliyor.

Sistem çalıştığında karekod makinesi imal edilen her ilaç kutusuna özel olarak bir kod basıyor ve bu kodun bilgilerini depoluyor. Üretim tamamlandığında depolanan kod bilgileri üretici tarafından Sağlık Bakanlığı'nın bilgi bankasına ulaştırılıyor. Bu kodlar sayesinde hangi ilacın hangi ilaç deposuna oradan da hangi eczaneye gönderildiği sürekli takip edilebiliyor.

Son kullanıcı reçetesiyle geldiği eczaneden ister devletin reçetesiyle isterse özel reçeteyle ilacı aldığında kutu üzerindeki karekod eczacı tarafından okutuluyor ve bu bilgi direkt olarak Sağlık Bakanlığı'nın bilgi bankası ile karşılaştırılıyor.

Kutu üzerindeki kod kutuya özel olduğu için, eğer bir ikinci kopyası yapıldıysa sistem hemen uyarı veriyor ve söz konusu eczane incelemeye alınıyor, geriye dönük sorgulamaya başlanıyor ve yasal işlem uygulanıyor.

cihan



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,046 µs