ortak tespit | " /> ortak tespit | "/>

En Sıcak Konular

Gazze zirvesinden ortak tespit

18 Ocak 2009 18:18 tsi
Gazze zirvesinden ortak tespit Şarm El Şeyh'teki Gazze zirvesi sona erdi. Zirvede, Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, plana destek istedi. Gül, ateşkesin devamı için yapılması gerekenleri sıraladı. Sarkozy, verdiği bir sözü hatırlattı.

Mübarek, sayfiye kenti Şarm El Şeyh'te düzenlenen liderler zirvesinin kapanış konuşmasında, "Mısır'ın çabalarına uluslararası destek verilmesini bekliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Mübarek, "Önce ateşkesin sağlamlaştırılması, sonra da İsrail askerinin Gazze'den çekilerek ablukanın kaldırılması ve geçiş noktalarının açılması için Mısır planının desteklenmesini arzu ediyorum" ifadesini kullandı.

Şarm El Şeyh zirvesine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katıldı.

SARKOZY: MISIR VE İSRAİL'E GAZZE'YE SİLAH KAÇAKÇILIĞINI ÖNLEMEK İÇİN YARDIM SÖZÜ VERDİK

Mısır'ın çağrısıyla Şarm El Şeyh'te düzenlenen uluslararası Gazze zirvesinin eş başkanı olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, konferansa katılanların Mısır ve İsrail'e Gazze'ye yönelik silah kaçakçılığını önlemek için yardım sözü verdiklerini söyledi.

Sarkozy, zirvenin bitmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, "Biz Gazze'ye yasa dışı olarak silah sokulmasını önlemek için, bütün teknik, askeri ve diplomatik yolları kullanarak İsrail ve Mısır'a yardım sözü verdik" dedi.

İleride yapılacak zor işlerin olduğunu kabul eden Sarkozy, şimdi Orta Doğu barışının nihai hedefine doğru ilerlemek için çabaları hızlandırma zamanı olduğunu söyledi.

Sarkozy, zirve için "Bu, yolculuğumuzun başlangıcıdır. Devam etmeli ve iki devletin, güvenlik hakkına sahip bir İsrail devleti ile yan yana yaşayan bir Filistin devletinin yaratılması temeline dayalı bir çözümü başarmak için çabalarımızı hızlandırmalıyız" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca, "Hamas roket saldırılarını keserse, İsrail Gazze'den ayrılmak zorunda kalır" diye konuştu.

GÜL: İSRAİL ASKERİ GAZZE'DEN ÇIKMALI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'den çıkması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerektiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ev sahipliğinde Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde Maritim Golf Resort'ta düzenlenen çokuluslu Gazze zirvesinin ardından, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Gül, çok sayıda insanın ölümü ve binlerce insanın yaralanmasından, büyük bir yıkımdan sonra ateşkesin sağlanmasının yine de çok önemli olduğunu belirterek, çok daha önemli olanın ateşkesin her iki tarafça da ilan edilmesi olduğunu vurguladı.

Bu noktaya gelinmesi için Hüsnü Mübarek'in büyük gayret sarf ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Mübarek'e teşekkür etti ve Mısır'ın çalışmalarının bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğine olan inancını dile getirdi. Türkiye'nin de Kahire-Şam-Tel Aviv arasında adeta mekik diplomasisi yaparak ateşkese katkıda bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonra da katkıların devam edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Şimdi bu ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'yi bırakması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerekmektedir. Bütün bunlar kısa vadeli şeylerdir. Orta ve uzun vadede yapılacak çok şey vardır. Filistinlilerin mutlaka uzlaşı hükümetini kurmaları gerekir. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın öncülüğünde bu işin olacağına inanıyoruz. Bölgedeki bütün ülkelerin de barış için ellerinden gelen bütün gayreti göstermeleri gerekir. Türkiye olarak Avrupa'daki bütün ülkelerin bunu destekleyeceğine eminiz. Yeni Amerikan yönetiminin bu meseleye kalıcı çözüm bulunması için bu meseleye yoğunluk göstermesi gerekir. Kalıcı barış sağlanamazsa her 2 yılda bir bu acılar tekrarlanmaktadır. 2006 yılında da Lübnan için hep beraber bir araya gelmiştik. Filistin ve İsrail devletinin yan yana, güvenlik altında beraber yaşayabilecekleri bir ortamın muhakkak sağlanması gerekir.

Bu geriye bırakılacak, ötelenecek bir problem değildir. Dünyadaki birçok problemin altında bu konu vardır. Bunu herkesin görmesi gerekir. Onun için dünyanın önceliği olması, yeni acıların yaşanmaması gerekir. Bu yönde bütün uluslararası toplum, her beraber birinci öncelikle, gece gündüz çalışmamız gerekmektedir. Başta Mısır olmak üzere bu ateşkese katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.''

3 ARAP LİDER, İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASININ 2009'DA BİTMESİNİ UMUYOR

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Ürdün Kralı Abdullah ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İsrail-Filistin çatışmasının 2009'da sona ermesini umuyor.

Mübarek, Şarm El Şeyh zirvesinin sonundaki konuşmasında, Kral Abdullah ile Musa gibi, bu yılın bütün bu çatışmaların sonunu getirmesini umduğunu söyledi.

Kral Abdullah, İsrail-Filistin sorununun bu yıl halledilmesini istediğini belirtirken, Musa da  2009'un bu sorunların sona ermesi için önemli bir sene olacağını kaydetti.

GÜL, MISIR CUMHURBAŞKANI MÜBAREK'İN GAZZE ZİRVESİ İÇİN ŞARM EL ŞEYH'TE BULUNAN LİDERLER ONURUNA VERDİĞİ YEMEĞE KATILDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Gazze Zirvesi için Şarm El Şeyh'de bulunan liderler onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Zirvenin yapıldığı otelde düzenlenen yemeğe, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı Abdullah, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa katıldı.

Yemek basına kapalı gerçekleşti.

aa



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs