devrilir mi? | " /> devrilir mi? | "/>

En Sıcak Konular

İkinci domino taşı da devrilir mi?

18 Ocak 2009 16:17 tsi
İkinci domino taşı da devrilir mi? Ahmet Davutoğlu Washington Post yazarı David Ignatius’un kulağına fısıldamıştı: Obama’yı domino krizi bekliyor. Ignatius o yazıyı yayınladıktan sonra ilk taş Gazze’de devrildi. İyibilgi bölgedeki son dakika gelişmelerine izleyip temeller

İsrail’in 27 Aralık’ta Gazze’ye yönelik başlattığı kanlı operasyon ABD Başkanı Obama’nın koltuğa oturmasına iki gün kala dün akşam ilan edilen tek taraflı ateşkesle şimdilik sona erdi. Sabah saatlerinde İsrail tarafına gönderilen birkaç roketin ardınan Hamas da bu ateşkese olumlu karşılık verdi. Şimdilik üç haftasını dolduran kanlı kriz yatışmaya başlamışa benziyor. Elbette ateşkesin sürüpmn sürmeyeceği, bölgenin yeniden bir kan havuzuna dönüşüp dönüşmeyeceği şimdilik belirsiz.

Ignatius yazmıştı

Aslında bu olacaklar Türkiye’nin daha önce dikkat çektiği tehlikelerin bir yansıması. Saldırılar başlamadan önce Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius’a verdiği ilginç analizde Obama yönetimini tehlikeli bir sürecin beklediğini belirtmişti. Bölgede beş ülkenin seçimlere gittiği, bu seçimlerin ise çatışma taraftarlarının elini güçlendireceğini belirten Davutoğlu’nun “Türkiye’nin domino teorisi”ni detaylandıran sözlerinin ardından Gazze’de savaşın patak vermesi ve yapılan analizlerde bunun İsrail seçimleriyle de ilintili olduğunun belirtilmesi Gazze’nin yıkılan ilk domino taşı olduğu izlenimini güçlendirmişti. 

Şimdilik Gazze defteri kapanıyor gibi görünüyor. Bu süreçten kimin karlı çıktığı, İsrail ya da bölge politikasının nasıl etkileneceği başka bir yazının konusu. Ancak şimdi ikinci domino taşına sıra geliyor. Irak 31 Ocak’ta yerel seçimlere gidiyor. Üstelik seçimlerle ilgili ülkeden gelen haberler pek hoş değil. 

Adaya suikast düzenlendi

Gelen ilk haber seçimlere katılacak bir adaya düzenlenen suikastle ilgili. Önceki gün Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Dava Partisi'nin adayı Haşim El Hüseyini suikast sonucu yaşamını yitirdi. Hüseyini 31 ocakta yapılacak seçimde Babil il meclisi adayı olduğu belirtildi. Ajansalara göre saldırıdan önce parti üyelerinin, 4 adaylarının öldürüleceği yolunda tehdit aldıklarını konusunda polise başvuruda bulundukları bildirildi. 

Seçimde hileler araştırma konusu

Öte yandan ülkeden bugün gelen haberlere göre Irak Seçim Komisyonu, 31 Ocak'ta yapılacak eyalet seçimleri için bazı adayların sahte belgelerle başvuru yaptıklarını belirledi. Komisyondan yapılan açıklamada yaklaşık 60 adayın sahte belgelerle başvuruda bulundukları belirtildi. 

İki gün içerisinde Irak’ta seçimle ilgili yaşananlar 31 Ocak öncesinde ülkenin riskli bir sürece artık girmeye başladığının bir göstergesi. Zira ülkede hala bombalı saldırılar, cinayetler işleniyor ve bunların hangisinin seçimle ilgili olduğu bilinemiyor. Irak’ın görece istikrardan uzak durumu yapılacak seçim mücadelesiyle birleşip tehlikeli noktalara gidebilir.

En azından Türkiye’nin domino teorisi bu tehlikenin dikkatini çekiyor. “Dikkat edin ülkeler karışabilir” diyor. Yine Washington Post yazarı David Ignatius bugünkü yazısında ilginç bir noktaya değiniyor. 1982’de İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırının bölgede “tahmin edilemez” ve “kaçınılmaz” bazı sonuçları doğruduğunu belirtiyor. Gazze savaşının bundan sonra neleri nasıl etkileyeceğini ve Irak’ta bundan sonra neler olabileceğini ima ederek...

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,212 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,999 µs