En Sıcak Konular

PKK çözülüyor, kaçanlarda büyük artış

18 Ocak 2009 13:08 tsi
PKK'dan kaçan terörist sayısında, bir önceki yıla göre yüzde 62 oranında artış meydana geldi.

Terör örgütü PKK'da çözülme devam ediyor. 2008 yılında örgütten kaçan teröristlerin sayısında 2007 yılına göre yüzde 62'lik artış oldu.

Genelkurmay Başkanlığı verilerine göre, 2007 yılında 109 terörist güvenlik güçlerine teslim olurken; 2008 yılında bu sayı 177 oldu.

Güvenlik güçleri, 2008 yılında yurt içi ve yurtdışında gerçekleştirdiği hava ve kara operasyonlarıyla terör örgütüne büyük darbe vurdu. Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör örgütünün barındığı bölgelere yönelik 16 Aralık 2007 tarihinden bugüne kadar yapılan hava harekatları ile terör örgütü üzerinde baskı oluşturuldu.

Bu baskıyla, Irak'ın kuzeyi büyük ölçüde bölücü terör örgütü için emniyetli bir bölge olmaktan çıkarıldı. Operasyonlarda bölücü terör örgütüne ciddi sayılacak boyutta zayiat verdirildi. Köşeye sıkışan terör örgütünde kaçışlarda arttı. Terör örgütünde moralsizlik ve gruplaşmalar da yaşanıyor. Operasyonlarda örgütün lojistik imkanlarına darbe vuruldu.

2008 yılında bin 602 iç güvenlik olayı meydana geldi. Bu olayların yüzde 62'si (990) güvenlik güçleri inisiyatifinde gerçekleşti. Yurt içinde ve yurt dışında icra edilen operasyon ve hava harekatlarında etkisiz hale getirilen terörist sayısında, geçen yıl önceki yıla oranla yüzde 72 oranında bir artış meydana geldi.

2008 yılında terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlarda 696 terörist ölü, 237 terörist sağ olmak üzere toplam 933 terörist etkisiz hale getirildi. 2007 yılında 315 terörist ölü, 229 terörist sağ olmak üzere toplam 544 terörist etkisiz hale getirildi. Irak Kuzeyinde yapılan hava operasyonları sonucunda etkisiz hale getirildiği değerlendirilen 150-175 terörist, toplam mevcuda dahil değil.

Teslim olan terörist sayısında ise bir önceki döneme oranla yüzde 62'lik bir artış yaşandı. 2008 yılında örgütten kaçan 177 terörist güvenlik güçlerine sığındı. Bu oran 2007 yılında 109 terörist oldu.

Bölücü terör örgütünce 2008 yılında gerçekleştirilen terör eylemleri sonucunda 51 vatandaş hayatını kaybetti. Operasyonlarda 11'i polis, 22'si geçici köy korucusu olmak üzere toplam 171 güvenlik mensubu şehit düştü.

Güvenlik güçlerinin yüzde 32'si terör örgütünün kullandığı mayın ve patlayıcı maddelerden şehit oldu.

2008 yılında güvenlik güçlerinin ulaştığı eğitim seviyesi ve kullanılan teknolojik cihazlar sayesinde terör örgütünün kullandığı mayın ve patlayıcı maddelerin yüzde 71'i güvenlik kuvvetlerince bulunarak imha edildi.

2008 yılında terör örgütüne yönelik operasyonlarda 3,5 ton amonyum nitrat, 255 kilogram TNT ve 197 kilogram plastik patlayıcı madde ele geçirildi.

ajanslar

 



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,955 µs