En Sıcak Konular

İsrail'den sivil katliam için garip özür!

18 Ocak 2009 12:12 tsi
İsrail'den sivil katliam için garip özür! İsrail güvenlik kabinesi, Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta, tek taraflı ateşkes kararına vardı. Toplantı sonrasında Olmert açıklamalarıyla dünyanın gözünü boyama çalıştı.

Güvenlik kabinesinin 2 saati aşkın süreyle yapılan toplantısının ardından açıklamayı İsrail Başbakanı Ehud Olmert yaptı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile birlikte gelen Ehud Olmert, Ehud Barak ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile 3 hafta kadar önce askeri bir operasyon için karar verdiklerini belirterek, ''Operasyona çıktığımız günkü hedeflere, hem askeri ve hem de siyasal anlamda ulaştığımıza karar verdik'' dedi.

Olmert, şöyle devam etti:

''Silah kaçakçılığına olanak veren tünellerin hemen tamamı, bulabildiğimiz kadarıyla imha edildi. Silah depoları havaya uçuruldu. Deniz, kara ve hava kuvvetlerinin işbirliği ve tüm teknik olanaklar kullanılarak, İsrail'i tehdit eden unsurları ortadan kaldırmaya özen gösterdik. Savaşa çıkarkenki hedeflerimize tamamıyla ulaştık. En önemli hedefimiz, güneydeki yerleşim bölgemizde daha normal bir yaşam sağlamaktı.''

ABD ile silah kaçakçılığının önlenmesi için gerekli anlaşmaları yaptıklarını ifade eden Olmert, ''İsrail, terör örgütleriyle nasıl savaşılması gerektiğinin örneğini vermiş ve bu konuda dünya devletlerinin de desteğini almıştır'' diye konuştu.

Gazze'den çekilirken, bir daha oraya dönmeye niyetleri olmadığını tüm dünya liderlerine söylediklerini ifade eden Olmert, ''Hamas terör örgütü, yönetimi ele geçirdikten sonra Filistin halkını kalkan olarak kullanmış, okulların içinden ateş etmiş ve terör faaliyetini sürdürebilmek için kendi halkını ölüme götürmüştür. Ortadoğu'da söz sahibi olmak isteyen İran, Hamas ile işbirliği içinde çalışmış, ancak başarılı olamamışlardır'' dedi.

Yurtdışındaki Hamas liderlerinin, Gazze'deki Filistinliler'in acılarını hiç hesaba katmadıklarını ve onların adına halen savaşı sürdürmek istediklerini de vurgulayan Olmert, şöyle devam etti:

''Ben, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştüm. Onun isteği üzerine bu ateşkes kararını değerlendirdik. Gece yarısı sonrası, saat 02.00'den itibaren ateşkes yürürlüğe girecek ve İsrail ordusu, ateşkesi korumak için konuşlanacaktır. Ancak İsrail ordusu, ateşkes ihlal edildiği takdirde karşılık vermeyi kendi hakkı sayacaktır.''

Niyetlerinin Filistin halkıyla savaşmak olmadığını, ancak terör örgütlerine karşı hiçbir müsamaha göstermeyeceklerini yineleyen Olmert, ''Hiçbir terör örgütünün bizi denemesini tavsiye etmem'' diye konuştu.

-''ACINIZI YÜREĞİMİZDE HİSSETTİK''-

Olmert, kabine toplantısı sonrasındaki açıklamasında, Gazze'deki ailelere de seslendi ve ''Bizim savaşımız sizinle değildi. Ama bu savaş sırasında ailelerinize ve masum insanlara acı verilmiştir. Zarar gören çocuklarınızın acısını yüreğimizde hissediyoruz'' dedi. Olmert, ''İsrail sizin düşmanınız değildir. Sizin düşmanınız Hamas'tır'' diye konuştu.

Olmert'ten sonra konuşan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da Hamas'ın belki ateş açmayı sürdürebileceğini ifade ederek, ''Eğer Hamas saldırılarını sürdürürse, İsrail ordusu operasyonlarını, hatta genişleterek sürdürmeye hazırdır'' dedi.

İsrail Genelkurmayı'nın da hükümete, Gazze'deki operasyonların sona erdirilmesi tavsiyesinde bulunduğu belirtildi.

Olmert'in konuşmasını değerlendiren Kanal 2 Yorumcusu Ehud Yaari, Olmert'in özellikle, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in isteği üzerine bu kararı aldıkları yolundaki sözlerine atıfta bulunarak, ''Belli ki Mübarek Hamas'a da aynı öneriyi yaptı. Ben bunu bir ateşkes olarak görmüyorum. Yalnızca bir ara verme olarak değelendiriyorum'' diye konuştu.

Bir diğer yorumcu da aynı görüşleri dile getirdi ve ateşkes değil, çatışmaya ara verme olarak gördüğünü, bunun ne kadar süreceğini bilemediğini kaydetti.

İsrail'ın sağ partilerinden, Evimiz İsrail (Yisrael Beiteniu) Partisi Genel Başkanı Avigdor Lieberman, ateşkesin İsrail askerlerinin aleyhine olacağı görüşünü savundu.

Toplantının bitimine yakın, Gazze'deki Filistinli millitanlarca, İsrail tarafına 2 Grad füzesi atıldı, füzelerden biri Aşdod diğeri de Aşkelon kentine geldi. Aşkelon'a düşen füze bir elektrik direğine isabet etti ve kısmi elektrik kesintilerine neden oldu. Aşdod'da atılan füze, herhangi bir yaralanmaya neden olmadı.

Olmert'in tek taraflı ateşkes ilanı sonrasında Gazze'ye yaklaşık 35-40 kilometre uzaklıktaki Necef'in ortasındaki Ber Şeva kentine ise art arda 8 Grad füzesi atıldı.

-EREZ'E SAHRA HASTANESİ-

Bu arada İsrail'in Kızılay'ı konumundaki Magen David Adom, Erez geçişine bir sahra hastanesi kurma kararı aldı. Gazze'deki yaralıların buraya taşınarak, ameliyat ve tedavilerinin yapılmasının sağlanacağı belirtildi.

-ANLAŞMA MISIR ÜZERİNDEN-

İsrail, ateşkes anlaşmasını ve koşullarını Mısır ile görüşüyor. Anlaşma, Mısır üzerinden yapılacak.

Anlaşmanın koşullarından birisini, 2.5 yıl önce kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasının oluşturduğu belirtiliyor. Olmert de ''Gilad Şalit'i asla unutmadıklarını'' ve geri getirilmesinin öncelikli olduğunu belirtirken, bu konuyu kimsenin kendilerine hatırlatmasına gerek olmadığını dile getirdi.

Anlaşmanın bir başka koşulu da Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki, tünellerin kazıldığı Filadelfi Yolu'nun kontrol altına alınarak silah kaçakçılığının önlenmesi. Bu konuda da ABD ile bir anlaşmaya varılmıştı.

Hamas'ın yurtdışındaki liderleri ise kendi koşullarına uymayan bir ateşkesi kabul etmeyeceklerini daha önce açıklamışlardı.

İsrailli yorumcular, ''Halid Meşal ve ekibi, Şam ve Beyrut'ta lüks içinde yaşarlarken'', Gazze'deki Hamas liderlerinin aynı düşüncede olmadıklarını, Gazze'dekilerin ateşkes istediklerini ifade edip, yine de bu ateşkesin ne kadar süreceği konusunda soru işaretleri olduğunu belirtiyorlar.

İNGİLTERE, ''BÜYÜK FERAHLIK'' DUYDU

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İsrail'in tek yanlı ateşkes kararıyla ''büyük ferahlama'' olduğunu söyledi.

David Miliband, yaptığı yazılı açıklamada, ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Hamas'a da roket saldırılarına son vermesi çağrısında bulundu.

Yardım kuruluşlarının Gazze'ye girişine hemen izin verilmesi ve işlerini engelle karşılaşmaksızın yapabilmeleri için güvenliklerinin güvence altına alınması gerektiğini belirten Miliband, ülkesinin ateşkesi korumak için elinden geleni yapacağını bildirdi.

aa

 



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,307 µs