En Sıcak Konular

İsrail, ateşkes ilan etti ama...

18 Ocak 2009 08:59 tsi
İsrail, ateşkes ilan etti ama... İsrail, Gazze'ye yönelik 22 gün boyunca yürüttüğü ve 1.200 insanın ölümüne yol açan saldırıyı dün gece sona erdirdi ama Gazze'den çıkmıyor...

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, yaptığı basın toplantısıyla İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının sona erdiğini açıkladı.  
 
 Hedeflerine ulaştıklarını, Hamas'a ağır bir darbe indirdiklerini ve İsrail'e yönelik füze atışlarını ciddi biçimde azaltmayı başardıklarını ifade eden Olmert, İsrail kuvvetlerinin şu an için bölgeden çekilmeyeceğini belirtti. Gazze'de İsrail füzeleriyle katledilen yüzlerce sivil için üzüntüsünü dile getiren İsrail lideri, Gazze halkının düşmanının İsrail değil Hamas olduğunu savunurken, sivil kayıplardan Hamas'ı sorumlu tuttu. Olmert, ateşkes açıklamasını yaparken de tehdit etmekten geri durmadı ve roket atışlarının devamı halinde tekrar aynı şekilde cevap vereceklerini belirtti. İsrail'in tek taraflı ateşkesi önceki gece yerel saatle 02.00'de başladı.

Hamas: Çekilme olmazsa ateşkes olmaz

Ehud Olmert, Gazze'deki saldırılar sırasında hayatını kaybeden 10 İsrail askeri ve 3 vatandaşı için de üzüntüsünü dile getirerek, kalplerinin ölen İsraillilerin aileleriyle olduğunu sözlerine ekledi.

Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum, Tel Aviv'in tek taraflı ateşkes ilanının ablukanın ve İsrail saldırganlığının sonu anlamına gelmediğini, direnişi sonlandırmayacaklarını kaydetti. Hamas, Olmert'in basın toplantısından saatler önce yaptığı açıklamada da İsrail'in Gazze'de kalmaya devam ettiği müddetçe direnişi sürdüreceğini duyurmuştu. Hamas yetkilisi Usame Ebu Hamdan, "İsrail ordusunun tek taraflı ateşkes ilan etmesi Gazze Şeridi'nden çekilmesini öngörmüyor ve Gazze'de kalmaya devam ettiği sürece de direniş ve çatışmayla karşı karşıya kalacak." diye konuşmuştu.

İstanbul Topkapı Eresin Otel'de İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından dün düzenlenen "Gazze'de son durum" toplantısında konuşan Hamas sözcüsü Dr. Sami Ebu Zuhri de, "Biz ne işgalciyiz ne de saldırganız. Canımız pahasına vatanımızı korumaya çalışıyor, saldırılara karşı direniyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan BM Genel Kurulu, Gazze'deki krizi ele aldığı 2 günlük olağanüstü toplantısının sonunda BM Güvenlik Konseyi'nin geçen hafta kabul ettiği 1860 sayılı bağlayıcı kararın uygulanmasını talep etti. BM Güvenlik Konseyi'nin kararında Gazze'de taraflara "derhal ve kalıcı" ateşkes çağrısında bulunuluyor ve ateşkes sağlanmasının ardından İsrail birliklerinin tamamen Gazze'den çıkması isteniyordu. Tel Aviv yönetimi, bağlayıcı olmasına rağmen Güvenlik Konseyi'nin kararına uymayacağını duyurmuştu. Dış Haberler Servisi

İsrail televizyonuna canlı yayında çocuklarının ölümünü anlattı

İsrail'in Gazze'de giriştiği katliamlardan biri önceki gün İsrail televizyonunun canlı yayınlarından birine yansıdı. Bir dönem İsrail'deki Tel Haşomer hastanesinde de görev yapan Filistinli doktor İzzeddin Ebu El Ayş'ın evi Kanal 10 televizyonunun canlı yayınına bağlanmadan kısa süre önce tanklar tarafından vuruldu. 8 çocuğundan 3'ünü kaybeden doktor telefonu gözyaşları içinde açtı. Kanal 10 muhabirini de şoke eden canlı bağlantıda Filistinli doktor, "Şlomi, bunlara ne yaptılar" derken, haber spikeri Şlomi Eldar ne cevap vereceğini bilemedi ve "Senin için yapabileceğimiz tek şey ambulans yollamak... Yerini söyle" diyerek çaresizliğini dile getirdi. Ebu El Ayş, ağlayarak Cebaliye'de oturduğu evin adresini verirken, Şlomi Eldar, doktorun ağıtları karşısında, "Ben devam edemeyeceğim" diyerek, kulaklığını çıkardı. Daha sonra Dr. Ebu El Ayş ve ağır yaralı diğer yakınları, İsrail-Gazze arasındaki Erez sınırından hastanelere taşındı. El Ayş'ın kardeşinin iki çocuğu da hayatını kaybetti. Filistinli doktorun İsrail'deki doktor arkadaşları, insan hakları eylemcileri ve gazeteciler Tel Haşomer'deki hastaneye akın etti.
 
zaman



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,748 µs