İtalyan Ergenekonu | " /> İtalyan Ergenekonu | "/>

En Sıcak Konular

Sayılarla İtalyan Ergenekonu

17 Ocak 2009 13:39 tsi
Sayılarla İtalyan Ergenekonu İtalya'daki Gladio soruşturması tam altı yıl sürdü Altı yıl süren soruşturma sonrası, sağdan ve soldan bir eski başbakan, 30 general, dört bakan, 58 prof. mahkum oldu.

Türkiye'nin karanlık geçmişine ışık tutması beklenen Ergenekon soruşturması günden güne genişliyor. Danıştay saldırısı, Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalar, terör örgütü kurmak, darbeye teşebbüs ve halkı hükümete karşı silahlı isyana tahrik suçlamalardan yalnızca birkaçı.

Ergenekon'da derine indikçe, bazı çevrelerden yükselen itirazın şiddeti de artıyor. Soruşturmanın uzun sürdüğü, devlete yıllarca hizmet etmiş görevlilerin gözaltına alınmasının doğru olmadığı, birbirine zıt gibi görünen isimlerin aynı örgütte yer almasının mümkün olmadığı tezleri sıkça işleniyor. Fakat 'kontrgerilla' tipi örgütlenmenin önemli merkezlerinden İtalya'nın yaşadığı 'Gladio' tecrübesi, ortaya atılan bu tezleri çürütüyor. Soğuk Savaş döneminde (1945-1991), komünizmle mücadele amacıyla ABD desteğiyle Avrupa'nın hemen her yerinde 'gizli ordular' yani 'kontrgerilla' kuruldu. Türkiye'de bu oluşumun özel harp dairesinin uzantısı olarak faaliyet gösterdiği iddia edildi. Avrupa ülkeleri zaman içinde bu örgütleri tasfiye etti. Ergenekon örgütüne isnat edilen suçlar, İtalya'daki Gladio yapılanmasıyla birebir örtüşüyor. Bombalı saldırılar, yer altına gömülen silahlar, suikastlar, ülkeyi kaos ortamına götürecek eylemler...

Gladio davasında yaşananlar Türkiye'ye ışık tutacak nitelikte. 1972'de üç İtalyan jandarmasının öldürüldüğü Pateano suikastıyla ilgili dava dosyasını 12 yıl sonra tekrar açan Savcı Felice Casson, İtalya'yı ürkütücü gerçeklerle yüzleştirdi. Suikastta kullanılan patlayıcıların bir bölümünün, 'Gladio' adlı teşkilata ait gizli bir silah deposundan tedarik edildiğini kanıtladı. Soruşturma ilerledikçe jandarma, polis, asker, gizli servisler, iş dünyası, mafya, medya, yargı mensupları ve siyasetçilerin de bu kirli oyunun aktörleri arasında yer aldığı ortaya çıktı. Soruşturma 6 yıl sürdü. Savcı, büyük baskılara uğradı, tehditler aldı. Bazı devlet ve hükümet yetkilileri dosyanın üstünü örtmeye çalıştı. Fakat Casson işin peşini bırakmadı. Özel izin çıkararak askerî istihbarat servisinin belgelerini inceledi. Soruşturma sonucunda, Gladio'nun 1969-1980 arasında 4 bin 300 terör eyleminin büyük bölümünü ya bizzat yaptığı ya da yönlendirdiği anlaşıldı.

Savcı Casson, dönemin Cumhurbaşkanı Francesco Cossiga, P2 Mason Locası ve Başbakan Giulio Andreotti'nin örgütle ilişkilerini gün yüzüne çıkardı. Senato'ya ifade vermeyi reddeden Cossiga, 1992 yılında görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Başbakan Andreotti, 20 yıl hapse mahkûm edildi ancak daha sonra bu karar İtalyan Yüksek Mahkemesi tarafından iptal edildi. Aralarında generaller, siyasetçiler, gazeteciler, yüksek yargı mensupları, istihbaratçılar, akademisyenler ve işadamlarının da bulunduğu 622 Gladio üyesi tutuklandı. 1980'de Bologna tren garına bomba koyarak 35 kişinin öldürülmesi olayı Gladio'nun en büyük eylemi olarak belleklerdeki yerini aldı. 1984'te başlayan soruşturmanın yankıları yıllarca devam etti. 1995'te kurulan Senato Araştırma Komisyonu, 2000 yılında senatoya sunduğu raporda, "İtalyan tarihine damga vuran katliamlar, suikastlar, devletinin içerisindeki isimler tarafından ve kimi zaman da Amerikan istihbaratı desteğiyle veya bilgisi dâhilinde gerçekleştirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de kontrgerillanın geçmişi 1952 yılına dayanıyor. Muhtemel bir Rusya işgaline karşı gerilla tipi savunma yapılması amacıyla NATO'nun desteğiyle kurulan Seferberlik Tetkik Kurulu (Özel Harp Dairesi), derin yapılanmanın miladı kabul ediliyor. 12 Haziran 2007'de Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarıyla fitili ateşlenen Ergenekon soruşturması, kanlı ellerle hesaplaşma fırsatını doğurdu. Toplumun geniş kesimi soruşturmayı desteklerken, bazı çevreler akim bırakmaya çalışıyor. Aynen İtalya'da olduğu gibi. Bu noktada Casson'un Ergenekon'la ilgili tavsiyesi büyük önem taşıyor: "İthamlar doğruysa böyle bir yapı demokrasi için tehlikelidir."

GLADİO'NUN İTALYA BİLANÇOSU

Soruşturma 6 yıl sürdü.

4 bin 300 terör eylemini kontrgerilla bizzat yaptı ya da yönlendirdi.

30 general, bir eski başbakan, 4 bakan, istihbarat örgütü şefleri, çok sayıda gazeteci, medya patronları, işadamları, bankerler, 19 yüksek yargı mensubu ve 58 profesör örgüt üyeliğinden mahkum oldu. (Toplam 622 kişi)

139 gizli silah deposu ortaya çıktı.

'Temiz Eller' rüşveti yakaladı

Gladio soruşturmasının ardından İtalya, 1990'lı yıllarda bir de 'Temiz Eller' operasyonuna tanıklık etti. Bu operasyon siyaset, bürokrasi, iş dünyası ve mafya arasındaki karanlık ve karmaşık ilişkileri gözler önüne sermesi bakımından önemliydi. Temiz Eller operasyonunun savcısı Antonio Di Pietro, 7 bin 417 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Bunlardan 4 bin 436'sı için yasal işlem başlattı, 463 parlamenterin dokunulmazlığının kaldırılması için girişimde bulundu. 911 işadamı ve 2 bin 993 kamu görevlisini adalet önüne çıkardı. Aralarında eski Başbakan Bettino Craxi'nin de bulunduğu 12 eski bakan veya parlamenter hakkında tutuklama kararı verildi, milyonlarca dolarlık rüşvet olayları ortaya çıkarıldı.

Ergenekon nasıl çökertilir?

Dünya Bülteni



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs