En Sıcak Konular

Medvedev gaz ve Gazze hakkında konuştu

17 Ocak 2009 13:34 tsi
Rusya devlet başkanı Medvedev, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin uluslararası bir boyut aldığını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev dün yaptığı basın toplantısında, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizinin, Gazze'de İsrail saldırılarının ve Kafkasya'da yaşananların genel bir değerlendirmesini yaptı.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sorunun ikili bir anlaşmazlık halinden çıkıp uluslararası bir sorun niteliğini kazındığını belirten Medvedev, Avrupa'nın bu sorunun aşılmasında yardımlarını ve bu konudaki desteklerini beklediklerini açıkladı.

Bu konuda bir çözüme kavuşulması için Moskova'da bir zirve yapılması yönünde bir girişimde bulunduklarını ifade eden Medvedev, uzun soluklu antlaşmalara her zaman açık olduklarını söyledi.

Ukrayna'nın da bu görevde üzerine düşen rolü yerine getireceğinden ve Avrupalı temsilcilerin da üzerlerine düşen yardımda bulunacaklarından emin olduğunu belirten Medvedev, sözlerine şöyle devam etti:

" Yaşanan gaz krizi yanlış, haksız ve yasadışı yollarla Avrupa'ya giden Rus gazının bloke edilmesinden sonra ortaya çıkmıştır ki, bu durum bazı devletlerde sorunların çıkmasına neden olmuştur. Rusya uluslararası arenada pek çok kez Rus gazının Avrupalı kullanıcılara ulaşmasına yönelik bir teminat sağlamasına rağmen, Ukrayna bu durumu tersine çevirerek, Avrupalıları zor durumda bırakmıştır" dedi.

Gazze'de yaşananlara da değinen Medvedev, Orta Doğu'da yaşanan sorunun ancak politik yollarla çözülebileceğini dile getirerek, "Gazze'de yaşanan olaylara baktığımızda sorunun askeri müdahale ile çözülemeyeceği açıkça ortada, Moskova'da politik ilişkilerde arabuluculuk rolünü memnuniyetle üstlenebilir. En önemli görevimiz Gazze'de yaşanan katliamın bir an önce önüne geçmek, askeri operasyonları durdurmak ve derhal ikili görüşmelerin başlamasına önayak olarak, bölgede barışı sağlamaktır" dedi.

Uluslararası toplumu Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımaya çağıran Medvedev, istenen adımın atılması durumunda bölgede daimi barış ve istikrarın sağlanacağını ileri sürdü.

Abhazya ve Güney Osetya ile olan çok yönlü ortaklıklarını geliştireceklerini belirten Medvedev, "Zor zamanlarda komşularımızı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız" dedi.

Güney Osetya ve Abhazya'nın yeniden yapılanmalarına yardımcı olacaklarını belirten Medvedev, bölgelerin sosyal ve ekonomik alanların güçlendirilerek, güvenliklerinin korunacağı yönünde teminat verdi.

Rusya.ru



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,525 µs