rekor askeri bütçe | " /> rekor askeri bütçe | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'dan rekor askeri bütçe

17 Ocak 2009 08:35 tsi
Rusya'dan rekor askeri bütçe Ruslar yine sıcak denizlere iniyor

Suriye’nin Tartus, Libya’nın Trablus, Yemen’in Sokatra limanlarına üs kurulacağını açıklayan Rusya, Akdeniz ve Aden Körfezi’nde ciddi bir güç haline gelecek

Rusya, ABD’ye askeri alanda da yeniden meydan okuma çabasında bir hamle daha yaparak Suriye, Libya ve Yemen’de  deniz üsleri kurmayı kararlaştırdı.
Rus Donanması’ndan üst düzeyde bir yetkili, İTAR-TASS Ajansı’na yaptığı açıklamada, söz konusu üç ülkede üs oluşturulmasıyla ilgili siyasi kararın alındığını söyledi. Teknik ve altyapı çalışmalarının ardından üslerin en geç bir kaç yıl içinde faaliyete geçeceğini belirten yetkili, “Amacımız, Rusya’ya yönelik, var olan tehditleri ve potansiyel tehlikeleri daha uzaktayken ortadan kaldırmak”dedi.
Yetkili, deniz üsleri için Suriye’nin Tartus, Libya’nın Trablus ve Yemen’in de Sokatra limanlarının seçildiğini açıkladı. Rus sözcü, “Akdeniz’deki üslerimizle patlamaya hazır bir bölge olan Ortadoğu’daki gelişmelere anında müdahale edebileceğiz. Yemen’deki üssümüzle ise, Arap Denizi ve Aden Körfezi’ndeki sivil Rus gemilerini koruyabileceğiz” diye ekledi.
Sovyetler Birliği’nin söz konusu üç limanda da deniz üssü vardı. Halen Rus askeri gemilerine teknik destek veren Suriye’nin Tartus Limanı’nın adı bir süredir Rusya’nın Karadeniz Donanması’nın yeni üssü olarak geçiyor. Rusya, Ukrayna’nın Sivastopol Limanı’nda bulunan Karadeniz Donanması’nı Kiev ile yaşadığı siyasi sorunlar nedeniyle taşımak istiyor.
Moskova’nın deniz üssü kurmak istediği diğer ülkelerin arasında Küba ile Vietnam da bulunuyor.
Rusya geçen yıl, önce uzun menzilli savaş uçaklarının Rus sınırlarında devriye gezmesi uygulamasını yeniden başlatmıştı. Rus Donanması, geçen yılın sonlarında Latin Amerika ülkelerini ziyaret etmiş ve ABD’nin yanı başı sayılan bir bölgede Venezuela ile ortak tatbikat düzenlemişti.

Silahlanmaya 200 milyar TL

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ordunun silahlanması için 2009-2011 yılları arasında dört trilyon ruble (yaklaşık 200 milyar TL) harcanacağını açıkladı.
Sadece bu yıl bütçeden savunma harcamaları için bir trilyon ruble ayrıldığını belirten Putin, “Ekonomik krize rağmen savunmamızı güçlendirmeye devam edeceğiz. Yeni silah geliştirme çalışmalarımız da sürecek” dedi. Hükümet böylece savunma sanayinin ekonomik krizden etkilenmesini önlemeyi de hedefliyor.

Milliyet



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,216 µs